12.10.09

Απρόσμενη ανατροπή...


Της Πόπης Διαμαντάκου
Μία επικοινωνιακή κίνηση με ευανάγνωστο μήνυμα είχε κιόλας την πρώτη σημαντική αντίδραση και ήταν τηλεοπτική
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επικοινωνιακές- προς το παρόν- στιγμές της νέας κυβέρνησης ήταν η παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Κίνηση, που όπως όλοι ερμήνευσαν, συμβόλιζε το κεντρικό πνεύμα της νέας κυβέρνησης, που ήταν και προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ: ο πολίτης στο επίκεντρο.

Κατά τη γνώμη μας, βρήκε την πρώτη μικρή, πλην ουσιαστική απρόσμενη ανταπόκριση. Αποκλίνοντας από το καθιερωμένο καταγγελτικό της ύφος, η...

εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα», αλλάζοντας για λίγα λεπτά το πάγιο κλίμα της άρνησης και της καχυποψίας, στάθηκε για πρώτη φορά θετικά απέναντι σε έναν θεσμό, σε μια ανεξάρτητη αρχή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της, αλλά και τις ικανότητες του εκπροσώπου της κ. Γιώργου Καμίνη.

Μπορεί να μην απέφυγε την επίσης καθιερωμένη και ταυτισμένη με το ύφος των εκπομπών του επίδειξη αυταρέσκειας και σύγχυσης των ρόλων ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, λέγοντας «κι εσείς Συνήγορος του Πολίτη είστε, αλλά κι εμένα συνήγορο του πολίτη με θεωρούν», ωστόσο για πρώτη φορά στάθηκε με σεβασμό απέναντι σε έναν θεσμό. Αναγνωρίζοντας πρωτίστως την επιστημονική ποιότητα και αρτιότητα του εκπροσώπου του.

Για μας ήταν έκπληξη, όπως και ο λόγος του σεβασμού που αναπτύχθηκε και από τις δυο πλευρές. Ο μεν θεσμικός και μοναδικός άλλωστε Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα κοινό εθισμένο στην καχυποψία, στο θέαμα των σκανδάλων που έχουν συντηρήσει τον λαϊκό ωχαδελφισμό, με λόγο που έδινε ελπίδα, χωρίς τίποτε απολύτως να ωραιοποιεί. Πώς μίλησε για δημοσίους υπάλληλους που πρέπει να τους ακούσει η κυβέρνηση, ρωτάει ο Μάκης Τριανταφυλόπουλος τον Συνήγορο του Πολίτη, όταν η Δημόσια Διοίκηση είναι διεφθαρμένη; Δεν είναι όλη, ήρθε η απάντηση. Υπάρχουν οι νέοι, που έχουν εισαχθεί μέσω ΑΣΕΠ, που έχουν γνώσεις για το αντικείμενό τους και απογοητεύονται από την ατμόσφαιρα της ακινησίας και της διαφθοράς. Αυτοί πρέπει να στηριχθούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Δεν ήταν μεγάλη η συνέντευξη. Δεν ήταν βαρυσήμαντη. Ήταν όμως μια μικρή ανατροπή. Όχι μόνο γιατί η εκπομπή αξιοποίησε την επιρροή της στο κοινό της για να προβάλει για πρώτη φορά θετικό λόγο, αλλά και γιατί ο παρουσιαστής επίσης για πρώτη φορά δεν επέτρεψε στο πάνελ του τον παραμικρό σχολιασμό. Αυτό, έτοιμο για πικρόχολα σχόλια και καταγγελτικές κορόνες, όπως οι ζουγκλικοί αυτοματισμοί επιβάλλουν, με πρώτη την κ. Βούλτεψη που ήθελε οπωσδήποτε να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ και τον πανελίστα της τηλεψυχιατρικής κ. Σούρα. Αλλά ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ήταν αποφασισμένος να επιδείξει συμβολικό και ουσιαστικό σεβασμό αυτήν τη φορά και στο πρόσωπο και στον θεσμό. Πώς να μην το προσέξουμε;
Στήλη ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: