14.10.09

Έκοψε τις λιμουζίνες...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
Με 1.600 κυβικά Πρωθυπουργός- υπουργοί. Χωρίς κρατικό Ι.Χ. χιλιάδες στελέχη...
Γιάννης Ραγκούσης. Προσπαθεί να βάλει μαχαίρι στις υπέρογκες και πλασματικές δαπάνες των κρατικών αυτοκινήτων
Υβριδικά, μικρού κυβισμού και για... λίγους θα είναι σύντομα τα κρατικά αυτοκίνητα. Τέλος δίνει με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση στις υπέρογκες και πλασματικές δαπάνες των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από τα 3.500 κυβικά στα 1.600 θα πέσουν τα αυτοκίνητα για τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, ενώ μόλις στα 1.400 κυβικά εκατοστά από άνω των 2.000 που ήταν κατά μέσον όρο σήμερα θα περιοριστούν τα


οχήματα για όλους τους άλλους δημόσιους αξιωματούχους.

Η εξυγίανση στη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων θα έρθει με την άμεση προώθηση υπουργικής απόφασης, όπως κατέληξαν χθες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν πως δεν θα γίνει καμία αγορά νέων κρατικών αυτοκινήτων τα επόμενα τρία χρόνια, θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων και θα αντικατασταθεί ο σημερινός στόλος με υβριδικά έως το τέλος του επόμενου έτους.

Γρήγορα, απογραφή
Όλοι οι φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, καλούνται έως το τέλος Οκτωβρίου να προχωρήσουν σε απογραφή των οχημάτων που χρησιμοποιούν. Η γενική κατεύθυνση που αποφασίστηκε είναι ο αριθμός τους ανά υπηρεσία- για παράδειγμα κάθε γενική διεύθυνση ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου- να μην υπερβαίνει τα πέντε οχήματα. Σε αντίθετη περί πτωση θα πρέπει να υποβάλουν πλήρως αιτιολογημένη αναφορά για τους λόγους που τους αναγκάζουν να διαθέτουν περισσότερα αυτοκίνητα. Και μόνον εάν πάρουν έγκριση θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Στο πλαίσιο του ψαλιδίσματος των δικαιούχων υπηρεσιακών οχημάτων καταργείται πλέον το προνόμιο ορισμένων αξιωματούχων να διαθέτουν προσωπικό αυτοκίνητο. Έτσι, για παράδειγμα, δήμαρχοι και νομάρχες ή διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μόνο για υπηρεσιακούς λόγους τα αυτοκίνητα που αντιστοιχούν στην υπηρεσία όπου υπάγονται. Σε συνεννόηση βρίσκονται στο μεταξύ τα υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Με leasing
Ειδικότερα για τα 250 οχήματα που χρησιμοποιούνται από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τους ανώτατους δικαστικούς και κληρικούς η διαδικασία αντικατάστασής τους θα γίνει με leasing πενταετούς διάρκειας και ύστερα από σχετικό διαγωνισμό. Η επιλογή αυτή θα κοστίσει- όπως επισημάνθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών- πολύ λιγότερο από όσα δαπανούσε το κράτος μόνο για τη συντήρηση των σημερινών οχημάτων.

Όσον αφορά την αντικατάσταση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων σε άλλους φορείς- όπως για παράδειγμα δήμους, νομαρχίες- θα επιλέξουν οι ίδιοι τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν για την αγορά υβριδικών μοντέλων, δηλαδή κατά πόσο θα εφαρμόσουν και αυτοί τη μέθοδο leasing. Τα μόνα κρατικά οχήματα που θα είναι μεγαλύτερου κυβισμού από 1600 κ.ε. και θα διατηρηθούν είναι 20 και τα οποία θα διατίθενται για τη μεταφορά ξένων αποστολών και σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις μετακινήσεις τους αποκλειστικά στην περιφέρεια.

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

Νέο καθεστώς θα εφαρμοστεί για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας


Υβριδικά 1.400άρια που καίνε 4,4 λίτρα βενζίνης στα 100 χλμ.

ΕΔΩ και μήνες κυκλοφορούν στην Ελλάδα μοντέλα υβριδικών αυτοκινήτων, όπως το Τoyota Ρrius ή τα Lexus, το Ηonda Civic Ηybrid και το Ηonda Ιnsight.

Ωστόσο, το όριο των 1.400 και 1.600 κ.ε., που τίθεται πλέον για τα κρατικά αυτοκίνητα, περιορίζει τις δυνατότητες αντικατάστασης με τα δύο υβριδικά μοντέλα της Ηonda, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα και άλλες εταιρείες να κυκλοφορήσουν ανάλογα οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού.

Εξάλλου, και το προηγούμενο μοντέλο της Τoyota Ρrius ήταν στα 1.500 κ.ε. και μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο που φτάνει στα 1.800 κ.ε. κι έτσι δεν μπορεί να επιλεγεί ως κρατικό όχημα.

Στα βασικά πλεονεκτήματα των υβριδικών είναι η χαμηλή κατανάλωση καυσίμων, καθώς και τα δύο μοντέλα που πληρούν τις προδιαγραφές δεν ξεπερνούν σε κατανάλωση τα 4,4 λίτρα ανά 100 χλμ. Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως στο Ηonda Civic ο κινητήρας σβήνει όταν το όχημα είναι σταματημένο και η κατανάλωση καυσίμου είναι μηδενική, ενώ το Ηonda Ιnsight διαθέτει μοτέρ βενζίνης που μειώνει την κατανάλωση χάρη στο σύστημα που σταματά την καύση βενζίνης κατά την επιβράδυνση.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των υβριδικών είναι και οι περιορισμένες εκπομπές ρύπων. Ενδεικτικό είναι πως ενώ τα αντίστοιχου κυβισμού συμβατικά μοντέλα εκπέμπουν πάνω από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, τα υβριδικά αυτά οχήματα αρχίζουν από 101 έως 109 γραμμάρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Οι τιμές πάντως των υβριδικών μοντέλων που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά κρατικά οχήματα αρχίζουν από 19.990 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 24.390

ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: