3.10.09

Η υποχώρηση του καραμανλικού μύθου...

Εξαιρετική, όπως πάντα, η πολιτική ανάλυση του κυρίου Αντώνη Καρακούση. Κείμενο με υποδειγματικό τρόπο γραφής (Ντερμπεντέρη διάβαζε να μαθαίνεις) .
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ

Oι πολιτικοί, οι δημοσκόποι, οι εμπειρογνώμονες και γενικώς όσοι επιχειρούν να αξιολογήσουν τάσεις και εξελίξεις εγκλωβίζονται συνήθως σε στατικού χαρακτήρα προσεγγίσεις. Είναι ο συντηρητισμός τις περισσότερες φορές που εμποδίζει άλλες αναγνώσεις και τείνει να αγνοεί τη δυναμική της φοράς των πραγμάτων. Ωστόσο εμπειρικώς γνωρίζουμε ότι συνθήκες επί μακρόν ανισορροπούσες και μεγάλα προβλήματα όταν ωριμάζουν εξελίσσονται κατά τρόπο δυναμικό, ξεπερνώντας κάθε φαντασία. Επιβεβαιωτική των παραπάνω υπήρξε η ταχύτητα αποδόμησης της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης και η σχεδόν αυτόματη, μέσα σε λίγες εβδομάδες, υποχώρηση του...

καραμανλικού μύθου. Η στατική αξιολόγηση των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια δεν επέτρεπε την πρόβλεψη της συντελούμενης τον τελευταίο μήνα κατάρρευσης. Μόνο με προβολή των συνθηκών κατά δυναμικό τρόπο θα μπορούσε να προβλεφθεί η καταγραφόμενη σήμερα ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή αυτή καθεαυτή. Η στατική, με συμβατικό τρόπο, προσέγγιση της προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να δώσει ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Κοινή είναι η πεποίθηση πια ότι η δυναμική των πραγμάτων ορίζει τη στάση των πολιτών και κατ΄ επέκταση το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντιστοίχως και η επόμενη ημέρα θα καθορισθεί από τη διαγραφόμενη δυναμική των πραγμάτων. Οσοι την προσεγγίζουν με τους όρους της προηγούμενης περιόδου προφανώς δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τις εξελίξεις. Η συμβατική σοφία που μπορεί να χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση από αναλυτές και ερευνητές είναι παντελώς άχρηστη και σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί να αποδώσει τα μελλούμενα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποδώσει εικόνα γκρίζα. Οπως προαναφέραμε, όμως, η πραγματική ζωή εξελίσσεται δυναμικά, δεν προσδιορίζεται από συμβατικούς και μίζερους αναλυτές.

Oσοι λοιπόν προσεγγίζουν την επόμενη ημέρα με τα παλαιά μέτρα θα αποτύχουν. Ως γνωστόν, μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, με νωπή εντολή, που δεν διστάζει να λάβει αποφάσεις, είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι μια άλλη, φθαρμένη και αναξιόπιστη, να συγκροτήσει συμμαχίες, να κινητοποιήσει δυνάμεις, να επαναδιαπραγματευθεί εντός και εκτός, να διεκδικήσει χρόνο και ανοχή, και εντέλει να αντιμετωπίσει ευχερέστερα την κρίση και τα πολλά προβλήματα της χώρας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Οι εσωτερικές και οι διεθνείς συνθήκες προσφέρουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να φανεί αντάξια της δυναμικής των πραγμάτων, να καβαλήσει το κύμα και όντως να αλλάξει κατεύθυνση στη χώρα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: