19.10.09

Αρχίζουν τώρα τα δύσκολα...


Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε η ώρα των... υπογραφών. Από σήμερα το πρωί οι υπουργοί δεν θα κρίνονται πλέον με βάση τις δηλώσεις και τις προθέσεις τους, αλλά με βάση τις υπογραφές που θα βάζουν. Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει με επιτυχία δύο κρίσιμα τεστ: να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα οικονομικά προβλήματα.
«Από τα ευχάριστα θα πρέπει να περάσει στα δυσάρεστα», λένε όσοι αναμένουν το πρόγραμμα σταθερότητας και...
τον προϋπολογισμό του 2010, περιμένοντας να ακούσουν τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός.
Αρχίζουν τώρα τα δύσκολα...

Η ένταση και η έκταση των μέτρων θα κριθεί από τη συμφωνία που θα πετύχει στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό περιμένουν τα μέλη του «πρωινού καφέ» και του επικοινωνιακού επιτελείου, για να καταλήξουν στο μείγμα πολιτικής που θα θεωρήσουν διαχειρίσιμο.

Η βασική ιδέα στην οποία έχουν καταλήξει για να περάσουν τα μέτρα με το ελάχιστο δυνατό κόστος, είναι αυτά να ανοίγουν μέτωπα ή, για την ακρίβεια, να έχουν «κερδισμένους και χαμένους».

Δηλαδή, να φορολογείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία, όχι όμως η μικρή. Να αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, να έχουν τη δυνατότητα, όμως, όσοι το επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις και να πετύχουν ελαφρύνσεις. Να αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση, αλλά να μειωθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ιδίως για τους οικιακούς χρήστες.

Το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα ήθελαν να έρθουν αντιμέτωποι οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου, είναι η κατηγορία πως άλλα έλεγαν και άλλα κάνουν. Και ο λόγος δεν είναι μονάχα το πολιτικό κόστος. Ξέρουν ότι μετά τη ΝΔ, που διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών, αν κλονιστεί η αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης, θα περιοριστεί η πραγματική ικανότητά της να εξαγγέλλει και να εφαρμόζει πολιτικές.

Οι γενικοί γραμματείς. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τους επιτελικούς σχεδιασμούς μιλούν για εκπλήξεις πρώτου μεγέθους στην ανακοίνωση των ονομάτων των γενικών και ειδικών γραμματέων.

«Τουλάχιστον δέκα δεν θα έχουν καμία προηγούμενη σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή στελέχη του», υποστηρίζουν και προσθέτουν πως «εννιά στους δέκα δεν θα έχουν προηγούμενη θητεία σε δημόσιο αξίωμα»! «Θα απαντήσουμε, έτσι, στους δύσπιστους και θα αποδείξουμε στην κοινή γνώμη ότι η διαδικασία ήταν ειλικρινής», σημειώνουν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Οι ίδιοι καθησυχάζουν και όσους εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες από υπουργούς.

«Ολες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε απόλυτη συνεργασία του κάθε υπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Γ. Παπανδρέου, όπου χρειάζεται», ξεκαθαρίζουν. Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης σε δημόσιους οργανισμούς, φορείς και ΔΕΚΟ. Ο κάθε υπουργός θα πρέπει να ανακοινώσει τις θέσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του και να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους.

Οι αρμοδιότητες. Αντίθετα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν πως τα βρήκαν δύσκολα με τις αρμοδιότητες, μετά την αλλαγή στη δομή του υπουργικού συμβουλίου. Αιτία είναι η πολυνομία που ταλαιπωρεί τη χώρα. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Χ. Παμπούκη να εποπτεύσει προσωπικά τη διαδικασία κωδικοποίησης και απλοποίησης.

«Θα σκοτώσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας», δηλώνουν στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Τη νέα αντίληψη έχει αναλάβει να προωθήσει ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος κινείται πρώτος δίνοντας το παράδειγμα στους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών θα ανεβάσει στη σελίδα του στο Διαδίκτυο τη διαβούλευση για τα κρατικά αυτοκίνητα. Η όλη διαδικασία θα αποτελέσει τον πιλότο για αντίστοιχες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Γιάννης Αντύπας
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: