29.10.09

Σε κλοιό οι αδίστακτοι δολοφόνοι ...

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον εντοπισμό των δραστών, λόγω των βεβιασμένων κινήσεων που έκαναν κατά την ένοπλη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής, εκφράζεται από στελέχη της αστυνομίας.
Πιστεύουν, δηλαδή, ότι οι τρομοκράτες προετοίμαζαν κάποιο χτύπημα, αλλά μετά την επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα» και την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων, προσπάθησαν να το κάνουν επίκαιρο. Για τον λόγο αυτό έκαναν βιαστικές κινήσεις και ενδεχομένως το μοιραίο λάθος.
Σε κλοιό οι αδίστακτοι δολοφόνοι
Επειδή...
εκτιμάται ότι αυτή τη φορά οι δράστες άφησαν πίσω τους αρκετά ίχνη, τα εγκληματολογικά εργαστήρια εργάζονται πυρετωδώς ώστε να εντοπίσουν οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί. Σε συνδυασμό μάλιστα με σοβαρές ενδείξεις που έχουν από παλαιότερες υποθέσεις, με την ταυτοποίηση DNA ενός εκ των «ληστών με τα μαύρα» από δύο διαφορετικά γεγονότα, εκτιμούν ότι θα φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Οι τρεις μοτοσικλέτες που βρέθηκαν εγκαταλειμμένες κοντά στον σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι και μάλιστα με αναμμένες μηχανές σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό μέγαρο, όπου εξετάζονται σχολαστικά. Κυρίως γίνονται προσπάθειες για ανίχνευση γενετικού υλικού, ώστε να γίνει στη συνέχεια ανάλυση DNA και σύγκριση.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρίσκεται και ένα φυσίγγι από τα καλάσνικοφ των δραστών, το οποίο δεν ρίχτηκε, πιθανότατα λόγω εμπλοκής του όπλου. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ελπίζουν να βρεθούν και σε αυτό ίχνη.

Προσπάθειες για ανίχνευση στοιχείων γίνονται και στους 99 κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο την ένοπλης επίθεσης. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες δεν άφησαν στοιχεία που να οδηγούν στην ταυτότητα της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από το χτύπημα.

Εδώ βρίσκεται το περίεργο στην υπόθεση που μπορεί να γίνει αφορμή για πολλά σενάρια. Από τις δύο ένοπλες οργανώσεις που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τις αρχές, ο «Επαναστατικός Αγώνας» χρησιμοποιούσε όπλα-σφραγίδα (στα πρότυπα της «17 Νοέμβρη») ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ταυτότητά του.

Μάλιστα είχε αποδώσει σε εσκεμμένη ενέργεια της αστυνομίας την απόκρυψη του γεγονότος ότι το αστυνομικό λεωφορείο στου Γουδή τον περασμένο Δεκέμβριο είχε βληθεί με αυτόματο υποπολυβόλο ΜΡ5, ίδιο με αυτό που είχαν χρησιμοποιήσει στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος Νέας Ιωνίας.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα αυτόματο όπλο τύπου Σκόρπιον και πιστόλι. Η προχτεσινή δολοφονική επίθεση έγινε με δύο αυτόματα όπλα καλάσνικοφ, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε καμιά τρομοκρατική ενέργεια. Η βαλλιστική εξέταση που έγινε στους 99 κάλυκες που βρέθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, απέδειξε ότι δεν προέρχονταν από όπλα που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι δύο οργανώσεις.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν μπορούν να καταλήξουν στην ταυτότητα της οργάνωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία, στην προχτεσινή ένοπλη επίθεση οι δράστες χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους τρεις κλεμμένες μοτοσικλέτες, οι οποίες βρέθηκαν εγκαταλειμμένες κοντά στον σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι.

Μέχρι να γίνει το προχτεσινό χτύπημα δεν είχαν βρεθεί ούτε μία φορά από την αστυνομία τα μέσα διαφυγής που είχαν χρησιμοποιήσει τα μέλη των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη μετά «17 Νοέμβρη» εποχή και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στη Νέα Ιωνία και στον Κορυδαλλό.

Τι συνέβη προχτές και εγκατέλειψαν τι τρεις κλεμμένες μοτοσικλέτες;

Πρόκειται για αλλαγή τακτικής ή για βεβιασμένη ενέργεια των τρομοκρατών; Οι τρεις μοτοσικλέτες είχαν κλαπεί πρόσφατα, ενώ οι δύο βρίσκονταν στα χέρια των δραστών της επίθεσης πριν από την επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα».

Κλεμμένες οι μοτοσικλέτες
Η μία μοτοσικλέτα είχε κλαπεί στις 24 Οκτωβρίου από τον Νέο Κόσμο, η δεύτερη από την Ηλιούπολη στις 20 Οκτωβρίου και η τρίτη από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής την ίδια μέρα που έγινε η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η χειροβομβίδα που έριξαν οι δράστες της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα δεν ήταν αμυντική ούτε επιθετική και δεν είχε καμία ομοιότητα με τις χειροβομβίδες ρωσικής και γιουγκοσλαβικής προέλευσης που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Σέχτα».

Η χειροβομβίδα που ρίχτηκε προχτές δεν είχε αφήσει κανένα ίχνος, πλην της περόνης που έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και εξετάζεται και εκτιμάται ότι ήταν ένας τύπος χειροβομβίδας κρότου - λάμψης, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιεί η αστυνομία για τη δημιουργία πανικού.

Ολα αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να οδηγήσουν με βεβαιότητα την Αντιτρομοκρατική σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η εκδοχή πάντως να χτύπησε νέα τρομοκρατική οργάνωση το αστυνομικό τμήμα θεωρείται απίθανη, ακόμα και στην περίπτωση που γίνει ανάληψη ευθύνης με καινούργιο όνομα.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕ Η ΒΑΡΔΙΑ
Τουλάχιστον έξι ήταν οι τρομοκράτες

Τουλάχιστον έξι άτομα πήραν μέρος στην ένοπλη επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής, επί της οδού Πεντέλης 10, που έγινε προχτές το βράδυ στις 10 παρά είκοσι.

Η ένοπλη επίθεση έγινε την ώρα που άλλαζε η βάρδια και τη στιγμή που μία πεζή περίπολος από εκπαιδευόμενους ειδικούς φρουρούς είχε επιστρέψει στο Τμήμα.

Προφανώς οι δράστες επέλεξαν αυτή την ώρα για να χτυπήσουν, επιδιώκοντας να υπάρξουν θύματα.

Οι δράστες της επίθεσης επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Σταμάτησαν σε απόσταση περίπου 30 με 40 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα, στην οδό Κύθνου, ενώ δύο από αυτούς προχώρησαν πεζοί μερικά μέτρα μπροστά και άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ με καλάσνικοφ.

Αλλος ένας από τους δράστες περίμενε στη γωνία των οδών Κύθνου και Πεντέλης, ενώ οι υπόλοιποι τρεις περίμεναν στις μοτοσικλέτες. Οι αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να κάνουν την παραμικρή κίνηση. Το μόνο που πρόλαβαν να κάνουν ήταν να πέσουν κάτω για να σωθούν.

Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα από τον καταιγισμό πυρών έξω από το τμήμα. Οπως διαπιστώθηκε, οι δράστες άδειασαν τέσσερις γεμιστήρες αυτόματου όπλου - συνολικά 100 σφαίρες.

Οι αστυνομικοί και οι εκπαιδευόμενοι ειδικοί φρουροί που ήταν απέξω τραυματίστηκαν -οι δύο σοβαρά, μεταξύ των οποίων και μία εκπαιδευόμενη-, καθώς και ο αξιωματικός υπηρεσίας που βρισκόταν στο ισόγειο του τμήματος. Οι έξι τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και 401.

Ενας πολίτης που ήταν εκείνη την ώρα κοντά στον τόπο της επίθεσης έπαθε νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο μαζί με τους τραυματίες.

Μετά τις ριπές κατά αστυνομικών και τμήματος οι δράστες έριξαν πίσω τους μία χειροβομβίδα και διέφυγαν με τις μοτοσικλέτες πιθανότατα μέσω της οδού Γαρηττού.

Τρεις κλεμμένες μοτοσικλέτες βρέθηκαν λίγη ώρα αργότερα κοντά στον σταθμό του Μετρό στο Χαλάνδρι, γι αυτό εικάζεται ότι ήταν αυτές που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. Μετά τη δολοφονική επίθεση οι περιοχές Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου αποκλείστηκαν από την αστυνομία που έστησε δεκάδες μπλόκα. Δεν υπήρξε όμως κανένα αποτέλεσμα διότι οι δράστες είχαν ήδη εξαφανιστεί.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: