18.11.09

Μετεξεταστέα η βάση του 10...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
Διαμαντοπούλου: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη και ανάλυση των δεδομένων»...
Την κατάργηση της πολυσυζητημένης βάσης του δέκα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αποδεχόμενη ότι το μέτρο αυτό που θεσπίστηκε το 2006 επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου και μέχρι τώρα έχει αφήσει κενές περισσότερες από 60.000 θέσεις (!) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δήλωσε ότι πράγματι μελετάται η κατάργησή της, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της...


αλλαγής.


«Η προεκλογική μας δέσμευση είναι για κατάργησή της. Η συνολική παρουσίαση θα γίνει με τη μελέτη που κάνουμε αυτή τη στιγμή και την ανάλυση των δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη ΝΕΤ, και συμπλήρωσε:

«Οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρούνται, αλλά πρέπει να ανακοινώσουμε και το πώς και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνει».

Πάγιο αίτημα
Η κατάργηση της βάσης του δέκα αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Η ΟΛΜΕ το ζητά από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΓΣΕΕ πρότεινε την κατάργηση από τις επόμενες κιόλας εξετάσεις, καθώς από το 2006 που εφαρμόστηκε με αποσπασματικό τρόπο κατά μέσο όρο 15.000 θέσεις κάθε χρόνο μένουν κενές σε δεκάδες περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έκτοτε απειλούνται με λουκέτο και υπολειτουργούν.

Η ΓΣΕΕ έθεσε μάλιστα το ζήτημα αυτό και στην «επιτροπή Μπαμπινιώτη», η οποία συνεδριάζει σήμερα για τελευταία φορά και μεθαύριο παραδίδει στην κ. Διαμαντοπούλου τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο εξεταστικό και το νέο λύκειο.

ΑΠΟ ΤΟ 2006

Κατά μέσο όρο 15.000 θέσεις κάθε χρόνο μένουν κενές σε δεκάδες περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ


Στο τραπέζι και το θέμα των αμοιβών

Γέφυρα στους εκπαιδευτικούς που άρχισαν να αντιδρούν στις εξαγγελίες της για νέο σύστημα προσλήψεων μόνο μέσω ΑΣΕΠ, έριξε χθες η κ. Διαμαντοπούλου.

Κάλεσε σε νέα συνάντηση αύριο τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών, για να τους ζητήσει να καταθέσουν τις προτάσεις τους εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης που αρχίζει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σε 3 μήνες, ενώ έβαλε στην ατζέντα των συζητήσεων και το ζήτημα των αμοιβών τους.

«Φταίνε οι πολιτικοί»
Επίσης, απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπαιδευτικών ότι τους «στοχοποιεί» για τις κακοδαιμονίες του συστήματος αποσπάσεων, μεταθέσεων κ.λπ., τόνισε ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά οι πολιτικοί: «Γι΄ αυτά όλα φταίει το πολιτικό σύστημα, για το οποίο πρέπει όλοι να απολογηθούμε. Σας θυμίζω ότι στη Βουλή ξεκίνησα ευχαριστώντας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έμαθαν γράμματα στα παιδιά, σε νησιά, σε βουνά. Αυτοί είναι οι εκπαιδευτικοί στους οποίους υποκλινόμαστε όλοι».

Εξάλλου η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η προϋπηρεσία όσων εργάστηκαν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται για τον διορισμό τους, αλλά στο εξής θα συνδυάζεται και με την επιτυχία στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Για όσους βρίσκονται ήδη στους σχετικούς πίνακες χωρίς να έχουν περάσει ΑΣΕΠ, θα προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα.

Ακόμα, η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε τα κολέγια κέντρα «μεταλυκειακής εκπαίδευσης» και είπε ότι στο επόμενο δεκαήμερο, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή, θα ανακοινώσει τι θα γίνει με τα περίφημα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους και τις άδειες λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: