6.11.09

Μαχαίρι 3,5 δισ. στη σπατάλη...


Προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι οι περικοπές στις κρατικές σπατάλες, οι οποίες υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπονται και πρόσθετοι φόροι 3,7 δισ. ευρώ.
Το βάρος της αύξησης της φορολογίας θα κληθούν να σηκώσουν οι ισχυρές κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα κατά 10%. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ανόδου του...
ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης και της αύξησης των αντικειμενικών τιμών εντός της ερχόμενης χρονιάς.
Μαχαίρι 3,5 δισ. στη σπατάλη

Στο μέτωπο των δαπανών περικοπές καταγράφονται στις πρωτογενείς δαπάνες (1,6 δισ. ευρώ), στις οφειλές των νοσοκομείων (1,4 δισ. ευρώ) και στα εξοπλιστικά προγράμματα (500 εκατ. ευρώ)

Πολυετές πρόγραμμα
Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι ξεκινάει ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο δεν στηρίζεται σε εικονικά στοιχεία, όπως στο παρελθόν. Παράλληλα προανήγγειλε επί της ουσίας το άνοιγμα του Ασφαλιστικού και σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, χωρίς να αποκλείσει και αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων.
Μαχαίρι 3,5 δισ. στη σπατάλη

Στόχος για το 2010 είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,4% του ΑΕΠ, από 12,7% φέτος.

Στα βασικά του σημεία το προσχέδιο (η συζήτηση του οποίου ξεκινάει στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη 11 του μήνα) προβλέπει τα ακόλουθα:

* Αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ.
* Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 800 εκατ. ευρώ.
* Αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις 1,5% το 2010.
* Διατήρηση του ΕΚΑΣ στα φετινά επίπεδα χωρίς αλλαγές στα όρια προσδιορισμού των δικαιούχων.
* Αύξηση αγροτικών συντάξεων (30 ευρώ φέτος και 20 ευρώ του χρόνου).
* Αύξηση επιδόματος ανεργίας κατά 5%.
* Προσλήψεις 3.000 ατόμων στην Υγεία.

ΣΤΑ 10,3 ΔΙΣ.
Αύξηση 8,4% στις δημόσιες επενδύσεις

Αυξημένο κατά 8,4% σε σχέση με το 2009 θα είναι τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να φτάσει από τα 9,5 δισ. ευρώ φέτος στα 10,3 δισ. ευρώ το 2010.

Αυτές oι δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6,95 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε 3,35 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, των μεγάλων έργων υποδομών, όπως τα οδικά έργα, οι σιδηρόδρομοι, το μετρό κ.λπ., στα νομαρχιακά και τα περιφερειακά έργα, καθώς και στα έργα υποδομών των ΟΤΑ α βαθμού όλης της χώρας.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Στο 1,94 δισ. οι άμεσοι φόροι

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Από τα 3,7 δισ. ευρώ τα 1,94 δισ. ευρώ είναι άμεσοι φόροι και τα υπόλοιπα 1,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία.

Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από:

Αύξηση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων κατά 480 εκατ. ευρώ ή κατά 4,4%. Από 10,9 δισ. ευρώ φέτος προβλέπεται να ανέλθουν σε 11,4 δισ. ευρώ το 2010. Τα περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα εξασφαλιστούν από τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των εισοδημάτων με:

Περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα.

Κατάργηση μεγάλου αριθμού περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και τη φορολόγησή τους με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Γιατροί, ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας, εφοριακοί, τελωνειακοί, εκπαιδευτικοί, και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα καταβάλουν επιπλέον φόρο εισοδήματος μέσω της κατάργησης αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων και των ειδικών αποδοχών τους.

Θα πάψουν να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές φόρου 15%-20% και θα φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές έως 40%, που θα ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επιπλέον, θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι βουλευτές.

Εφαρμογή νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Εισοδήματα μεγαλύτερα από 50.000 ή 60.000 ευρώ τον χρόνο θα επιβαρύνονται με περισσότερο φόρο.

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 892 εκατ. ευρώ από 10,17 δισ. ευρώ φέτος σε 11,06 δισ. ευρώ το 2010.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε χθες ότι δεν έχουν προβλεφθεί επιπλέον έσοδα λόγω νέας αύξησης των φόρων στα καύσιμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μια τέτοια αύξηση να αποφασιστεί εντός του επομένου έτους.

Για τα τσιγάρα και τα ποτά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι οι φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν κατά 10% από το νέο έτος.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων να αυξηθεί περίπου κατά 7,5%-8%.

Δηλαδή, ένα πακέτο το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,20 ευρώ θα ακριβύνει κατά 24-30 λεπτά και θα φτάσει να πωλείται προς 3,44-3,50 ευρώ. Για τα αλκοολούχα ποτά, οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν από 1 έως 2 ευρώ ανά φιάλη.

Ακίνητη περιουσία
Αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους κατά 390 εκατ. ευρώ ή κατά 82,1%, από 475 εκατ. ευρώ φέτος.

Συνολικά τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία θα ανέλθουν σε 865 εκατ. ευρώ το 2010. Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε μεν ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για αύξησή τους, ωστόσο δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αύξησης εντός του 2010.

Είσπραξη εσόδων ύψους 840 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των 300 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την κατάργηση απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Από τις ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί επιπλέον ποσό 1,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση κατά 731 εκατ. ευρώ ή κατά 5,3%, των εισπράξεων του ΦΠΑ.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: