14.11.09

Υγεία: Μύθοι και πραγματικότητες...που όμως καταρρίπτονται η αλλάζουν...

Τελικά τι να πιστέψουμε...
Από το ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη, μέχρι το ότι το κρύο μπορεί να προκαλέσει κρύωμα, το περιοδικό Health καταρρίπτει τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από την υγεία
Μύθος 1ος : Ο άνθρωπος πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα...
Το 1945, το Food and Nutrition Board των Η.Π.Α. είχε ανακοινώσει πως ο ανθρώπινος οργανισμός θα πρέπει να λαμβάνει 8 ποτήρια υγρών ημερησίως. Μέχρι προσφάτως, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύαμε πως χρειαζόμασταν 8 ποτήρια νερού, πλέον της τροφής και των υπολοίπων υγρών που λαμβάναμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αλήθεια: Το..



νερό είναι πραγματικά θαυματουργό, αλλά ακόμα και αν πίνουμε χυμό, τσάι, γάλα ή τρώμε φρούτα και λαχανικά αρκεί για να κρατήσουμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Ακόμα και ο καφές μπορεί να ικανοποιήσει τη δίψα μας, παρά τη φήμη που έχει ως διουρητικός. Η καφεΐνη ναι μεν κάνει τον οργανισμό να αποβάλει υγρά, αλλά και πάλι λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα υγρών ώστε να μην αφυδατωθούμε. Σύμφωνα με την Δρ. Ρέιτσελ Βρίμαν, μέλος του Children's Health Services Research στην Ιατρική Σχολή Indiana της Indianapolis και αντίθετα με τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, το χρώμα των ούρων δεν αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης: «Εάν νιώθεις ότι διψάς, τότε να πιεις.» Δεν χρειάζεται όμως να το παρακάνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, κατά την οποία πέφτουν τα επίπεδα νατρίου και προκαλείται αστάθεια στους ηλεκτρολύτες, με κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή βλάβη στον οργανισμό.

Μύθος 2ος: Το άγχος ασπρίζει τα μαλλιά

Η αργοπορία για τη δουλειά λόγω κίνησης, οι προθεσμίες, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι καθημερινές ευθύνες …Ποιος δεν πιστεύει ότι το άγχος ασπρίζει τα μαλλιά; Η αλήθεια: «Το υπερβολικό άγχος όντως μας γερνάει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά,» υποστηρίζει η Δρ. Νάνσι Σνάιντερμαν, αρχισυντάκτρια ιατρικών κειμένων στο NBC News και συγγραφέας του βιβλίου «Medical Myths that Can Kill You» («Ιατρικοί Μύθοι που Μπορούν να σε Σκοτώσουν»). Το άγχος αυξάνει τον αριθμό των ελεύθερων ριζικών, αδηφάγων μορίων που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και αυξάνουν την παραγωγή των ορμονών stress στον οργανισμό. Παρ' όλ' αυτά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως μία άσχημη μέρα «βάφει» τα μαλλιά μας γκρι. «Τα μαλλιά μας γκριζάρουν αναλόγως των γενετικών χαρακτηριστικών του κάθε οργανισμού,» συμπληρώνει η Δρ. Σνάιντερμαν. Και ας είμαστε ειλικρινείς, όταν δούμε ότι τα μαλλιά μας έχουν αρχίσει να γκριζάρουν, αγοράζουμε προϊόντα που καλύπτουν το γκρι χρώμα στο λεπτό.

Μύθος 3ος: Το διάβασμα με λιγοστό φως καταστρέφει τα μάτια

Αποτελεί την κλασσική και τυπική φράση των απανταχού μαμάδων προς τα παιδιά τους – το διάβασμα στο κρεβάτι ή υπό το φως του φεγγαριού καταστρέφει την όραση. Η αλήθεια: «Το διάβασμα με λιγοστό φως μπορεί να κουράσει τα μάτια,» εξηγεί η Δρ. Σνάιντερμαν. «Τείνουμε να μισοκλείνουμε τα μάτια προκειμένου να καταφέρουμε να διαβάσουμε κάτι και αυτό μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο. Δεν προκαλείται, όμως, μόνιμη βλάβη στα μάτια, εκτός ίσως από μερικές ρυτίδες έκφρασης. Η υπερβολική κούραση στα μάτια μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία και τσούξιμο, ακόμα και προσωρινή θαμπάδα, αλλά ένας καλός ύπνος τη νύχτα βοηθάει τα μάτια να ξεκουραστούν και να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους.

Μύθος 4ος: Ο καφές είναι βλαβερός για την υγεία

Γύρω στα 108 εκατομμύρια Αμερικανών παρακαλάει κάθε πρωί για έναν καφέ. Η αλήθεια: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να σας χτυπήσει στα νεύρα και να προκαλέσει υπερδιέγερση αλλά η καθημερινή λογική χρήση μπορεί είναι θετική για την υγεία μας. «Ο καφές προέρχεται από φυτά, τα οποία έχουν ωφέλιμα για τον οργανισμό φυτοχημικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά,» υποστηρίζει η Στέισι Μπίσον, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο St.Luke's Boise στο Αϊντάχο. Τα αντιοξειδωτικά αυτά αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυτό ενδεχομένως να εξηγεί τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη σε άτομα που συνηθίζουν να πίνουν καφέ. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard σε πάνω από 125.000 άτομα που έπιναν καφέ έδειξε πως οι γυναίκες έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Άλλες μελέτες έδειξαν πως ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, καρκίνου του παχέος εντέρου, κίρρωσης και χολολιθίασης. Επιπλέον, ο καφές αναζωογονεί το πνεύμα και παρά την επίδραση που έχει στην ενέργεια του οργανισμού μας, ο καφές δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην καρδιά. Δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ωφέλιμα για την υγεία, σύμφωνα με την Μπίσον. Εάν, όμως, δούμε ότι μας προκαλεί ταχυπαλμίες, άγχος και αϋπνία, τότε είναι καλύτερα να μειώσουμε τον καφέ ή να το γυρίσουμε στον ντεκαφεϊνέ. Εάν μία γυναίκα είναι έγκυος ή έχει έλλειψη ασβεστίου, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της για το πιο χαρμάνι είναι το καλύτερο για την εκάστοτε περίπτωση.

Μύθος 5ος: Τρώτε όταν είστε κρυωμένοι και κάντε δίαιτα όταν έχετε πυρετό

Γύρω στο 1500, ένας γιατρός είχε γράψει σε ένα ιατρικό λεξικό: «Η νηστεία είναι το καλύτερο φάρμακο για τον πυρετό.» Η αλήθεια: «Το κρύωμα και ο πυρετός οφείλονται συνήθως σε ιούς που κάνουν τον κύκλο τους σε 7 με 10 ημέρες, ανεξαρτήτως του τι θα κάνουμε εμείς για να τους καταπολεμήσουμε,» υποστηρίζει η Βρίμαν. «Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η δίαιτα επηρεάζει το κρύωμα ή τον πυρετό. Ακόμα και αν δεν έχουμε όρεξη για φαγητό, εξακολουθεί να έχει ο οργανισμός μας ανάγκη από υγρά και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε.» Όταν νιώθουμε συμφόρηση, τα υγρά βοηθούν στο να διατηρηθεί η βλέννα αραιή καθώς και στην αποσυμφόρηση του στήθους και της ρινικής κοιλότητας.

Μύθος 6ος: Το φρέσκο είναι πάντα καλύτερο από το κατεψυγμένο

Από τότε που οι επιστήμονες επεσήμαναν τα οφέλη των αντιοξειδωτικών, το σύνθημα που επεκράτησε ήταν «τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά» - υπονοώντας πως τα κατεψυγμένα είναι β' κατηγορίας τρόφιμα. Η αλήθεια: «Τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να είναι το ίδιο ωφέλιμα με τα φρέσκα διότι τα φρούτα και τα λαχανικά κόβονται όταν βρίσκονται στο αποκορύφωμα της θρεπτικής τους αξίας, μεταφέρονται στα εργοστάσια και καταψύχονται επί τόπου, «κλειδώνοντας» τα θρεπτικά τους συστατικά,» υποστηρίζει η Μπίσον. «Τα τρόφιμα δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα φορτηγά για να βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων.» Εκτός και αν μεταφερθούν και πωληθούν την ίδια ημέρα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όταν τοποθετούνται στα ράφια των καταστημάτων – χάνουν κάποια από τα θρεπτικά τους συστατικά εξαιτίας της ζέστης, του αέρα και της υγρασίας.

Μύθος 7ος : Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη

Τη δεκαετία του '60 και του '70, οι επιστήμονες συνέδεσαν τη χοληστερόλη στο αίμα με τις καρδιακές παθήσεις – και τα αυγά (τα οποία είναι πλούσια σε χοληστερόλη) βγήκαν από το καθημερινό διαιτολόγιο. Η αλήθεια: Νεότερες μελέτες έδειξαν πως τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά στο διαιτολόγιο ενός ανθρώπου είναι πολύ πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης, σε σύγκριση με τα αυγά. Ένα αυγό έχει μόλις 1.6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ ένα ποτήρι γάλα με 2% λιπαρά περιέχει 3 γραμμάτια κορεσμένων λιπαρών. «Τα αυγά παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνη και βιταμίνες Α και D χωρίς να τον παχαίνουν, είναι φθηνά και βολικά,» ισχυρίζεται η Μπίσον. «Εάν φάμε ένα αυγό για πρωινό, απλά θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα της χοληστερόλης που θα λάβουμε από τις άλλες τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας.»

Μύθος 8ος: Εάν κρυώνουμε, θα αρπάξουμε κρύωμα

Μάλλον αυτό θα πρέπει να είναι αλήθεια γιατί έτσι λένε οι μανάδες μας. Σωστά; Η αλήθεια: Η μαμά μας μάλλον κάνει λάθος. «Το κρύο δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εκτός και αν κρυώνουμε τόσο πολύ που οι άμυνες του σώματός μας καταστρέφονται – και κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο στην υποθερμία,» τονίζει η Βρίμαν. «Και δεν γίνεται να κρυώσουμε από το κρύο, εκτός και αν κολλήσουμε κάποιο ιό που να προκαλεί κρύωμα.» Ο λόγος για τον οποίο αρπάζουμε πιο εύκολα κρύωμα το χειμώνα δεν είναι η χαμηλή θερμοκρασία αλλά θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του ότι βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχουν σταγονίδια ιών που προκαλούν το κρύωμα. Το να διατηρούμε το σώμα μας ζεστό δεν σημαίνει ότι προφυλασσόμαστε από το κρύωμα. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Pittsburgh έδειξε πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι που εκτίθενται σε ιούς κρυώματος εμφανίζουν 13% λιγότερες πιθανότητες να αρπάξουν κρύωμα συγκριτικά με όσους είναι πιο μελαγχολικοί.

Μύθος 9ος: Το κραγιόν μπορεί να μας αρρωστήσει

Το 2007, μία περιβαλλοντική ομάδα με το όνομα Campaign for Safe Cosmetics έλεγξε 33 διαφορετικά κραγιόν για μόλυβδο. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιτρεπτό όριο μολύβδου στα κραγιόν, το 1/3 των δειγμάτων περιείχε μεγαλύτερη ποσότητα μολύβδου από αυτή που επιτρέπεται στα γλυκά. Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε όλο τον κόσμο. Η αλήθεια: «Η αλήθεια είναι ότι μόλυβδος υπάρχει σχεδόν στα πάντα,» υποστηρίζει ο Δρ. Μάικλ Θαν, επικεφαλής επιδημιολογικών ερευνών στο American Cancer Society. «Βρίσκεται στα πάντα γύρω μας. Ο κίνδυνος όμως από τον μόλυβδο στα κραγιόν είναι εξαιρετικά μικρός.» Για την ακρίβεια, η δηλητηρίαση από μόλυβδο συνήθως προκαλείται από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες , όπως σωληνώσεις και μπογιά σε παλιά σπίτια για παράδειγμα. Συμπερασματικά λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κραγιόν.
news24gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: