19.11.09

Υποζύγια...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΚΡΙΣΗ έχει ξαναφέρει την οικονομία στο επίκεντρο της πολιτικής. Τα συμπτώματα είναι παντού. ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ τα ΄βαλαν με τον Ομπάμα για τα χαμηλά επιτόκια της Fed. Αν η ισοτιμία του δολαρίου δηλητηριάζει το G2, ο κουρνιαχτός από την έκρηξη των ελλειμμάτων μειώνει την ορατότητα εντός ευρωζώνης. Στη Μαδρίτη, ας πούμε, ο σοσιαλιστής διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Ορντόνες αρπάχτηκε με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο που ήθελε να δώσει κι άλλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Οι...
δυσοίωνες εκτιμήσεις Ορντόνες για τα αποθεματικά των ισπανικών ασφαλιστικών ταμείων απορρίφθηκαν ως υπερβολικές από την αρμόδια υπουργό.

Η ΓΡΑΜΜΗ Ορντόνες εκπορεύεται από τη Φρανκφούρτη. Εκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χειρίζεται τη ρευστότητα και τα επιτόκια με το ένα μάτι στις τράπεζες που δεν πρέπει να στεγνώσουν και το άλλο στον πληθωρισμό που η άνοδός του θα είναι καμπανάκι για τους χειρισμούς εξόδου από την κρίση. Οι κακεντρεχείς λένε, βεβαίως, πως όσο το ευρώ δεν υπερβαίνει τα 1,60 δολάρια, η ΕΚΤ δεν θα κάνει τίποτε για να το κατεβάσει κι ας στενάζει η Ευρώπη. Πάνω από τα 1,60 όμως ζορίζονται οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως η διεθνής κλωτσοπατινάδα τραπεζιτών και κυβερνήσεων έχει να κάνει με θέματα δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Ωστόσο, πίσω από τα οικονομικά επιχειρήματα υποκρύπτονται συχνά τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα δεν είναι άμοιρη των διαπιστώσεων αυτών. Η σχέση ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις κυβερνήσεις δεν έγινε ποτέ ταυρομαχία όπως στην Ισπανία. Ωστόσο, το ξεχείλωμα των δημοσιονομικών στοιχείων προκαλεί εντάσεις στο τρίγωνο Αθήνα- Βρυξέλλες- Φρανκφούρτη. Ο Γιούνκερ σφύριξε λήξη του παιχνιδιού. Ο Αλμούνια μάς έδωσε πίσω τον προϋπολογισμό. Ο Προβόπουλος ζήτησε να κλείσει η στρόφιγγα φθηνού χρήματος της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, χωρίς να μας κατονομάσει, είπε ότι, αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε δυσκολία να δανειστούμε από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος.

ΦΥΣΙΚΑ, ο Τρισέ χτυπάει την Ελλάδα σαν σαμάρι μπας κι ακούσει το γαϊδούρι. Δηλαδή τα ευρωπαϊκά υποζύγια που έχουν πέσει έξω στα δημοσιονομικά. Αυτό όμως δεν κάνει τη θέση της κυβέρνησης Παπανδρέου πιο εύκολη.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: