15.11.09

Μια κοκκινομάλλα στα «Κόκκινα Βέλη» ...

Oταν η Κίρστι Μουρ αποφάσισε ότι ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της, επισμηναγού της RΑF, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία θεωρούσε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει καν να πλησιάζουν τα αεροπλάνα της. Την περασμένη Πέμπτη η 32χρονη υποσμηναγός Μουρ εισέβαλε πανηγυρικά στο άβατο της φημισμένης Αεροβατικής Ομάδας της Βασιλικής Αεροπορίας ως η πρώτη γυναίκα πιλότος στα περίφημα «Κόκκινα Βέλη», την επίλεκτη ομάδα που...

εκτελεί τα εντυπωσιακά και παράτολμα ακροβατικά στον αέρα σε άψογους σχηματισμούς.

«Ηξερα ότι ήθελα να μπω στη RΑFαλλά δεν ήξερα τι θα έκανα. Οταν ανακοίνωσαν ότι θα επέτρεπαν σε γυναίκες να πιλοτάρουν τζετ, ήταν μια λύση και μια χρυσή ευκαιρία για μένα» δήλωσε η κοκκινομάλλα Μουρ ή «Red 3» από τη θέση της στο λεγόμενο «Διαμάντι 9», έναν σχηματισμό-«σήμα κατατεθέν» της ομάδας.

Η ίδια επιμένει ότι το να είναι η πρώτη γυναίκα της επίλεκτης ομάδας που θα κάνει επίδειξη στους Ολυμπιακούς του 2012 ήταν απλώς «ξαφνική επιτυχία». Παραβλέπει με μετριοφροσύνη το γεγονός ότι από τους 619 πιλότους αεριοπροωθουμένων στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία μόνο οι 11 είναι γυναίκες.

Ως γυναίκα δεν αποφεύγει τα συνήθη αστεία από τους άνδρες συναδέλφους της, οι οποίοι βοήθησαν να επιλεγεί για την τριετούς διάρκειας θέση μεταξύ δεκάδων υποψηφίων. «Με πειράζουν περισσότερο για το χρώμα των μαλλιών μου. Μου λένε ότι τώρα βρίσκουν περισσότερα φρέσκα φρούτα στην αίθουσα των πιλότων και ότι είναι πιο τακτοποιημένη από ό,τι παλιά» εξομολογείται η κοκκινομάλλα υποσμηναγός. «Την πειράζουμε όπως κάνουμε με όλους. Και δυστυχώς... ανταποδίδει!» δηλώνει χαμογελώντας ο συνάδελφός της, υποσμηναγός Πλανκ, δείχνοντας τα αραιά μαλλιά του.

Η κυρία Μουρ ήταν έξι ετών όταν ο πατέρας της, επισμηναγός Ρόμπι Στιούαρτ, την πήγε για πρώτη φορά να δει τα «Κόκκινα Βέλη». Η υποσμηναγός, που κέρδισε το προσωνύμιο «Τίγρης» λόγω του ενθουσιασμού της και της ενεργητικότητάς της, πέταξε για πρώτη φορά ως δόκιμη της Στρατιωτικής Σχολής Αεροπορίας του Λονδίνου, ενώ σπούδαζε Αεροναυτική Μηχανική στο Ιmperial College. Μπήκε στη RΑF το 1998 και έχει κάνει δύο θητείες στο Ιράκ. Είναι παντρεμένη με έναν συνάδελφό της πιλότο της RΑF, ο οποίος τη στηρίζει απόλυτα, παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι περνάει πολύ χρόνο χωριστά λόγω εργασίας.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: