5.11.09

Καταιγίδα προστίμων...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 135.000 ευρώ, πέντε οριστικές διακοπές μετάδοσης τηλεπαιχνιδιού σε ισάριθμους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και μία σύσταση περιελέμβανε το χθεσινό «μενού» του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο, 40.000 ευρώ, επιβλήθηκε στο Alter για τα «Παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια, καθώς στις 18/1/2009 υπήρξε δημοσιοποίηση στοιχείων ανηλίκων, κάτι που δεν επιτρέπεται από...

τη νομοθεσία. Μειοψήφησαν ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Νέστωρ Κουράκης, που πρότεινε πρόστιμο 30.000 ευρώ, και το μέλος Κώστας Τσουράκης (20.000 ευρώ).

Πρόστιμο 20.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ΑΝΤ1 για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Αξίζει να το δεις», γιατί παρουσίασε ανήλικη έγκυο (ηλικίας 16 χρόνων) χωρίς να καλυφτεί με το γνωστό «μωσαϊκό» τουλάχιστον το πρόσωπό της, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης. Διαφώνησαν οι Κ. Τσουράκης (μέλος ΕΣΡ), που πρότεινε να μην επιβληθεί καμιά ποινή και Ν. Κουράκης (αντιπρόεδρος ΕΣΡ) που πρότεινε πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Με ισόποσο πρόστιμο, που αποφασίστηκε ομόφωνα, τιμωρήθηκε και το Extra Channel έπειτα από καταγγελία που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Ν.Δ. Θ. Γιαννόπουλος, Αλ. Κοντός, Ι. Λαμπρόπουλος και Σ. Τσιτουρίδης, καθώς στο «Αποκαλυπτικό δελτίο» εμφανίζονταν σε ρεπορτάζ με τίτλο «Σκανδαλιάρηδες βουλευτές».

Η ανεξάρτητη Αρχή επέβαλε και στο Top Channel (Κοζάνης) πρόστιμο 20.000 ευρώ γιατί δεν απέστειλε τη ροή που ζητήθηκε με τη μετάδοση του τηλεπαιχνιδιού «Call 4 cash», για το οποίο το ΕΣΡ έχει ξεκαθαρίσει ότι ουσιαστικά εξαπατά το τηλεοπτικό κοινό. Το μέλος του ΕΣΡ Ιωάννης Παπακώστας πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Την οριστική διακοπή μετάδοσης του συγκεκριμένου τηλεπαιχνιδιού από πέντε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στους οποίους είχαν επιβληθεί πρόστιμα αλλά εξακολουθούν να το προβάλλουν, αποφάσισε χθες το ΕΣΡ, που έχει στείλει σχετικό φάκελο και στην Εισαγγελία. Πρόκειται για τα κανάλια: Θράκη ΝΕΤ (Εβρου), TV 10 (Τρικάλων), ΕΝΑ Channel (Καβάλας), Πανόραμα TV και Time Channel (Θεσσαλονίκης).

Το συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ και στο ραδιοσταθμό Music Radio (Θεσσαλονίκης) καθώς, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και τα πρόστιμα, εξακολουθεί να εκπέμπει παράνομα από συχνότητα (106,5) που δεν του ανήκει. Πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε από το ΕΣΡ και στο Ράδιο Κρήτη (Ηράκλειο), καθώς διαπιστώθηκε ότι εκπέμπει παράνομα σε άλλο νόμο και από τρεις συχνότητες που δεν του ανήκουν. Μειοψήφησαν οι Ν. Κουράκης, Ιριδα Αυδή και Κ. Τσουράκης, που πρότειναν την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ. Στο Ράδιο Μαρκόνι (Μαγνησίας) επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας και χαρακτηρισμούς εναντίον του νομάρχη. Μειοψήφησαν οι Ν. Κουράκης, Ι. Παπακώστας και Κ. Τσουράκης, που πρότειναν την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

Η ανεξάρτητη αρχή πάντως εξετάζει και καταγγελία πολιτών για τη σκηνή αυνανισμού που μεταδόθηκε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς «4» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο ΜΕΓΚΑ. Ας ελπίσουμε τα μέλη του ΕΣΡ να μην ... παίξουν και πάλι το ρόλο του «χωροφύλακα» στο περιεχόμενο μιας σειράς, όπως είχε γίνει και με το «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επίσης στο ΜΕΓΚΑ. Τότε είχαν επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στο κανάλι για την ...επίμαχη σκηνή με το φιλί μεταξύ δύο αντρών και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας το ακύρωσε, επέμειναν αφαιρώντας τη σκηνή από το αιτιολογικό τους και εστιάζοντας στη χυδαιολογία.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις ανάγκες του συμβουλίου εστιάζοντας κυρίως στην ανάγκη πρόσληψης 10 ατόμων, ανάμεσά τους και διευθυντή που δεν υπάρχει και δεν έχει εγκριθεί σχετικό κονδύλι.
ΣΩ.ΜΑ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: