19.11.09

Η μαύρη τρύπα φρενάρει προσλήψεις και μισθούς...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
«Πάγωμα» για όλο το 2010 προκειμένου να ανακοπεί ο δημοσιο νομικός εκτροχιασμός και να αποφύγει η χώρα τη δυσβάστακτη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού...
Μισθούς, συντάξεις και προσλήψεις στον πάγο βάζει η κυβέρνηση το 2010, καταφεύγοντας σε σκληρά μέτρα, προκειμένου να ανακόψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να αποφύγει η χώρα τη σκληρή τιμωρία των αγορών, που απειλούν με δυσβάστακτη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.Παράλληλα, στέλνει ισχυρό σήμα στις Βρυξέλλες, που είχαν εκδηλώσει με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα τη δυσαρέσκειά τους, όχι...

μόνο γιατί θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν λόγω αναθεώρησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τα ανεπαρκή, όπως έκριναν, μέτρα του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση διαμηνύει τώρα ότι σκοπεύει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται αύριο στη Βουλή προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών σε σύγκριση με το προσχέδιο, της τάξεως των 720 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στο 9,1% του ΑΕΠ. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τις εξής παρεμβάσεις:

1Δεν θα δοθεί καμία αύξηση μισθού σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Πρόκειται για πάγωμα στις αποδοχές περίπου 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου (στρατιωτικών, δικαστικών, γιατρών, εκπαιδευτικών, αλλά και υπαλλήλων υπουργείων) όπως υπολογίζει η ΑΔΕΔΥ, σε σύνολο 900.000

(500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 400.000 συνταξιούχοι). Οι υπόλοιποι θα πάρουν αυξήσεις 1,5%, δηλαδή οριακά πάνω από τον πληθωρισμό. Να σημειωθεί ότι και το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε παγώσει τις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με αμοιβές άνω των 1.500 ευρώ, ενώ στους χαμηλόμισθους είχε δώσει ένα εφάπαξ ποσό 500 ευρώ.

Έτσι, σ΄ αυτούς τους 400.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους επιβάλλεται ένα διετές πάγωμα μισθών.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε συνταχθεί με πρόβλεψη να δοθούν αυξήσεις 1,5% σε όλους, κάτι που οδηγούσε σε πρόσθετη δαπάνη 1 δισ ευρώ. Αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέκριναν την Ελλάδα ότι δεν συναισθάνεται το μέγεθος του προβλήματός της, καθώς- όπως υποστήριξαν- σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μικρότερο πρόβλημα επεβλήθη πάγωμα μισθών. 2Δεν θα γίνει καμία νέα πρόσληψη στο Δημόσιο το 2010, εκτός από τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι το 2009, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έγιναν 30.000 νέες προσλήψεις, μαζί με τους συμβασιούχους και τους stagiers, ενώ είχαν αποχωρήσει μόνο 14.000. Από πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινιζόταν, πάντως, χθες ότι το πάγωμα δεν αφορά προσλήψεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσω ΑΣΕΠ.

3Επιβάλλονται περαιτέρω περικοπές σε υπερωρίες, επιδόματα, εκτός έδρας και κάθε είδους καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ 9,1%

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει περικοπές δαπανών ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στο 9,1%


Στόχος να πειστούν οι Βρυξέλλες

ΘΕΛΟΝΤΑΣ να πείσει τις Βρυξέλλες ότι σκοπεύει να επιμείνει στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση προανήγγειλε και τις εξής κινήσεις για το 2011 και εφεξής:

● Οι προσλήψεις θα περιορίζονται σε μόνο 1 για κάθε 5 αποχωρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50.000 μέσα σε 4 χρόνια. Παλαιότερα είχε υιοθετηθεί ο κανόνας της 1 πρόσληψης για κάθε 2 αποχωρήσεις, ο οποίος, όμως, καταστρατηγήθηκε στη συνέχεια.

● Θα συσταθούν μόνιμες επιτροπές παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε κάθε υπουργείο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η σύνταξη του προϋπολογισμού με νέο τρόπο από το 2011 (σε πολυετή βάση και με κριτήρια τα οποία συσχετίζουν τη δαπάνη με την απόδοση).

Εφ΄ όσον ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, κάτι που δεν είναι σίγουρο ακόμη, ο προϋπολογισμός θα είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών, αλλά θα χρειαστούν και άλλα. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, οι Βρυξέλλες θα περιμένουν να δοθεί συνέχεια στην πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, αλλά και να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, με πρώτο το Ασφαλιστικό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κυβέρνηση άνοιξε ήδη το θέμα του Ασφαλιστικού. Η Ν.Δ.

«Με την απόφαση για ουσιαστικό πάγωμα μισθών, ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κάνουν κυριολεκτικά κουρελόχαρτο τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής κ. Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε συνειδητά τους Έλληνες πολίτες προεκλογικά. «Σήμερα, όμως», συνέχισε, «όλοι ξέρουν ποιοι τους είπαν κυνικά ψέματα και ποιος ηγέτης και ποιο κόμμα τους είπε, με αίσθημα ευθύνης, την αλήθεια».


«Όχι» Ιερώνυμου στις εκκλησιαστικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ δυσαρέσκειά του για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ εκφράζει με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα περνούν από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις που αφορούν προσωπικό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην επιστολή του (αποσπάσματά της δημοσιεύονται στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα www. amen.gr), ο κ. Ιερώνυμος τονίζει πως εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει την κατάργηση της αυτοτελούς διαδικασίας επιλογής προσωπικού που έχει η Εκκλησία και η οποία αποτελεί προϊόν νομοθετημένης εσωτερικής αυτονομίας της βάσει του Καταστατικού της Χάρτη.

Αιχμές
Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Ραγκούση αναφέρει πως οι αλλαγές προωθούνται χωρίς συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, παρά τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Την αντίδρασή του διατυπώνει ο κ. Ιερώνυμος και για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τα κρατικά αυτοκίνητα. Προβλέπεται ότι οι μητροπολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα έως 1.400 κυβικά. Ο περιορισμός όμως, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος, είναι μη ρεαλιστικός καθώς αρκετοί μητροπολίτες καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Στο μεταξύ, χαμηλούς τόνους επιχειρούν να κρατήσουν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και η κυβέρνηση για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε τριβές στις σχέσεις τους.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου λίγο μετά την πρώτη συνάντησή τους, χθες, στην Αρχιεπισκοπή. Ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε: «Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι ο κύριος Πρωθυπουργός το απέκρυψε αυτό το θέμα (σ.σ.: τον τριπλασιασμό του ΕΤΑΚ). Φαίνεται ότι κάπως διαφορετικά εκτιμήθηκαν τα πράγματα». Με αυτή τη φράση, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, ήθελε να δείξει ότι η σχέση του με τον κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει άριστη, αφήνοντας όμως αιχμές για υπουργούς της κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση που έδωσε η κ. Διαμαντοπούλου για το θέμα της φορολόγησης. Είπε ότι «η πρόθεση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την οικονομία και την χώρα, η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έτσι κι αλλιώς το έχει η ίδια δηλώσει, να προσφέρει, να εισφέρει, όπως και όλοι οι άλλοι Έλληνες, αλλά με δικαιοσύνη. Δηλαδή ούτε σε δυσμενή μεταχείριση ούτε σε ευμενή».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: