24.11.09

Φάκελος-Γυναικεία κακοποίηση...


Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας εναντίον των γυναικών, το cosmo.gr έκανε μια έρευνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, για να σας παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς τα συμπεράσματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Όσο γι’ αυτούς ,που πιστεύουν ότι το φαινόμενο της κακοποίησης, αφορά μόνο τις αλλοδαπές και τις χαμηλού μορφωτικού επιπέδου γυναίκες , το μόνο σίγουρο είναι πως θα διαψευστούν.

Η γυναικεία κακοποίηση ,πολλές φορές ,είναι δίπλα μας. Συχνά όμως ,μια...
κλειστή πόρτα και κυρίως κάποια κλειστά στόματα την κάνουν «φάντασμα» …Ένα «φάντασμα» -εφιάλτη με τεράστιες συνέπειες για τη κακοποιημένη γυναίκα, τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε κοινωνικό –εργασιακό επίπεδο.

Η σωματική βία, που οι άνδρες εφαρμόζουν στις συζύγους τους φτάνει (όχι σπάνια) μέχρι τον βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και ως τον φόνο. Αυτή είναι μονάχα η μία πτυχή του προβλήματος. Η ψυχολογική ή η οικονομική βία και ο φόβος της αποκάλυψης ότι κάποια γυναίκα είναι θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης από τον σύντροφό της, αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος.

Τα μεγαλύτερα θύματα ,αυτής της κατάστασης είναι αδιαμφισβήτητα τα παιδιά, που μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον βίας .Το οποίο ,όπως μας είπαν και οι ειδικοί, τα στιγματίζει για όλη τους τη ζωή. Παιδιά ,που μεγαλώνουν σ’ ένα παραμύθι με τη κακιά μάγισσα και το λύκο και δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τη καλή νεράιδα ,αν και συχνά αναζητούν το μαγικό ραβδί της για να τα μεταφέρει σ’ ένα καλύτερο μέλλον ,που σίγουρα τους αξίζει.

Δυστυχώς για εκείνα, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως άνθρωποι, που με τις πρωτοβουλίες τους στηρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες . Εθελοντές σ’ όλη την Ελλάδα, που ο καθένας στον τομέα του κάνει ο,τι μπορεί για να πάρουν αυτές οι γυναίκες τη ζωή στα χέρια τους και να δουν και πάλι την αισιόδοξη πλευρά της.

Η κ. Αμαλία Μπασιά ,μέλος του ΤΕΔΚ(Διεθνής Οργανισμός Δήμος και Κοινοτήτων)και πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας μας μίλησε ως γραμματέας ισότητας του Δήμου Χανίων για τις διαστάσεις της γυναικείας κακοποίησης ,στη Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά.

1. Πείτε μας, ποια είναι η διάσταση του προβλήματος στη Κρήτη;

Η διάσταση του προβλήματος της βίας στην Κρήτη είναι μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα στο Νομό Χανίων που γνωρίζω καλύτερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει παντού ανεξάρτητα κοινωνικής τάξης, οικονομικού μορφωτικού επιπέδου φυλής ή ηλικίας.

2. Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια;

Οι εμπλεκόμενοι φορείς στο Νομό αλλά και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ισότητας και Μ.Κ.Ο. με ημερίδες, εκπομπές στην τηλεόραση και ραδιόφωνο άρθρα στις εφημερίδες προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες αλλά και να τους ενημερώσουμε για όλες τις μορφές βίας. Επίσης και για τη νέα μορφή δουλεμπορίου το trafiking, που αφορά γυναίκες και παιδιά. Αλλά και η γενική γραμματεία με τα Επεακ έχει επιμορφώσει Εκπαιδευτικούς. Και στα Χανιά γίνεται πολύ καλή δουλειά στα σχολεία θα έπρεπε όμως να μπει κανονικό μάθημα περισσότερες ώρες δίδαγμα.

3. Οι γυναίκες που έρχονται σ' εσάς, σε ποιές κοινωνικές ομάδες ανήκουν συνήθως;

Οι γυναίκες που έρχονται σ΄ εμένα ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αριθμητικά όμως περισσότερες αλλοδαπές και χαμηλών εισοδημάτων. Η άγνοια, η έλλειψη χρημάτων και μόρφωσης σίγουρα συντελεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση εκμετάλλευσης και βίας.

4. Υπάρχει κάποιος ξενώνας στα Χανιά για εκείνες;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος ξενώνας αν και αγωνιζόμαστε να κάνουμε. Ο ξενώνας είναι περισσότερο από αναγκαίος.

5. Υπάρχει κρατική μέριμνα για το θέμα;

Όλες οι αρχές Νομαρχίας Ν.Ε. Ισότητας, Δ/νση Κοιν. Πρόνοιας, Δήμος Χανίων (Ο.Δ.Η.Κ.Ο.Ι.Π.) Δικηγορικός Σύλλογος, Αστυνομία, Ιατροδικαστές, Νοσοκομείο, Κέντρο ψυχικής υγείας, συνεργαζόμαστε αλλά το πρόβλημα υπάρχει.

6. Ποια ιστορία ακούσατε τελευταία;

Η τελευταία ιστορία: Οκτώβριος 2009 Γυναίκα 28 ετών μητέρα 4 ανηλίκων παιδιών 3,5 , 5, 6, και 9 ετών και διανύει 8ο μήνα κύησης ο σύζυγος 30 ετών την ξυλοκόπησε άγρια. Το έμαθα από τον φωτογράφο στον οποίο κατέφυγε να φωτογραφήσει την κακοποίηση ο οποίος την έστειλε στο γραφείο μου. Ενέργειες δικές μου. Νοσοκομείο –Δικηγόρος δωρεάν τα 2 παιδιά σε παιδικό σταθμό του Δήμου Χανίων αμέσως.

Τα άλλα δύο έμειναν με τον πατέρα στην Κωμόπολη-πήγαιναν –Δημοτικό Σχολείο. Δικτύωση με κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Χανίων και Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας. Ηρέμησε λίγο, αποτέλεσμα: έμεινε λίγο στη μητέρα της στα Χανιά. Ο σύζυγός με το δικηγόρο του την έπεισαν γύρισε στο σπίτι. Γέννησε προχθές. Μου ζήτησε να της βαφτίσω το μωρό. Προσπαθώ να έχω επαφή. Αλλά…..

Ο κρατικός φορέας ΕΚΚΑ

Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος για τα θέματα της γυναικείας κακοποίησης κ. Θεόδωρος Μουστεράκης .Από τη στιγμή που μια γυναίκα γίνει θύμα τέτοιας κακοποίησης περνά μερικά στάδια μέχρι τη φιλοξενία της στον ξενώνα.

Αρχικά το ΕΚΚΑ παρέχει άμεση βοήθεια στη γραμμή 197, η οποία είναι 24ώρη.Η τηλεφωνική υπηρεσία συνεργάζεται με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς. Στη συνέχεια πολλά περιστατικά παραπέμπονται σε κοινωνικά κέντρα της υπηρεσίας.

Οι δύο ξενώνες που έχει στη παροχή του, ο κρατικός φορέας εξυπηρετούν τις γυναίκες ανάλογα με το επείγον της κατάστασης .Ο πρώτος φιλοξενεί τις γυναίκες που χρειάζονται άμεσα στήριξη και φροντίδα. Εκεί αποφεύγονται οι τυπικές διαδικασίες των εξετάσεων και οι γυναίκες στεγάζονται άμεσα.

Ο δεύτερος ξενώνας φιλοξενεί περίπου 30 γυναίκες και το συνηθισμένο χρονικό όριο είναι οι τρεις μήνες. Εκεί φιλοξενούνται και Ελληνίδες και αλλοδαπές γυναίκες και τους παρέχεται νομική και κοινωνική κάλυψη. Όσες γυναίκες έχουν παιδιά, φιλοξενούνται μαζί τους.

H ΚΙΒΩΤΟΣ

Η κ. Μαρίνα Κατσιμπάλη ,διευθύντρια στη ΚΙΒΩΤΟ ,με δεκάχρονο έργο. Μας μίλησε ,για τη φετινή τους προσπάθεια. Για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε στη ΚΙΒΩΤΟ ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες με 39 κλίνες.

«Αλλού τους δίνουν, ένα κρεβάτι και αυτό είναι σημαντικό, εδώ όμως προσπαθούμε να τους βρούμε εργασία και να ανοίξουν μόνες τους τα φτερά τους». Τα παιδιά τους φιλοξενούνται στο ξενώνα της ΚΙΒΩΤΟΥ ένα έργο του πάτερ Αντώνιου, που χρόνια τώρα γέμισε με ελπίδα χιλιάδες παιδιά. Έτσι εκείνες έχουν την ευκαιρία να πάνε σε συνεντεύξεις για εύρεση εργασία. Αυτά τα ραντεβού έχουν κλειστεί από τους ανθρώπους του ιδρύματος. Το οποίο παράλληλα φροντίζει για οτιδήποτε άλλο χρειαστούν . Από φάρμακα, γιατρούς μέχρι ένα χαρτζιλίκι για να κινηθούν στη πόλη.

«Οι γυναίκες αυτές, δεν είναι μόνο ξένες ,αν και αυτό πιστεύουν πολλοί» άκουσα και την ίδια να λέει, όπως άλλωστε τους περισσότερους αρμόδιους για τη κακοποίηση γυναικών. «Οι γυναίκες αυτές δεν ανήκουν μόνο σε χαμηλά μορφωτικά και κοινωνικά επίπεδα»

Στόχος του ξενώνα είναι οι γυναίκες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια γιατί μόνο έτσι θα κάνουν ευτυχισμένα και τα παιδιά τους. Στη ΚΙΒΩΤΟ έχουν καταλάβει πως αν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον, που νοσεί δε μπορεί να υπάρξει χαρούμενο παιδί. Γι’ αυτό και η δράση τους στρέφεται στην ενίσχυση της μητέρας.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: