28.11.09

Ξορκίζουν τον δεύτερο γύρο ...

Τον κίνδυνο η εσωκομματική πόλωση να λάβει ακραία χαρακτηριστικά, στην περίπτωση κατά την οποία χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, επισημαίνουν ολοένα και περισσότερα στελέχη της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τα όσα συνέβησαν τις ημέρες που πέρασαν.
Αλλωστε μια πρόγευση των όσων ενδεχομένως συμβούν στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου υπήρξε τα τελευταία 24ωρα με τους «μηχανισμούς» να θέτουν στο ...
«στόχαστρό» τους τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κινήσεις -προερχόμενες από το «στρατόπεδο» της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη- που έχουν στόχο τον Μεσσήνιο πολιτικό, ο οποίος αντέδρασε χθες (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα και στους δημοσιογράφους κ. Γ. Παπαδάκη και Στρ. Λιαρέλη) κάνοντας ευθέως λόγο για προβοκάτσια εις βάρος του.
Αναλυτικά, οι προβοκατόρικες αυτές κινήσεις, μόνο τις τελευταίες ημέρες, είναι οι εξής:

Τα μηνύματα της οργάνωσης «Λυκαβηττός» που εστάλησαν σε μεγάλο αριθμό παραληπτών και προειδοποιούσαν τους ψηφοφόρους να μην υπερψηφίσουν τον κ. Σαμαρά. Το μήνυμα έφερε την υπογραφή: «Αγρυπνοι νεοδημοκράτες».

Η αφίσα που απεικόνιζε τον κ. Σαμαρά σε πράσινο φόντο και γύρω του υπήρχε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς οι «εγκέφαλοι» του πολέμου λάσπης θέλησαν να πουν ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ως πρόεδρο της ΝΔ τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Το κείμενο που κυκλοφόρησε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, με δήθεν ερωτήσεις και απαντήσεις για τα γεγονότα του 93.
Ξορκίζουν τον δεύτερο γύρο

Τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν -σύμφωνα με τις καταγγελίες- ξημερώματα Παρασκευής σε πολίτες, τους οποίους καλούσαν δήθεν από το γραφείο του κ. Σαμαρά και τους ζητούσαν την ψήφο τους. Ο τέως υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε δημόσια χθες (Αντέννα) το γεγονός αυτό. Εμφανίστηκε απόλυτα ψύχραιμος, έκανε λόγο για προβοκάτσιες, αλλά -όπως είπε- δεν μπορούν να ανακόψουν το ρεύμα νίκης.

Στελέχη από το επιτελείο του κ. Σαμαρά ανέφεραν χθες ότι τα γεγονότα αυτά είναι απολύτως ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνεται την πρωτόγνωρη εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση που αποτελεί τον προπομπό για τη δημιουργία ενός «ανοιχτού» κόμματος μακριά από τους μηχανισμούς και τις ομάδες.

Τα ίδια πρόσωπα δήλωσαν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο και πως θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη ενότητας της παράταξης και ομοψυχίας την επόμενη μέρα. Πράγματι, ο τέως υπουργός Πολιτισμού στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε χθες (Αντέννα) χαρακτήρισε «συμμαχητές του» την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Ψωμιάδη και υπογράμμισε ότι την επόμενη μέρα όλοι θα είναι στη «μάχη» κατά του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, σχολίασε δηκτικά τα περί «ιδεών με ναφθαλίνη», που είπε πρόσφατα η κυρία Μπακογιάννη. «Θα αφήσουμε να μας φάει ο σκώρος;», διερωτήθηκε χαμογελώντας.

Περιοδεία
Ο κ. Σαμαράς «κλείνει» σήμερα τις προεκλογικές του περιοδείες με τις ομιλίες που θα κάνει στην Κόρινθο και τη Σπάρτη. Χθες, μιλώντας στην κεντρική του εκδήλωση στην Αθήνα, επεσήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να προβληθούν οι ιδέες της ΝΔ και να κυριαρχήσουν στη χώρα. Υπογράμμισε ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος βάζει τέλος στους «μηχανισμούς» και δεσμεύθηκε για τη δημιουργία ενός «ανοιχτού» -σύγχρονου- ευρωπαϊκού κόμματος.

Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά της, η οποία θα περιοδεύσει σήμερα στη Φθιώτιδα, είχε χθες την κεντρική της προεκλογική ομιλία στην πλ. Κοτζιά. Υπογράμμισε ότι η ίδια δεν έφυγε ποτέ από την παράταξη της ΝΔ, υπεραμύνθηκε των θέσεών της για τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος και σημείωσε ότι κάθε άλλη επιλογή θα σημάνει περιχαράκωση και απομόνωση.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε»
Καθαρή εντολή από τον πρώτο γύρο ζήτησε η Ντόρα

Καθαρή εντολή από τον πρώτο γύρο ζήτησε χθες η κυρία Ντ. Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της (ρ/ς real) επέμεινε στην ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία και να ξεκινήσει δυναμικά η αντιπολίτευση.

«Εγώ δεν πιστεύω» -είπε χαρακτηριστικά- «ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τέτοια βεβαιότητα. Το αντίθετο πιστεύω. Εχω ζητήσει από τους νεοδημοκράτες καθαρή εντολή. Κι έχω ζητήσει καθαρή εντολή διότι πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι στην εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται». «Αν όμως υπάρξει» -διευκρίνισε- «ε, τότε, πιστεύω ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτός ο διάλογος ο οποίος δεν έγινε τώρα. Πρέπει να μπορέσουμε οι δυο μας να συζητήσουμε υπεύθυνα πολιτικά».

Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ανακοίνωσαν χθες 46 πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι οι κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, Ξ. Βεργίνης, Σ. Καλατζάκου, Κ. Γιατράκος, Απ. Τζιτζικώστας, Θ. Σκρέκας κ.ά.

Τέλος την ίδια στάση δήλωσαν ότι θα τηρήσουν και 41 εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ στη ΔΕΗ.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Πιλότος για την αυριανή ψηφοφορία

Ολα έτοιμα είναι -σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής κ. Δημ. Σιούφα, αλλά και της εταιρείας που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος του όλου εγχειρήματος- για την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ. Στη Ρηγίλλης, υπάρχει έκδηλη αγωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος που διενεργείται εκλογή προέδρου από την κομματική βάση. Πάντως, τα στελέχη που έχουν ασχοληθεί με τη διαδικασία τονίζουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως όποια μικροπροβλήματα δημιουργηθούν θα επιλυθούν τάχιστα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, η αυριανή ψηφοφορία θα διεξαχθεί ως εξής:

1. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Εάν υπάρξουν εκλογικά τμήματα στα οποία θα συνεχίζεται η προσέλευση ψηφοφόρων, η ψηφοφορία παρατείνεται με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής.

2. Μπορούν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών όλοι όσοι είναι μέλη της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την εγγραφή τους και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, και όλοι όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη του κόμματος και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, παρά μόνο συμπλήρωση της σχετικής αίτησης με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και καταβολή της συνδρομής των δύο (2) ευρώ.

3. Οσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξάρτητα από τον δήμο στον οποίο ψηφίζουν κατά τις εθνικές εκλογές, αλλά και ανεξάρτητα από την περιοχή της τοπικής οργάνωσης στην οποία είναι (εάν είναι) εγγεγραμμένοι.

4. Εάν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, θα γίνει το Σάββατο στις 5 Δεκεμβρίου τις ίδιες ακριβώς ώρες. Στην εκλογή αυτή μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι θα έχουν πάρει μέρος στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου και μόνο στο εκλογικό τμήμα που είχαν ψηφίσει.

Ο κατάλογος με τα εκλογικά τμήματα έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΝΔ (nd.gr), ενώ όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 210-3255255 και να πληροφορούνται τις διευθύνσεις των κατά τόπους εκλογικών τμημάτων. Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχουν επεξεργαστεί στη Ρηγίλλης, οι κάλπες έχουν στηθεί σε γραφεία φορέων του υπουργείου Εσωτερικών (ΚΕΠ) ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑ
Η μετάδοση των αποτελεσμάτων δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις δέκα το βράδυ. Οπως είπε ο κ. Σιούφας, η πρώτη ανακοίνωση θα αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία. Αφού συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός αποτελεσμάτων από εκλογικά τμήματα, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% των εκλογικών τμημάτων, θα αρχίσει να υπάρχει συνεχής ροή.

Τα εκλογικά αποτελέσματα θα φτάνουν στη Ρηγίλλης από δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, την οποία θα δίνουν ο πρόεδρος και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στους χειριστές. Η άλλη οδός είναι το φαξ, που θα λειτουργεί με ειδικούς κωδικούς. Τα αποτελέσματα από τις δύο οδεύσεις, καθώς θα φτάνουν στη Ρηγίλλης, θα ταυτοποιούνται και έτσι θα μπαίνει το αποτέλεσμα στο κεντρικό σύστημα, για την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: