24.11.09

Από επικοινωνία σκίζουμε ...

Της Πόπης Διαμαντάκου
Λες και ζούμε, μια χώρα ολόκληρη, στη «Λάμψη» του Φώσκολου με τους κακούς μεγαλογιατρούς που δεν αποδίδουν φόρους, Γιάγκοι Δράκοι της ελληνικής οικονομίας
Αίφνης τα δελτία ειδήσεων μιλάνε «για τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου» που «πίνουν το αίμα του λαού»... Ουπς! συγγνώμη, από αλλού η ατάκα, αλλά κάπως έτσι παρουσιάστηκε η βεβαιωμένη φοροδιαφυγή τους. Οι φορολογικές τους δηλώσεις χαμηλότερες και από του τελευταίου συνταξιούχου. Αίσχος!

Ένας μάλιστα άνοιξε τις πόρτες και έφυγαν οι πελάτες, για να μη βρουν τίποτε οι επιδρομείς εφοριακοί. Αίσχος (δις)! Ένας άλλος, ενώ παρίστανε ότι δεν έχει δουλειά, έκλεισε ραντεβού ύστερα από δυο-τρεις ημέρες σε...

...ρεπόρτερ που τον πήρε επί τούτου, απόδειξη ότι πνίγεται στην πελατεία. Μάλιστα. Και τι του έκαναν; Πιάσ΄ τ΄ αυγό και κούρευ΄ το, που λέει και το «υπηρετικό προσωπικό».

Τι ωραία που καταναλώνονται οι «ειδήσεις» που ανταποκρίνονται στα κορυφαία στερεότυπα της κοινωνικής μας κουλτούρας! Να, αίφνης ο συμβολισμός του «Κολωνακίου». Βαθύς. Κάτι το ελληνικό σινεμά, κάτι οι σαπουνόπερες του Φώσκολου, έχει γίνει συνείδηση του έθνους των τηλεθεατών ότι η διαφθορά βρίσκεται στον πλούτο- και δη του Κολωνακίου. Και τι δεν μας ήρθε στον νου! Από τον «Κατήφορο» μέχρι το «Λαός και Κολωνάκι», και το «Ένας μάγκας στα σαλόνια», και την Τασσώ Καββαδία πλουσία και κακιά να βρίζει τη νύφη της Μπέτυ Λιβανού... Τι να πρωτοθυμηθούμε! Νάτο πάλι το «Κολωνάκι», των μεγαλογιατρών σήμερα, των μεγαλοδικηγόρων αύριο, που θα δικαιώνουν τις μνήμες του έθνους των θεατών.

Όλα ωραία και απολαυστικά, μόνο που από επικοινωνία είμαστε πλήρεις. Δυστυχώς, η σαπουνοπερική φαντασμαγορία με σκοτεινούς πρωταγωνιστές τους κακούς πλούσιους φοροφυγάδες ούτε πρωτότυπη είναι ούτε λύνει το πρόβλημα. Μήπως η άλλη υπερπαραγωγή, εκείνη που σκηνοθετήθηκε με φόντο το Μοναστηράκι και τη διάσημη σουβλασερί, απ΄ όπου βροντοφωνάχτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η πάταξη της διαφθοράς, δεν ήταν εξ ίσου εντυπωσιακή; Και άκρως κατανοητή από το φιλοθέαμον. Άλλωστε, όπως το «Κολωνάκι» για τις σαπουνόπερες, έτσι και το «Μοναστηράκι» για τα λαϊκά δράματα αποτελούν τόπους με υψηλούς συμβολισμούς, τους οποίους αντιλαμβάνεται πλήρως κάθε Έλληνας πολίτης έως τις εσχατιές της χώρας.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η σαπουνοπερική ψυχαγωγία μας. Μας προσφέρεται άφθονη. Μήπως κάθε τόσο δεν καταναλώνουμε τα δημοσιεύματα για τα «πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών;

Γνωρίζουμε. Και σκάνδαλα έρχονται στο φως, και τη φοροδιαφυγή συναντάμε σε κάθε συναλλαγή. Το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι ακόμη μια επικοινωνιακή κατάχρηση της απόγνωσης. Η ανακοίνωση της φοροδιαφυγής δεν είναι είδηση. Η εφαρμογή μέτρων, ώστε σε έναν χρόνο από σήμερα να μην ξαναπροβληθεί το ίδιο ακριβώς επεισόδιο, αυτό μάλιστα, θα ήταν είδηση.

Αλλά το μόνο που έχουμε καταφέρει ως τηλεοπτική δημοκρατία είναι να γίνονται ριάλιτι οι φτωχοί που χρεώθηκαν. Θέαμα θλίψης που απέμεινε μετά το ψευδοπάρτι της ευφορίας του «φθηνού χρήματος». Δάκρυα για τα χαμένα όνειρα στον φακό της τηλεόρασης. Ακολουθεί η ετυμηγορία από τον δημοσιογράφοσόουμαν: να πουλήσουν το σπίτι τους ή ό,τι άλλο έχουν ή θα πάνε φυλακή για χρέη. Η απόγνωση του άλλου, του όμοιου, έχει αποδειχθεί το καλύτερο τηλεοπτικό θέαμα. Εκτονώνει κάθε βασανισμένο από παρόμοια προβλήματα. Ο άλλος στο χείλος του γκρεμού, εγώ ένα βήμα πιο πίσω.


Προνόμια και υποχρεώσεις

Τι γίνεται όταν η απόγνωση είναι μαζική; Αναλαμβάνει η επικοινωνιακή φαντασμαγορία της πολιτικής να προσφέρει την ελπίδα ότι επέρχεται αλλαγή κλίματος. Στο μεταξύ τα μέτρα αφορούν αυτούς που αφορούσαν πάντα. Αλλά το σόου της πυγμής για πάταξη της πραγματικής αιτίας του κακού έχει πάντα μεγάλη ψυχαγωγική δύναμη. Ίσως θα ήταν πιο ανακουφιστική μια σύλληψη φοροφυγάδα, μια αλλαγή των μέτρων, να πληρώνεται η επίσκεψη του γιατρού κατ΄ ευθείαν στην τράπεζα, για παράδειγμα, και να μην κυκλοφορεί μετρητό στα ιατρεία. Αλλά πριν από αυτό χρειάζεται συνείδηση, εθνική- όχι για το ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, αλλά ότι όλοι είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας και συμμετέχουμε εξ ίσου στα προνόμια και τις υποχρεώσεις.
(Φαινόμενα από τα ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: