13.11.09

Μοδίστρες...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ 1999 ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ήταν αντιβασιλεύς της Ν.Δ. με έδρα τη Ρηγίλλης και, φυσικά, ευνοούμενος του Κώστα Καραμανλή. Η συντηρητική παράταξη είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και μάλιστα με τρεις μονάδες. Ο Άρης- και όχι μόνο αυτός- περίμενε πως σ΄ έναν χρόνο θα ήταν νούμερο δύο στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ τι έγινε μετά. Ας πάμε τώρα δέκα χρόνια μπροστά. Το 2009 ο Άρης είναι πρώτος βουλευτής της Ν.Δ. στη...

μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας- τη Β΄ Αθηνών. Εξήλθε από την τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή ως δημοφιλής και άφθαρτος- κυρίως γιατί δεν έκανε τίποτευπουργός Παιδείας. Στη Ν.Δ. διεξάγεται μια αμφίρροπη αναμέτρηση για την ηγεσία μεταξύ Σαμαρά και Ντόρας. Όλοι περιμένουν να δουν με ποιον θα ταχθεί ο Άρης.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ είναι άγνωστο τι θα γίνει μετά. Το ματς είναι 50-50 αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχει και το ερωτηματικό Ψωμιάδη. Έτσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τι κόμμα θα παραλάβει αυτός ή αυτή που θα κερδίσει; Ακόμη κι αν η Ν.Δ. αποφύγει τη διάσπαση, οι προσωπικές σχέσεις κορυφής θα βγουν βαθιά τραυματισμένες από την 29η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ανάγνωση αυτή, η ηγεσία θα είναι τρύπιο κοστούμι ή ταγέρ. Θα χρειαστεί κάποιος να το ράψει και να το συμμαζέψει. Δηλαδή να εγγυηθεί την ενότητα.

ΣΥΜΦΩΝΟΙ. Αλλά τη μοδίστρα θα την κάνει ο Καραμανλής και οι πρεσβύτεροι- πενηντάρηδες και άνω- του κόμματος. Δεν είναι ρόλος αυτός για παίκτες σαν τον Άρη. Ο Σπηλιωτόπουλος ανήκει στην επόμενη γενιά της Ν.Δ. που θέλει να πιστεύει ότι μέσα από τις γραμμές της θα προέλθει ο αρχηγός που θα φέρει ξανά τη νίκη. Λίγο σαν τους Βρετανούς Τόρηδες που άλλαξαν δυο - τρεις πριν φθάσουν στον σαραντάρη Ντέιβιντ Κάμερον.

ΠΟΙΟΙ ΣΤΗ γενιά του Άρη σκέφτονται έτσι; Ο Κωστής Χατζηδάκης- που ετάχθη αναγκαστικά με την Ντόρα. Αλλά και ο Κυριάκος- μην εκπλαγείτε- Μητσοτάκης. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που έχει καταπιεί το κουτάλι, αλλά θεωρείται σαμαρικός. Από πού περνάει ο δρόμος για τη μελλοντική ηγεσία; Από μια θέση νούμερο δύο; Αυτή φαίνεται να υπάρχει πλέον μόνο δίπλα στην Μπακογιάννη. Ή από το να μείνεις ατσαλάκωτος και να διαλέξεις στρατόπεδο την ενδεκάτη ώρα; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Προ δεκαετίας, ο Άρης υποχρεώθηκε σε πικρή εξορία. Τώρα θα ήταν ελκυστική διέξοδος, μόνο που η πόλωση Ντόρας- Σαμαρά ασκεί ισχυρή πίεση σε παίκτες όπως ο Σπηλιωτόπουλος.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: