2.11.09

Γουέστερν...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως η κάπως απόμακρη καθηγητική φυσιογνωμία του δεν βοηθά να τον φανταστούμε έτσι. Ωστόσο, ο Γιώργος Προβόπουλος θα μπορούσε να είναι ο πιανίστας στο σαλούν της ελληνικής οικονομίας. Προσπαθεί να παίξει μουσική- και μάλιστα επιμένει στην ίδια σοβαρή παρτιτούρα- την ώρα που στην αίθουσα άλλοι παίζουν χαρτιά, άλλοι πίνουν ουίσκι κι άλλοι ετοιμάζονται να πλακωθούν στις μπουνιές. ΕΝΤΑΞΕΙ, είναι τραβηγμένο να παρουσιάζεται η δημόσια ζωή με

όρους Λούκι Λουκ. Αν όμως σκεφτεί κανείς πως φέτος η Ελλάδα δεσμεύτηκε έναντι των Βρυξελλών να μειώσει το έλλειμμα στο 3,7%, αλλά το ανέβασε στο 12,5% του ΑΕΠ, αντιλαμβάνεται ότι τα δημοσιονομικά μας είναι ένα είδος γουέστερν.

Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ δεν έχει ψυχολογία «μην πυροβολείτε τον πιανίστα». Άλλωστε, για να αφήσουμε τα καουμπόικα και να επιστρέψουμε στα καθ΄ ημάς, η θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος δεν επηρεάζεται από τον πολιτικό κύκλο. Ανεξάρτητος είναι ο κ. διοικητής, με αναφορά στη Φρανκφούρτη, όθεν και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Καθώς μετέχουμε στην ευρωζώνη, την ΕΚΤ εκπροσωπεί και εκφράζει ο Προβόπουλος.

ΣΥΝΗΘΩΣ, ΟΙ κεντρικοί τραπεζίτες δεν μιλούνψιθυρίζουν. Κι αυτό γιατί ο λόγος τους έχει μεγάλο βάρος και μπορεί να επηρεάσει αγορές, ισοτιμίες και το οικονομικό κλίμα. Από την άνοιξη όμως και πέρα, ο Προβόπουλος έχει πολλαπλασιάσει τις δημόσιες παρεμβάσεις και συνεντεύξεις. Πίσω από το μοβ εξώφυλλο των εκθέσεων του κ. διοικητή- όπως η πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική - βρίσκονται έμμεσες πλην σαφείς υποδείξεις για το τι δέον γενέσθαι στα οικονομικά. Με απλά λόγια: χρειάζεται μάζεμα- ας μην πούμε, μαχαίρωμα- των δημοσίων δαπανών.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ συμβαδίζει ακριβώς με την εμμονή της νέας κυβέρνησης στο κοινωνικό πακέτο που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Είναι μια εμμονή που μπορεί να στείλει κάνα δυο μονάδες παραπάνω το έλλειμμα. Όλα αυτά ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος θα ήθελαν να δουν το έλλειμμα να κινείται προς ένα νούμερο μονοψήφιο, για λόγους εντυπώσεων, αλλά και ψυχολογίας των αγορών- που είναι λίγο με το δάχτυλο στη σκανδάλη. ΤΟ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ της οικονομίας μας βρίσκεται λίγο πριν από τη στιγμή όπου γίνεται το ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε σερίφηδες, καουμπόηδες, ληστές και Ινδιάνους.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: