19.11.09

Ζητείται ηγέτης...


Χωρίς να διασπαστεί τελικά η θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ προκηρύχθηκε χθες, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Παύλου Γερουλάνου (Πολιτισμού και Τουρισμού) και Γιώργου Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών), αλλά και πάλι με ασάφεια για τις αποδοχές, που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
Η απόφαση εστάλη για δημοσίευση σε ΦΕΚ και ανάρτηση στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης www.opengov.gr/yppot, στην οποία άλλωστε με τη γνωστή πλέον τακτική αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να αποστείλουν οι ενδιαφερόμενοι/ες τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου. Και προσοχή, διότι...

αιτήσεις που θα σταλούν ταχυδρομικώς ή θα κατατεθούν εκπρόθεσμα δεν θα εξεταστούν.

Αυτή τη φορά, αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχει λάθος σχετικά με τη θητεία του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, που μπορεί να προβλέπεται ως 5ετής, αλλά σε περίπτωση παραίτησης η αντικατάσταση γίνεται για το χρονικό διάστημα που απομένει. Ετσι, όποιος/α επιλεγεί για τη θέση, θα ολοκληρώσει τη θητεία του στις 9 Αυγούστου 2012, ημερομηνία που λήγει κανονικά η θητεία τοτ υπό παραίτηση προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Χρήστου Παναγόπουλου.

Ανοικτό και... διαπραγματεύσιμο, όμως, μένει το θέμα των αποδοχών του νέου/ας προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, την ώρα μάλιστα που οι σημερινές απολαβές έχουν χαρακτηριστεί και από τον πρωθυπουργό εξωπραγματικές. Οταν αναζητάς τέτοια στελέχη, δεν πρέπει να γνωστοποιείς ακριβώς τις απολαβές ώστε να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν ή όχι στον διαγωνισμό; Στην προκήρυξη γι' αυτό το θέμα αναφέρεται ότι οι αποδοχές θα είναι ανάλογες με τις ευθύνες και τις απαιτήσεις της θέσης και με βάση τις διατάξεις του άρθρ.20 παρ.3 του ν.1730/1987. Μόνο που σ' αυτό προβλέπεται ότι οι αμοιβές ορίζονται με απόφαση του υπουργού Προεδρίας της κυβερνήσεως. Εκτός του ότι στη σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο υπουργείο, δεν δημιουργούνται... αμφιβολίες και εύλογα ερωτήματα για το τι τελικά και πώς θα συμφωνηθεί με όποιον/α επιλεγεί; Και πόσο διαφανής είναι η διαδικασία με αυτό τον τρόπο;

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού υπάρχει ειδική παράγραφος που αναφέρεται στις αρμοδιότητες του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ και στον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οπως σημειώνεται, όποιος αναλάβει τη θέση θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει «την προαγωγή της ανεξάρτητης και αντικειμενικής ενημέρωσης, την ενίσχυση του διαλόγου και της σκέψης, την εξοικείωση με τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την προβολή πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, τη στήριξη της δημιουργίας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ιδιαίτερη συμβολή της κατά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, τη σύσφιγξη των σχέσεων με τον Απόδημο Ελληνισμό, την ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων και την ενίσχυση της ενσωμάτωσης ομάδων στο κοινωνικό σύνολο». Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσει «τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών πόρων».

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής, είτε ισότιμο της αλλοδαπής, και να έχουν τουλάχιστον πενταετή εμπειρία σε σημαντική θέση ευθύνης και απαιτήσεων στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Δεν επιτρέπεται να έχουν την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου ή μετόχου σε επιχείρηση που έχει υποχρέωση στο μητρώο του τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ ισχύουν τα κωλύματα που προβλέπονται στον ν. 2863/2000 για τον διορισμό σε θέση μέλους του ΕΣΡ. Πρέπει επίσης να διαθέτουν διοικητικές ικανότητες, στρατηγική σκέψη, αναπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας και να γνωρίζουν άριστα ελληνικά και μία ακόμη γλώσσα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα αναγκαία δικαιολογητικά, πάντως, θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: