23.11.09

Άλμα κρουσμάτων με κλειστές Εντατικές...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
Από 150 «κλειδωμένες» κλίνες οι 95 μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως, αφού λείπει μόνο προσωπικό- 4 νεκροί το Σαββατοκύριακο...
Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Υγείας ώστε να ανοίξουν τα περίπου 150 κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς παρατηρείται άλμα κρουσμάτων νέας γρίπης και μάλιστα πληθαίνουν τα βαριά περιστατικά. Μόνο το Σαββατοκύριακο τέσσερις άνθρωποι- μεταξύ των οποίων ένα 11χρονο κοριτσάκι και ένας 16χρονος- έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη. Όλοι έπασχαν και από άλλο νόσημα.

Oι ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές και
νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 14- ανάμεσά τους και ένα αγοράκι επτάμισι ετών- γεγονός που κάνει τους εντατικολόγους να πιστεύουν πως οι ανάγκες για επιπλέον κρεβάτια στις Μονάδες θα αυξηθούν κατακόρυφα το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγραφή των αναγκών, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκύπτει πως οι 95 από τις 150 «κλειδωμένες» κλίνες θα μπορούσαν να ανοίξουν αμέσως, αφού ο μόνος λόγος που παραμένουν κλειστές είναι η έλλειψη προσωπικού. Όμως η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων νέας γρίπης και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με ιογενή πνευμονία, κάνουν τους εντατικολόγους να υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια πίστωσης χρόνου. «Η πληρότητα των Μονάδων όλης της χώρας ξεπερνά το 100%. Πέρυσι τον χειμώνα, όταν δεν υπήρχε η απειλή της πανδημίας, η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ αριθμούσε έως 40 ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν αμέσως» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κ. Απ. Αρμαγανίδης.

Περιμένουν διασωληνωμένοι
Ο κ. Αρμαγανίδης περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως διευθυντής της ΜΕΘ στο «Αττικόν» παραδέχεται πως σε καθημερινή βάση ένας έως τρεις ασθενείς περιμένουν διασωληνωμένοι στην Μονάδα Ανάνηψης ή σε κοινούς θαλάμους έως ότου αδειάσει κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο!

Οι αρμόδιοι φορείς δίνουν πλέον μάχη με τον χρόνο ώστε να ανοίξουν- έστω και στο παρά πέντε- τουλάχιστον τα 95 κρεβάτια που είναι πλήρως εξοπλισμένα πριν από τον Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα η κορύφωση των κρουσμάτων. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία των συνεντεύξεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 200 νοσηλευτές» διευκρινίζει η αντιπρόεδρος

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ

«Έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια. Οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος»

του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Μένη Μαλλιώρη.

Το στοίχημα με τις προσλήψεις
Με δεδομένο πάντως πως για να ανοίξουν τα 95 κλειστά κρεβάτια χρειάζονται 450 νοσηλευτές και περίπου 50 γιατροί, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ένα ακόμη «στοίχημα»: να επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης και για το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό πριν από την κορύφωση του πανδημικού κύματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός αποτελεί «το Α και το Ω», για να αναχαιτιστεί το... ντόμινο κρουσμάτων. «Έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια. Οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, δεδομένου πως για να δημιουργηθεί ανοσία μεσολαβούν τουλάχιστον 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα έχει νοσήσει μόλις το 4% του πληθυσμού, για να αναχαιτιστεί όμως η πανδημία θα πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία το 50%- 60%», τονίζει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τον εμβολιασμό, είτε φυσικά, δηλαδή επειδή θα νοσήσει από τη νέα γρίπη».

Με «λευκό» ιστορικό
Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου ένα αγόρι επτάμισι ετών, οι γιατροί ωστόσο δήλωναν αργά χθες στα «ΝΕΑ» αισιόδοξοι. Αυτό που τους προβληματίζει ωστόσο είναι πως παρά το «λευκό» ιατρικό ιστορικό του αγοριού, παρουσίασε επιδείνωση. Οι θεράποντες γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε να εξακριβωθεί αν είχε προσβληθεί από κάποια νόσο που να εξηγεί το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από το οποίο πάσχει. Ένα κοριτσάκι 11 ετών που νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση στο ίδιο νοσοκομείο απεβίωσε χτες το βράδυ, καθώς παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια. Εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από τρεις ημέρες με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας ενώ παράλληλα έπασχε από φυματίωση.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: