8.11.09

Τα χρυσά αναλόγια της ΕΡΤ ...

Καθώς όλοι στην ΕΡΤ βρίσκονται εν αναμονή ώσπου να γνωστοποιήσει η νέα κυβέρνηση τα σχέδιά της για το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Χ. Παναγόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν την περασμένη Τετάρτη για άμεση παραίτησή του.
Εκπρόσωποι του κ. Παναγόπουλου διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται- επί του παρόντος- θέμα παραίτησης του προέδρου της ΕΡΤ, δεδομένου ότι δεν είχε ως εκείνη τη στιγμή καμία επαφή με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ...

συζητήσει μαζί τους το τι μέλλει γενέσθαι.

«Δεν έχει υπάρξει καμία επαφή του κ. Παναγόπουλου με κανέναν υπουργό της νέας κυβέρνησης ούτε του έχει ζητηθεί να υποβάλει την παραίτησή του» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η μοναδική επαφή μέχρι στιγμής του κ. Παναγόπουλου με τη νέα κυβέρνηση είναι η επιστολή που είχε στείλει εδώ και λίγες ημέρες προς τους συναρμόδιους υπουργούς στην οποία είχε αναφερθεί «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή και η οποία έχει μείνει ως σήμερα αναπάντητη, καθώς και η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση που τον παρέπεμπε στον εισαγγελέα για την υπόθεση της συμφωνίας μεταξύ ΕΤ3 και ΟΠΑΠ για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των κληρώσεων των παιχνιδιών Λόττο, Πρότο και Τζόκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παναγόπουλος είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Ραγκούση με την οποία του ζητούσε οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ο κ. Ραγκούσης την περασμένη Δευτέρα με απαντητική του επιστολή παρέπεμψε τον κ. Παναγόπουλο στον εισαγγελέα «ώστε να επιληφθεί για όσα ζητήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του». Επίσης στην επιστολή του ο κ. Ραγκούσης άφηνε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές κατά του προέδρου της ΕΡΤ τονίζοντας ότι οι έχοντες την ευθύνη της διοίκησης νομικών προσώπων και ιδιαίτερα του δημόσιου τομέα οφείλουν «να προασπίζονται τα συμφέροντα αυτών, να μεριμνούν για την τήρηση της νομιμότητας, καθώς και για την αποκατάστασή της όταν αυτή πλήττεται».

Τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στη δημόσια τηλεόραση οι παρατυπίες και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος ήταν σχεδόν καθημερινά φαινόμενα. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι διάφορες επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση. Στις επιτροπές αυτές συμμετείχαν 6-8 άτομα και για τη συμμετοχή τους αμείβονταν με 100-300 ευρώ.

Μία από τις επιτροπές με τίτλο Οικονομοτεχνική Επιτροπή συνεδρίαζε αρκετές φορές τον μήνα και τα μέλη της αμείβονταν με 200-300 ευρώ έκαστος για κάθε συνεδρίαση της επιτροπής. Συνολικά κάθε συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής κόστιζε στο ελληνικό Δημόσιο από 1.800 ως 2.400 ευρώ. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Οικονομοτεχνική Επιτροπή συνεδρίαζε με ένα θέμα κάθε φορά, ακόμη και αν το θέμα αυτό δεν απαιτούσε παραπάνω από 10 λεπτά για τη συζήτησή του.

Από τα αποσπασματικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει
και τα οποία δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου προκύπτει για παράδειγμα ότι στις 9.3.2006 η Οικονομοτεχνική Επιτροπή συνεδρίασε με θέμα τη «Μίσθωση εξεδρών για τις πρόβες τελετών έναρξης Εurovision 2006». Στις 23.3.2006 συνεδρίασε ξανά με θέμα «Διεθνές Φόρουμ Λογοτεχνίας και Κινηματογράφου». Λίγες ημέρες αργότερα στις 29/6 η επιτροπή συνεδρίασε με θέμα «Επέκταση προμήθειας video player» και την επόμενη ακριβώς ημέρα (30/3) με θέμα «Προμήθεια ψηφιακού εγγραφέα». Στις 22/6 το θέμα που απασχόλησε την επιτροπή ήταν η «Προμήθεια ενός αναλογίου για την κάλυψη των εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων». Στις 21/7 η επιτροπή συνεδρίασε με θέμα την «Προμήθεια και τοποθέτηση 40 καρεκλών και δύο καναπέδων».

Η επιτροπή αυτή δεν ήταν η μοναδική. Υπήρχαν επίσης η Επιτροπή Κοστολογίου, η Επιτροπή Παρακολούθησης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου και η Οικονομική Επιτροπή.

Εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καταγγέλλουν ότι οι επιτροπές δεν ήταν παρά ένας τρόπος για να αμείβονται οι «ημέτεροι» με επιπλέον μπόνους και υπολογίζεται ότι το τελικό κόστος της λειτουργίας των επιτροπών αυτών ανερχόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Η διοίκηση της ΕΡΤ διαβεβαίωνε ότι η λειτουργία των επιτροπών αυτών ήταν εχέγγυο για τη διαφάνεια στη δημόσια τηλεόραση. Το ερώτημα πάντως είναι: Ποιος θα κατηγορούσε για αδιαφάνεια τη διοίκηση την ΕΡΤ αν αγόραζε ένα αναλόγιο και γιατί για την αγορά αυτού του αναλογίου έπρεπε να συνεδριάσουν οκτώ άτομα και να πληρωθούν αδρά;

Φάουλ στην «Αθλητική Κυριακή»
ΝΕΕΣ παρατυπίες στην ΕΡΤ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ). Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η σύμβαση χορηγίας που έχει υπογράψει η δημόσια τηλεόραση με αεροπορική εταιρεία για την εκπομπή «Αθλητική Κυριακή» και τις εκπομπές που αφορούν τους αγώνες ποδοσφαίρου του Champion League καταστρατηγεί τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ και «υπερβαίνει τους όρους χορηγίας», ενώ ο χορηγός διαφημίζεται κατά τη διάρκεια της εκπομπής και όχι μόνο στην αρχή ή στο τέλος της εκπομπής. Η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητεί την επέμβαση του εισαγγελέα, καθώς και των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να διαλευκανθεί η συγκεκριμένη υπόθεση. Εκπρόσωποι του προέδρου της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο κ. Παναγόπουλος διαβεβαιώνει πως δεν ισχύει τίποτε από όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία και ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη εμπορική συμφωνία ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ, ύστερα από καταγγελίες, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και ερεύνησε αν υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται με «μαύρη εργασία» στις πρωινές εκπομπές «Συμβαίνει τώρα» και «Πρώτη γραμμή». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΕΠΕ δεν διαπίστωσε κάποια παρατυπία εκτός μόνο από το ότι δεν υπήρχαν αναρτημένες οι λίστες με το ωράριο των εργαζομένων.

Αλλο συνδικαλισμός άλλο συνδιοίκηση
Το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ με εξώδικό του προς την ΕΡΤ εξέφρασε την αντίθεσή του για την αντικατάσταση της σκηνοθέτιδος κυρίας Ναταλίας Τέτερη στην εκπομπή «Πρώτη γραμμή» από τον συνάδελφό της κ. Γ. Νταούλη. Οι συνδικαλιστές πράγματιείναι πολύ χρήσιμοι όταν κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή όταν προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν μπορούν όμως να αποφασίζουν για το ποιος σκηνοθέτης θα σκηνοθετήσει τη μία ή την άλλη εκπομπή και ποια θα είναι η αμοιβή του σκηνοθέτη αυτού.

Αυτό είναι υπόθεση της διοίκησης μιας εταιρείας, η οποία κρίνεται τελικά για τις αποφάσεις της εκ του αποτελέσματος.

Είναι φυσικό η αντικατάσταση ενός συντελεστή μιας εκπομπής να ενοχλεί αυτόν που αντικαθίσταταιαλλά οι συνδικαλιστές δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνδιοικούν μια επιχείρηση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους και όταν επιχειρούν να τον αναλάβουν δεν βοηθούν καθόλου στην εύρυθμη λειτουργία μιας εταιρείας.
Δ.ΓΑΛΑΝΗΣ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: