26.11.09

Κραχ προκαλεί ο Προβόπουλος...

Απώλειες 6,3% - Στα ύψη το spread...
Τη μορφή μίνη κραχ παίρνουν οι μαζικές ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο, με τις απώλειες να ξεπερνπούν το 6,3%, μετά τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, ενώ η "ψαλίδα" ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα έφτασε ακόμη και το 2%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 6,32% στις 2.222,75 μονάδες, με «αρνητικό πρωταγωνιστή» τις μετοχές των τραπεζών, στις οποίες οι απώλειες ξεπερνούσαν ακόμα και το 9%. Οι δηλώσεις...


του κ. Προβόπουλου για «ισορροπία τρόμου», όπου θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους δεν θα μπορούν να παίρνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ και οι αντίστοιχες προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ έδωσαν την αφορμή για τις αθρόες πωλήσεις μετοχών και κρατικών ομολόγων.

Ενδεικτικό είναι ότι το spread στα ομόλογα διευρύνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, κοντά στις 200 μονάδες βάσης (2%), ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου ξεπέρασε τις 210 μονάδες. Η διαφορά επιτοκίων του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο «έπιασε» το 2%, ενώ αργότερα υποχώρησε κοντά στο 1,94%.

Παράλληλα, οι δηλώσεις Προβόπουλου έχουν προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση, τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης όσο και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως, κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος. «Δεν υπάρχει κόντρα, δεν υπάρχει θέμα Προβόπουλου», ξεκαθάρισε ο κ. Πεταλωτής, σημειώνοντας πως οι ρόλοι της κυβέρνησης και της ΤτΕ είναι διακριτοί. Παράλληλα, επεσήμανε πως στις χθεσινές του δηλώσεις για τον κ. Προβόπουλο δεν υπάρχει καμία απόκλιση με όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου


«Η αρνητική ψυχολογία στην αγορά, η αδυναμία στην Ευρώπη και οι φόβοι ότι η συνεχής άνοδος του spread των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών δημιουργεί ένα αρνητικό μίγμα που πιέζει τις μετοχές των τραπεζών», είπε στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Πήγασος Χρηματιστηριακή.
Πηγή NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: