24.11.09

Δύο γραμμές για τις αλλαγές...

Από τα όρια των 2.000 ευρώ για το πάγωμα των μισθών και των 400.000 για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα μέχρι το ασφαλιστικό και τη... βάση του 10 (!), η κυβέρνηση εμφανίζεται με δύο γραμμές.
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργοί ακροβατούν μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών αναγκών υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των διεθνών αγορών. Υφυπουργοί διεκδικούν τον λόγο και υπουργοί μπλέκουν στις...

συναρμοδιότητες.
Ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα ζητούν φιλολαϊκή πολιτική, μια ισχυρή ομάδα επιτελών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αποφάσεις εδώ και τώρα, αλλιώς θα καταστούμε όμηροι των εξελίξεων»! «Το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με τη διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων θα κλείσει, αν δεν το αξιοποιήσουμε για να μπει φρέσκος αέρας στην πολιτική και την κοινωνία» προειδοποιούν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος.

Ταυτόχρονα, τα κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργών και η αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια στιβαρή εικόνα για την πολιτική της στην κοινή γνώμη αναδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου.

Μονάχα χθες σημειώθηκαν έξι επεισόδια με «άρωμα» εσωκυβερνητικού παρασκηνίου:

Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε στο «ΜΕGΑ» πως «το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2.000 ευρώ».

Προσέθεσε, μάλιστα, πως «είναι φυσιολογικό η κοινοβουλευτική ομάδα να γκρινιάζει ακόμη και να αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική. Οχι συστηματικά και όχι σε βασικά θέματα, αλλά η ΚΟ είναι η πρώτη που δέχεται την πίεση από τους πολίτες, τη βάση».

«Υπάρχει πρόβλημα» παραδέχθηκε για το ίδιο θέμα ο Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος στάθηκε στον ρόλο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: «αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτό που τελικά οριοθετήθηκε μέσα από τον κ. Παπουτσή, που ήταν μια μεγάλη πίεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γιατί είναι και αυτοί από τους εγγυητές της πορείας αλλά και της τήρησης του προγράμματος, εξέφρασε τη σωστή θέση του ΠΑΣΟΚ».

Για να μην αφήσει αμφιβολίες υπενθύμισε ότι επρόκειτο «για βασική προεκλογική δέσμευση» και αναγνώρισε ότι «υπάρχουν αρρυθμίες στην κυβέρνηση».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ανακοίνωσε, με συνέντευξή του την ημέρα που θα ξεκινούσε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τα ταμεία σε 3 ή 4. «Για το Ασφαλιστικό, ήδη ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε τον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό και ό,τι ανακοινώνεται επισήμως εννοείται ότι ισχύει» αναγκάστηκε να διευκρινίσει ο Γ. Πεταλωτής.

Θέμα δημιουργήθηκε και με την κατάργηση της βάσης του «10» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Α. Διαμαντοπούλου προανήγγειλε την κατάργηση, ο Γ. Πανάρετος αντέδρασε λέγοντας ότι τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακούς όρους και η Α. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι υπουργός είμαι εγώ!

Η κατάσταση αυτή τέθηκε στον Γ. Πεταλωτή ο οποίος έδωσε μία διφορούμενη απάντηση: «Το να λέει κάποιος υπουργός ή υφυπουργός την άποψή του νομίζω ότι το δικαιούται»!

Προσέθεσε, βέβαια, ότι «το θετικό -και το μόνο θετικό για την κυβέρνηση- είναι αυτό που φαίνεται σε υπουργικές αποφάσεις και σε νομοθετικά κείμενα».

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ταλανίζονται ακόμη από το θέμα των γενικών γραμματέων. «Τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς των υπουργείων τους ανακοινώνουμε όταν υπάρχει η ωριμότητα προς ανακοίνωση. Αυτή είναι η γραμμή μας, αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης. Και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει» δήλωσε για μία ακόμη φορά ο Γ. Πεταλωτής.

Αφησε, έτσι, χωρίς απάντηση τα δημοσιεύματα για προώθηση κομματικών στελεχών και προαποφασισμένες διαδικασίες.

Λίγο μετά το μέσον της πορείας προς το ορόσημο των 100 ημερών οι περισσότεροι υφυπουργοί εξακολουθούν να μην έχουν αρμοδιότητες. Ο Θ. Πάγκαλος είχε μιλήσει πριν από μερικές ημέρες για ανάγκη αποσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων, αλλά ελάχιστοι υπουργοί τον άκουσαν.

«Οι υφυπουργοί λαμβάνουν αρμοδιότητες με τις γνωστές, τυπικές διαδικασίες. Σε λίγο, θα ολοκληρωθούν και θα ανακοινωθούν» δεσμεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέο όργανο
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, αποφασίστηκε, την περασμένη Παρασκευή, η δημιουργία ενός νέο καθοδηγητικού οργάνου.

Σε αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι νυν και πρώην επιτελείς του Γ. Παπανδρέου, δηλαδή ο προεκλογικός πρωινός καφές της Ιπποκράτους και ο μετεκλογικός του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι συνεδριάσεις θα είναι εβδομαδιαίες, καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έχουν πλέον υπουργικά καθήκοντα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δεν υπάρχει εικόνα της μισθοδοσίας στο Δημόσιο

Με εύσχημο τρόπο απέφυγε ο υπουργός Οικονομικών να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε από τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως τα προβλήματα του νέου προϋπολογισμού και η επίλυσή τους είναι πολύ παραπάνω από τον σχολιασμό μίας δήλωσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τις εντάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δύο λογικές εντός της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα πρέπει η οικονομική πολιτική να ισορροπήσει στο συμμάζεμα της δημοσιονομικής κατάστασης από τη μία και στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη από την άλλη.

«Αυτό είπαμε προεκλογικά και αυτό θα κάνουμε», πρόσθεσε. Για το... επίμαχο ζήτημα του «παγώματος» στους μισθούς του Δημοσίου ανέφερε πως στο πλαίσιο της διαφάνειας επιχείρησε να δώσει το στίγμα της εισοδηματικής πολιτικής παρότι, όπως συνηθίζεται εδώ και χρόνια, αυτή ανακοινώνεται στις αρχές κάθε έτους.

«Δεν έχω πλήρη εικόνα της συνολικής μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Ζήτησα από τις υπηρεσίες να μου πουν πόσοι υπάλληλοι παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ και δεν γνώριζαν να μου απαντήσουν», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: