16.11.09

Αίμα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ που αρχίζει σήμερα είναι της Ευρώπης. Την Πέμπτη το βράδυ οι ηγέτες των είκοσι επτά θα καθήσουν στο τραπέζι να φάνε και δεν θα σηκωθούν αν δεν συμφωνήσουν σε πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι οι δύο θέσεις που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβώνας. Αυτή τίθεται σε ισχύ, καθώς έβαλε το χέρι του να υπογράψει ο Τσέχος Κλάους. Το άλλο χέρι του το ΄χαν στρίψει πίσω από την πλάτη.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ είναι ο πρόεδρος; Εδώ και έναν χρόνο, υποτίθεται πως φαβορί ήταν ο Τόνι Μπλερ. Τον ήθελε- κυρίως- ο Νικολά Σαρκοζί. Τον...

προωθούσε και μια λογική που έλεγε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πύργος της Βαβέλ. Πρέπει να έχει ως μόνιμο πρόεδρο ένα πρόσωπο χαρισματικό με ισχυρά ηγετικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, ο Μπλερ, δέκα χρόνια πρωθυπουργός της Βρετανίας, ήταν κάποιος που θα είχε ανάστημα. Κάποιος που δεν θα εκτελούσε απλώς τις εντολές των Γερμανών. Κάποιος που θα του έβγαινε στο τηλέφωνο ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ όμως συχνά στην πολιτική, τα πλεονεκτήματα κάποιου είναι και τα μειονεκτήματά του. Στις μικρές χώρες, αλλά και στο Μπενελούξ, έπεσε βαριά η δόση ηγετικότητας του Μπλερ. Ακόμη χειρότερα: οι Βρετανοί δεν είναι ευρωπαϊστές, άρα πώς θα βρισκόταν ο Τόνι με τα κλειδιά της Προεδρίας; Ύστερα υπήρχε το θέμα του Ιράκ. Ο Μπλερ ήταν σημαιοφόρος σε έναν πόλεμο που κακοφόρμισε, ενώ ταυτίσθηκε υπερβολικά και με τον Μπους. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τόνι περνάει πρίμα. Παίρνει διακόσιες χιλιάδες για κάθε ομιλία. Έχει έναν ρόλο μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή. Είναι σύμβουλος της J.Ρ. Μorgan και άλλων οίκων, για λογαριασμό των οποίων ανοίγει πόρτες. Έχει επίσης δική του εταιρεία Συμβούλων. Αξίζει να τα χάσει όλα αυτά για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Φαίνεται πως αξίζει. Όσο επωφελής κι αν είναι ο ιδιωτικός του βίος, το αίμα που κυλάει στις φλέβες του είναι πολιτικό.

ΠΑΡ΄ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ο άνθρωπος που ξεκίνησε ως φαβορί είναι αυτή την εβδομάδα το απόλυτο αουτσάιντερ. Γνώστες κοινοτικών θεμάτων, θεωρούν την υποψηφιότητά του τελειωμένη, ενώ στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν πολιτικοί- όπως ο Βέλγος Βαν Ρόμπαϊ ή ο Ολλανδός Μπαλκενέντε- που δεν γυαλίζει το μάτι τους όπως του Μπλερ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ απόπ τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: