4.11.09

Οι επιστήμονες «το παράκαναν με την τεχνητή χιονόπτωση στο Πεκίνο»...


Από την ξηρασία στην παγωνιά...
Η «Υπηρεσία Τροποποίησης Καιρού» της κινεζικής κυβέρνησης δέχεται οργισμένες επικρίσεις επειδή προκάλεσε μια τεχνητή χιονόπτωση που, αντί να λύσει απλώς το πρόβλημα της λειψυδρίας, πάγωσε το Πεκίνο και παρέλυσε την κυκλοφορία.
Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια τόνοι χιονιού εκτιμάται ότι έπεσαν την Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά το νυχτερινό βομβαρδισμό των νεφών με χημικές ουσίες, σχεδιασμένες να επιταχύνουν το σχηματισμό παγοκρυστάλλων.

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που χιονίζει στο Πεκίνο τόσο...
νωρίς το χειμώνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κακοκαιρία προκάλεσε τροχαία ατυχήματα, προκάλεσε καθυστερήσεις σε 200 πτήσεις και ανάγκασε τις αρχές της πόλης να ενεργοποιήσουν το δημόσιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 15 Νοεμβρίου.

«Η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης [να προκαλέσει χιονόπτωση] δείχνει περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λαού [...] Θα έπρεπε να είχαμε εκτιμήσει τους δυνητικούς κινδύνους του βομβαρδισμού των νεφών» γράφει η Ημερησία της Κίνας σε ένα από τα πολλά επικριτικά δημοσιεύματα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία παραδέχτηκε ότι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για το εθνικό σύστημα προειδοποίησης χειρισμού του καιρού» σχολίασε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Ο βομβαρδισμός των νεφών, μια τεχνική που λίγοι μετεωρολόγοι στη Δύση αποδέχονται ως αποτελεσματική, εφαρμόζεται συχνά στην Κίνα, είτε για να προκαλέσει είτε για να εμποδίσει τη βροχή και τη χιονόπτωση, όπως συνέβη και πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 1ης Οκτωβρίου για τα 60 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: