11.11.09

Κιχ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΑ ΄ΚΑΝΕ όλα σωστά. Στάθηκε δηλαδή στον Καραμανλή από το 2000 και μετά όπως δεν του στάθηκαν ούτε οι Καραμανλικοί. Και στην κυβέρνηση και στο κόμμα και στην οικονομία και στα εξωτερικά. Και στις πρόωρες εκλογές και μετά. Και δεν έβγαλε κιχ κατά του Κώστα, ούτε δημοσίως ούτε σε συσκέψεις και συμβούλια ούτε καν μπροστά στον καθρέφτη της. Άρα γιατί δεν της βγαίνει;
ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ πριν από την 29η Νοεμβρίου, η Ντόρα Μπακογιάννη ζει τη μεγάλη...
ανατριχίλα του φαβορί. Ή όπως το είπε κι ο φίλος της ο Σαρκοζί- με αφορμή την υποψηφιότητα Μπλερ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- «καμιά φορά αυτοί που ξεκινούν πρώτοι δεν τερματίζουν πρώτοι».

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ; Είναι απλό. Άπαξ και η Ν.Δ. εγκατέλειψε την εκλογή αρχηγού από Συνέδριο, η Μπακογιάννη έχασε το πολιτικό πλεονέκτημα. Όπως συνήθως στην πολιτική, η εξήγηση είναι αριθμητική. Οι εκλέκτορες σύνεδροι ήταν επαγγελματίες της πολιτικής και ειδικά οι της Ν.Δ. είναι στυγνοί επαγγελματίες. Στα μάτια τους, η Ντόρα είχε μόνον ατού. Στενή σχέση με τον Καραμανλή, υψηλή δημοτικότητα, διεθνές προφίλ, συστημικότητα- και μηχανισμό για να τους προσεγγίσει κατά μόνας ή κατά μικρές ομάδες. Ένας ένας οι Καραμανλικοί άρχισαν να περνούν τον Ρουβίκωνα προς την πλευρά Μητσοτάκη. Κάπως έτσι βρέθηκε η Ντόρα μεταξύ Προκόπη Παυλόπουλου και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη μετεκλογική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

ΟΣΟ ΟΜΩΣ φεύγεις από τα κομματικά ρετιρέ και κατεβαίνεις προς τα μεσοστρώματα, η εικόνα θολώνει. Εκεί, με δεδομένη την καθυστερημένη πολιτική κουλτούρα της Ν.Δ., Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί είναι όπως ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός. Δεν ενώνονται με τίποτε. Αν η πλευρά Μητσοτάκη πάρει τα κλειδιά του κόμματος, οι μικρομεσαίοι του Καραμανλισμού θεωρούν πως θα βρεθούν κλεισμένοι απ΄ έξω. Βλέπετε, αν η Ν.Δ. είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, αυτό δεν αφορά μόνο το τι έκανε ο Σαμαράς το 1993. Αλλά και τι έκανε το Μητσοτακαίικο από το 1985.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ζημιά, πάντως, από τη συμμαχία ΑβραμόπουλουΣαμαρά κάνουν οι δημοσκοπήσεις, όπου η κατακόρυφη άνοδος Αντώνη επισκιάζει το σταθερό προβάδισμα Ντόρας. Η Μπακογιάννη μπορεί να μιλάει για κεντροδεξιό άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά η μισή βάση είναι παλαιο-δεξιό μπετόν. Τι θα γίνει; Αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο πως θα εξαρτηθεί από πόσα νέα μέλη θα προλάβει να εγγράψει κάθε πλευρά την Κυριακή των εκλογών.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: