12.11.09

Παγάκια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΑΝ ΠΑΓΑΚΙ σε ποτήρι ουίσκι λειώνει η Ν.Δ. Κάθε αλκοόλ έχει, ως γνωστόν, την ψυχολογία του. Και το Σκοτς, ένα κλασικό ανδρικό ποτό, φτιάχνει σκοτεινή διάθεση και δεν προκαλεί αισιοδοξία. Σε αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα βρίσκεται η συντηρητική παράταξη μετά την ήττα και την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή. Στην ατμόσφαιρα αυτή ενεγράφη και η αρχηγική υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ένα πρωί, λάιβ, σε ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης. Μια ακόμη απόδειξη ότι ζούμε σε τηλεδημοκρατία. Φυσικά, ο Ψωμιάδης δεν θα...
κατέβαινε έτσι εύκολα και αψήφιστα για αρχηγός, αν η Ν.Δ. δεν βρισκόταν σε τέτοια διάλυση. Πηγαίος πολιτικόςμέσα στη μόνιμη υπερβολή του- ο Πανίκας συνέλαβε τη σύγχυση αλλά και μια υποσυνείδητα αντικαθεστωτική διάθεση της βάσης. Αυτός δεν έθεσε υποψηφιότητα από νεύρωση προορισμού, όπως οι άλλοι τρεις, αλλά από παρόρμηση. Τι είχε άλλωστε να χάσει;

Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ήξερε και κάτι ακόμη. Προπύργιο του Καραμανλισμού, η γαλάζια Βόρεια Ελλάδα έμεινε ορφανή μετά την έξοδο του πρώην Πρωθυπουργού από την ηγεσία. Ο Πανίκας έπαιξε, λοιπόν, το χαρτί της εντοπιότητας και μιας αντι-υποψηφιότητας κόντρα στα τζάκια και στο κράτος των Αθηνών. Του βγήκε. Οι μετρήσεις τον φέρνουν κοντά στο διψήφιο. Ακόμη περισσότερο: η αποχώρηση Αβραμόπουλου και η συμμαχία του με τον Σαμαρά άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα. Στην πόλωση Ντόρας- Αντώνη- με τα πολιτικά, προσωπικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της- ο Ψωμιάδης είναι ο τρίτος άνθρωπος.

ΕΧΕΙ Ο Πανίκας το κλειδί; Το πιστεύουν και οι δύο πλευρές. Το θέμα είναι σε ποια κλειδαριά ταιριάζει. Για τους Σαμαρικούς, η κυρίαρχη ανάγνωση είναι ιδεολογική. Οι ψηφοφόροι Πανίκα είναι σκληροί Δεξιοί. Αν αποχωρήσει, πάνε στον Σαμαρά που κερδίζει από τον πρώτο γύρο. Αν μείνει, θα πάνε στον Αντώνη στον δεύτερο γύρο. Μονά- ζυγά νικά ο Σαμαράς, λοιπόν; Πιθανόν. Εξ ου και η επίταση προσπαθειών των Ντορικών να καθαρίσουν το ματς από την πρώτη Κυριακή.

Ο ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ Άμλετ λέει κάποια στιγμή πως «η ζωή είναι μια ιστορία που αφηγείται ένας ηλίθιος». Ο αποφασιστικός Πανίκας φαίνεται πως θα βαρύνει πάνω στην πιο κρίσιμη εκλογή αρχηγού από ιστορίας της Ν.Δ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: