25.11.09

Ασυμφωνίες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «γνωστική ασυμφωνία»; Ο όρος είναι τεχνικός και προέρχεται από την κοινωνική ψυχολογία. Με απλά λόγια, δηλώνει μια βασική και συχνά ηθελημένη αντίφαση στη συμπεριφορά μας που αποσυντονίζει τους άλλους. Ας πούμε το να λέμε σε κάποιον πολύ δυσάρεστα πράγματα, μιλώντας του με πολύ φιλικό τρόπο.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΣ Ο Δημήτρης Ρέππας δεν είναι. Το αντίθετο μάλλον. Ως πολιτικός όμως είναι τύπος που δουλεύει αρκετά συχνά με ...
όρους γνωστικής ασυμφωνίας. Μπορεί να είναι φιλικός, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι πάντα προσβάσιμος. Μπορεί να συζητά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρεί από τις θέσεις του. Μπορεί να είναι ήπιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει τη σκληρότητα που απαιτεί η δημόσια ζωή.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ λειτουργούν, βεβαίως, παραπλανητικά και προκαλούν έναν βαθμό σύγχυσης. Πάρτε την κόντρα του Ανδρέα Βγενόπουλου με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή τον διαγωνισμό για τις άγονες αεροπορικές γραμμές. Ο Μr. ΜΙG τα ΄βαλε με τον Νίκο Σηφουνάκη. Ο Ρέππας κάλυψε τον υφυπουργό, αλλά το έκανε με νηφάλιο τρόπο και σίγουρα χωρίς ν΄ αρπαχτεί δημοσίως με τον Βγενόπουλο. Ταυτόχρονα έστειλε και τις καταγγελίες Βγενόπουλου στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή. ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ αυτές φάνηκαν παθητικές, ιδίως σε σχέση με την ενέργεια που απελευθέρωσε η έκρηξη Βγενόπουλου. Ωστόσο, επρόκειτο για περίπτωση «γνωστικής ασυμφωνίας». Το πόρισμα Ρακιντζή βγήκε σε μία εβδομάδα και καθαρίζει- τι θα ΄κανε;- την κυβέρνηση. Κατόπιν αυτού, εδόθη η δυνατότητα στον Σηφουνάκη για φουλ πολιτική αντεπίθεση στον Μr. ΜΙG με τρισέλιδη ανακοίνωση, ενώ ο ίδιος ο Ρέππας δήλωσε ότι ο Βγενόπουλος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη.

ΤΕΛΟΣ; ΜΠΑ, μάλλον για αρχή πρόκειται. Συνενώνοντας θέματα υποδομών και μεταφορών, το χαρτοφυλάκιο Ρέππα τον τοποθετεί στο επίκεντρο όλων των ασυμφωνιών που αφορούν διαγωνισμούς και συμβάσεις έργων. Ο Δημήτρης, ως κλασικός ευέλικτος Πελοποννήσιος, δεν έχει λόγο να λειτουργήσει συγκεντρωτικά ή με μυστικοπάθεια. Έχει βάλει στα σκαριά μια ανεξάρτητη αρχή για τις αναθέσεις ενώ θέλει να βγάλει όλα τα έργα στο Διαδίκτυο. Έτσι ο καθένας- από ανταγωνιστές του εργολήπτη μέχρι απλούς πολίτες- θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, καθώς και στην πρόοδο των εργασιών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για να κάνεις πολιτική πρέπει όχι μόνο να διαχειρίζεσαι ασυμφωνίες αλλά ενίοτε και να τις καλλιεργείς.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: