10.11.09

Γερουλάνος. Και πασών των Εξουσιών (της ΕΡΤ)...

Η «καυτή πατάτα» των συμβασιούχων της ΕΡΤ και άλλων σημαντικών εκκρεμοτήτων, πέρασε εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση έπειτα από την παραίτηση που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Χρήστος Παναγόπουλος.

Και για την ΕΡΤ με τα διογκωμένα προβλήματα η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει το παραμικρό, καθώς με την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης έχουν δημιουργηθεί...

...δυσλειτουργίες.

Τώρα πλέον όμως πρέπει να υπάρξουν άμεσες κινήσεις έστω και προσωρινές, καθώς λήγουν συμβάσεις, το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα, δεν μπορεί να υπογραφεί προϋπολογισμός ούτε να επικυρωθούν συμφωνίες με την EBU κ.λπ. Κι αυτό διότι έχουν προηγηθεί εδώ και περίπου ένα μήνα οι παραιτήσεις πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ χωρίς να αντικατασταθούν. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει πλέον την ευθύνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πρέπει να δώσει σύντομα λύσεις, ίσως ακολουθώντας το μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης, τοποθετώντας δηλαδή προσωρινά αναπληρωτή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΡΤ αλλά και αντικαθιστώντας τα πέντε μέλη που έχουν παραιτηθεί. Κι αυτό διότι μέχρι να πραγματοποιηθεί η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη θέση προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, να κατατεθούν οι όποιες υποψηφιότητες, να αναδειχθεί αυτός/ή που έχει τα περισσότερα προσόντα και να εγκριθεί ο διορισμός του/ης από τη Βουλή, θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο διάστημα κατά το οποίο η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να μένει... «ακυβέρνητη». Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση θα προτιμηθεί μάνατζερ, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει διαχωρισμός με άλλον/η να αναλαμβάνει πρόεδρος και άλλον/η διευθύνων σύμβουλος.

Με την ΕΡΤ σε «αυτόματο πιλότο», φλέγοντα ζητήματα να μένουν άλυτα, χωρίς επικοινωνία με τη νέα κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό να έχει αποδοκιμάσει τις υπέρογκες αμοιβές του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή κι ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τον τελευταίο μήνα για κακοδιαχείριση και σκανδαλώδεις συμβάσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος δεν άντεξε τελικά. Και χθες παραιτήθηκε με επιστολές του στους υπουργούς: Γιάννη Ραγκούση (Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), Γιώργο Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών), Λούκα Κατσέλη (Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας), Χάρη Παμπούκη (Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ) και κοινοποίηση στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε απάντηση από κανένα υπουργείο για το αν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτησή του. «Θα γίνει» αρκέστηκε να μας πει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής «αλλά την ευθύνη της ΕΡΤ έχει πλέον το υπουργείο Πολιτισμού».

Στην παραίτησή του ο Χρ. Παναγόπουλος αφήνει ξεκάθαρες αιχμές εναντίον των συναρμόδιων υπουργών, επισημαίνοντας ότι παρά τις επιστολές που τους έστειλε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από μέρους τους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Θα ήθελα να σας επισημάνω -σημειώνει- ότι κάθε ημέρα που περνά πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα. Κατόπιν αυτού και καθώς ανέμενα για μακρύ και εύλογο χρονικό διάστημα την εκ μέρους σας πρωτοβουλία, θεωρώ ότι η περαιτέρω παραμονή μου ουδέν προσφέρει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και για τον λόγο αυτό σας υποβάλλω με την παρούσα την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου Δ.Σ. και διευθύνοντος συμβούλου». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Παναγόπουλος βάζει τέλος και στο θέμα που είχε ανακύψει με πιθανή αποζημίωσή του, καθώς όταν κάποιος παραιτείται απεμπολεί κάθε τέτοιο δικαίωμα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: