18.11.09

Καβγάδες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ είναι χαμένοι από προσώπου γης. Προτιμούν να μην ξέρει κανείς το πρόσωπό τους. Όχι ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο Μr. ΜΙG προβάλλει το πρόσωπό του με κάθε ευκαιρία.
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ δημοσιότητα, υπάρχει η ουσία. Είχαμε συνηθίσει οι εγχώριοι επιχειρηματίες να είναι υπόλογοι για τις σχέσεις τους με το κράτος, δηλαδή για τις δουλειές που έπαιρναν από το Δημόσιο. Αλλά και για τις διασυνδέσεις τους με την πολιτική. Αντιθέτως, ο Βγενόπουλος εγκαλεί το κράτος και ..
αντιδικεί δημοσίως με τους πολιτικούς. Είναι μάλιστα στα δικαστήρια με εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος.

ΚΑΠΟΙΟΙ αναρωτιούνται «πού το πάει ο Ανδρέας;» κι επιμένουν πως θέλει να γίνει πολιτικός. Προς το παρόν, δεν έχει λόγο. Ο Βγενόπουλος είναι επιχειρηματίας που ασκεί πολιτική. Προχθές, έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αφορμή ο διαγωνισμός για την αεροπορική εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών, που κατακυρώθηκε στις μικρές εταιρείες Αthens Αirways και Sky Εxpress, ενώ η Ολυμπιακή αποκλείστηκε. Ο Μr. ΜΙG προσωποποίησε τη διαφορά του- όπως το συνηθίζει- με τον υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη. Ταυτόχρονα όμως άνοιξε μέτωπο με την κυβέρνηση Παπανδρέου- από τα γάλατα ώς τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία-, τον ΣΕΒ, ακόμη και με τον Αλογοσκούφη.

ΦΥΣΙΚΑ, Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αντί να συζητάς για τα αποτελέσματα των εταιρειών σου- σε πολύ δύσκολες για την αγορά εποχές-, είναι σαφώς προτιμότερο να επιτίθεσαι στο κράτος και στην πολιτική. Αμφότερα είναι συκοφαντημένα και αναξιόπιστα στη συνείδηση των πολιτών, άρα το έδαφος είναι γόνιμο για αντισυστημική αμφισβήτηση. Ακόμη περισσότερο: το κράτος είναι βουβό, ενώ συχνά οι πολιτικοί υπερασπίζονται παθητικά τον εαυτό τους. Άρα, η στόχευση είναι ιδανική. Ο Βγενόπουλος θα πρέπει να το ξέρει όχι τόσο μετά τις αγωγές όσο μετά την εμφάνισή του στην Επιτροπή της Βουλής για τον ΟΤΕ, όταν αντιμετώπισε υποτιμητικά τους βουλευτές.

ΤΕΛΙΚΑ, ΟΠΩΣ γνωρίζουν όσοι έχουν εμπειρία διαπραγματεύσεων, όσο περισσότερο τσακώνεσαι τόσο καλύτερα τα βρίσκεις στο τέλος. Συγκρουσιακά ξεκίνησε ο Βγενόπουλος και με την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά βγήκε κερδισμένος τόσο ως τρίτο μέρος στην πώληση του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ όσο και ως λευκός ιππότης της τελευταίας ευκαιρίας στην Ολυμπιακή. Μένει να δούμε πώς θα τα πάει με το ΠΑΣΟΚ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: