26.11.09

Καθρέφτες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΘΑ ΗΘΕΛΕ ο Γιώργος Παπανδρέου να βλέπει στον καθρέφτη του τον Χοσέ Θαπατέρο; Οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισπανίας γευμάτισαν χθες το μεσημέρι στο εστιατόριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι μοιάζουν. Είναι βέροι σοσιαλιστές, προτιμούν τους ήπιους τόνους από τις φωνές και έχουν αδυναμία στην ποσόστωση των γυναικών στις κυβερνήσεις τους. Ο Θαπατέρο κέρδισε τις εκλογές του 2004, βοηθούμενος και από τις παλινωδίες της δεξιάς κυβέρνησης μετά τη...
βομβιστική επίθεση της 11ης Μαρτίου στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατόσα της Μαδρίτης. Ο Παπανδρέου έγινε και αυτός αρχηγός του κόμματός του εκείνη τη χρονιά, αλλά χρειάστηκε να περιμένει έως το 2009. Κέρδισε βοηθούμενος από την οικονομική κρίση και τις παλινωδίες της κυβέρνησης Καραμανλή. Σε αντίθεση με τον Θαπατέρο, ο Γιώργος έχει το πλεονέκτημα της διψήφιας διαφοράς και της άνετης αυτοδυναμίας. ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ τελειώνουν εδώ. Τα δυσάρεστακαι τα παιχνίδια με τον καθρέφτη- αρχίζουν στην οικονομία. Η Ισπανία του Θαπατέρο έχει έλλειμμα στο 10%. Η Ελλάδα του Παπανδρέου είναι κοντά στο 13%. Η Ισπανία του Χοσέ έχει δημόσιο χρέος που αναλογεί στο 60% του ΑΕΠ με τάση ανόδου. Η Ελλάδα του Γιώργου έχει δημόσιο χρέος που έχει περάσει το 100% του ΑΕΠ και επίσης ανεβαίνει. Αμφότερες οι χώρες είναι εκτός κριτηρίων Συμφώνου Σταθερότητας. Η κυβέρνηση Θαπατέρο τσακώνεται εδώ και μήνες με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ισπανίας Ορντόνες. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αρχίσει να τσακώνεται εδώ και λίγες ημέρες με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Ο Θαπατέρο- όπως και ο Γιώργος- είναι οπαδός της πράσινης οικονομίας. Ωστόσο, οι πράσινες επενδύσεις θα αργήσουν να τονώσουν την απασχόληση. Η Ισπανία του Χοσέ έχει ανεργία 19% που βαίνει προς το 23%. Η Ελλάδα του Παπανδρέου έχει ανεργία κοντά στο 10%. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι Ισπανοί έχουν ακόμη χώρο να αυξήσουν το χρέος. Και στην Ελλάδα υπάρχει άνετο περιθώριο αύξησης της ανεργίας. Αυτοί μπορούν να πνιγούν στα χρέη και εμείς να πάμε την κοινωνία στα όρια. Πάντως, οι διεθνείς αγορές ομολόγων βλέπουν λιγότερο τους Ισπανούς και περισσότερο εμάς ως ευκαιρία για κερδοσκοπία. Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη θέλει να συνετίσει την Ελλάδα, μπας και βάλουν μυαλό άλλες χώρες όπως η Ισπανία. Μπορεί ο Χοσέ να βοηθήσει τον Γιώργο- και αντιστρόφως; Στενόχωρη κατάσταση- με θέα τον Παρθενώνα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: