10.11.09

Κρύο...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη θέση όταν άρχισε ο αγώνας διαδοχής στη Ν.Δ. Εννέα μήνες υπουργός, με χαρτοφυλάκιο τον Πολιτισμό και βασικό έργο τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, ο Αντώνης θα έπρεπε κανονικά να είναι άφθαρτος. Κάτι διόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχασε σχεδόν μια ντουζίνα κορυφαίων στελεχών και καμιά δεκαριά ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, όμως, δεν ήταν καθόλου έτσι. Την 4η Οκτωβρίου 2009, ο Σαμαράς δεν είχε...
ξεπαγώσει ακόμη πολιτικά. Φάνηκε από τη δήλωσή του το βράδυ εκείνο στο Ζάππειο. Ήταν αμήχανη και έγινε αφού ο Αντώνης περίμενε να τελειώσει ο Αβραμόπουλος. Η αλήθεια είναι πως ο Μεσσήνιος ήταν εκτός ρυθμού. Στα τέλη του καλοκαιριού δεν ήθελε- ούτε περίμενε- πρόωρες κάλπες αλλά ανασχηματισμό. Ετάχθη μάλιστα δημοσίως κατά των εκλογών και υπέρ της παραμονής Καραμανλή στην ηγεσία. Κάτι που επιβεβαίωσε ότι ήταν εκτός κλίματος.

ΑΝΤΙ ΝΑ προσέλθει άφθαρτος, ο Σαμαράς εμφανίστηκε αγκυλωμένος. Τον βάραινε πολιτικά η δεκαετία που είχε περάσει στο κρύο- δηλαδή εκτός Ν.Δ. Η προσωπική σχέση με τον Καραμανλή- από εποχής δεκαετίας ΄80- δεν είχε δέσει πολιτικά. Με όλους τους άλλους- Σουφλιά, Μεϊμαράκη και Σία- ο Αντώνης ήταν ξένος. Πιθανή εξαίρεση, ο Σιούφας. Εξ ου και ο Σαμαράς μπήκε στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. με την παρεξηγημένη χάρη του υπνοβάτη.

ΩΣΤΟΣΟ, Η πολιτική είναι απρόβλεπτη. Ο ψευδο-βοναπαρτισμός του Αβραμόπουλου που άρχισε να ζητά και εκλογή από τη βάση, έδωσε χρόνο και χώρο στον Σαμαρά. Σε ένα κλασικό συνέδριο, ο Αντώνης ήταν χαμένος από χέρι. Σε μια χαώδη εκλογή από τα μέλη, όμως, το παιχνίδι είναι διαφορετικό. Ιδίως αν ο καθένας μπορεί να γραφτεί επιτόπου μέλος. Ο Αβραμόπουλος απεσύρθη, αλλά οι παρίες της ΠΟΛ.ΑΝ. μπορούν να επανενταχθούν στη βάση της Ν.Δ. στις 29 Νοεμβρίου. Κάτι όχι και τόσο ευκαταφρόνητο.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ φάνηκε να απολογείται εμμέσως για το 1993, ενώ ο Καραμανλισμός του αμφισβητήθηκε- κυρίως από τον Μεϊμαράκη. Ωστόσο, το άνοιγμα της εκλογής στη βάση εισάγει το παρόν στις διαδικασίες και αραιώνει το παρελθόν. Σιγά σιγά ξαναζεσταίνεται και ο ίδιος ο Αντώνης ως φυσικός εκπρόσωπος μιας κλασικού τύπου Δεξιάς, σκληρής και αμετανόητης. Η επαναφορά της αλλάζει τις ισορροπίες εντός Ν.Δ. - ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: