20.11.09

Γιατροί υπεράνω ...Εφορίας...


Φορολογικό δίχτυ σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που εμφανίζουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα μικρότερα των 30.000 ευρώ απλώνει το υπουργείο Οικονομικών για να εντοπίσει τον πλούτο που φοροδιαφεύγει.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία - σοκ για τα εισοδήματα «φτώχειας» που δηλώνουν γιατροί που έχουν ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή του Κολωνακίου.
Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις γιατρών με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάτω και από 1.000 ευρώ! Στο...
υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να συμπεριλάβουν στο φορολογικό νομοσχέδιο πολύ αυστηρές ποινές για «προκλητικές» περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Διερευνάται δε αν μπορεί να διαταχθεί και η άρση της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου. «Υπάρχει στη χώρα προκλητικός πλούτος, που φοροδιαφεύγει, και υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δεν σηκώνουν το φορολογικό βάρος. Δεν γίνεται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι μονίμως τα φορολογικά υποζύγια», ανέφερε. Μάλιστα από χθες το βράδυ ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων έπιασαν... δουλειά στο Κολωνάκι.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι έξι στους δέκα γιατρούς με ιατρείο στην ακριβότερη συνοικία της Αθήνας δήλωσαν το 2008 ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.

Εμφανίζονται δηλαδή να έχουν αποδοχές μικρότερες των 2.500 ευρώ τον μήνα και είναι απορίας άξιο πώς καταφέρνουν να καλύπτουν τα μηνιαία έξοδά τους όπως να πληρώνουν το ενοίκιο του ιατρείου τους και μάλιστα σε μια πολύ ακριβή περιοχή.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που πήρε στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τους 151 γιατρούς που έχουν ιατρείο στο Κολωνάκι δείχνουν ότι:

34 γιατροί δήλωσαν ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ή έως 833 (!) ευρώ τον μήνα. Δύο από αυτούς μάλιστα δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, 300 ευρώ ο ένας και 640 ευρώ ο άλλος.

29 γιατροί δήλωσαν πάνω από 10.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ ή έως 1.666 ευρώ τον μήνα.

Μόνο 11 από τους 151 γιατρούς εμφάνισαν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

«Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία με τα μηνιαία καθαρά εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας των γιατρών στο Κολωνάκι, είναι κοντά στον κατώτερο μισθό. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και σε αυτό που θα περίμενε κάποιος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι τους φόρους που πληρώνει τους πληρώνει δίκαια. Για να ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματά του».

Δικαιούνται... επίδομα
Ο υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα ότι περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά ετήσια εισοδήματα μπορεί να ενταχθούν ακόμη και στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης!

Αυτό μπορεί, πράγματι, να συμβεί εάν για παράδειγμα μία οικογένεια με δύο παιδιά έχει δηλώσει συνολικό οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.000 ευρώ είναι μισθοί από τον ένα σύζυγο και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ είναι εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα που δήλωσε ο άλλος σύζυγος!

ΕΝΤΟΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε περιουσία - τρόπο διαβίωσης

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόλις πήρε στα χέρια του τα στοιχεία με τα εισοδήματα «φτώχειας» που δηλώνουν οι γιατροί του Κολωνακίου διέταξε τη διενέργεια εκτεταμένων φορολογικών ελέγχων, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους από την εφορία.

«Ολοι ξέρουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ξέρουμε ότι, όσο δεν γίνεται κάτι γι αυτό, ο πολίτης δεν θα έχει εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος».

Οι εφοριακοί θα «ξεσκονίσουν» τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία τους και θα προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής) αλλά και του τρόπου διαβίωσής τους.

Οι γιατροί, για τους οποίους θα διαπιστωθεί ότι απέκρυψαν εισοδήματα ή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων μεγάλης αξίας, πολυτελών αυτοκίνητων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.) και το επίπεδο διαβίωσής τους (βοηθητικό προσωπικό, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, μεγάλου ύψους καταναλωτικές δαπάνες), θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

«Δεν δημοσιοποιούμε τα ονόματα αυτή τη στιγμή, γιατί πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί υπάρχει στη χώρα προκλητικός πλούτος, που φοροδιαφεύγει, και υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δεν σηκώνουν το φορολογικό βάρος και δεν γίνεται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι μονίμως τα φορολογικά υποζύγια» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αντίστοιχοι έλεγχοι θα υπάρξουν και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, «για τις οποίες υπάρχει κοινό αίσθημα στους πολίτες ότι υπάρχει φοροδιαφυγή», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων έχει δείξει ότι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα μικρότερα των 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ δηλώνουν:

* 356.130 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 383.818 ατόμων.
* 632.673 επιτηδευματίες σε σύνολο 686.838.

«Δεν πιστεύουμε στη λογική των τεκμηρίων», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι στο νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα αποτυπώνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι φορολογούμενοι και θα γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος στα εισοδήματα και το «πόθεν έσχες».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: