9.11.09

Οι λευχαιμίες στον Αλμυρό ...


Ηταν στις αρχές Οκτωβρίου όταν μια 26χρονη κοπέλα από τον Αλμυρό, η Χριστίνα, έχασε τη μάχη με την λευχαιμία. Από τότε έχουν γίνει γνωστοί άλλοι δύο θάνατοι νεαρών ατόμων μέσα στο καλοκαίρι από την ίδια ασθένεια, ενώ πληροφορίες λένε ότι έχουν νοσήσει περίπου πέντε άτομα συνολικά. Οι συσχετισμοί για το λόγο που παρουσιάζεται η ασθένεια είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς οι αιτίες εμφάνισής της ποικίλουν. Όμως η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο υπέδαφος της περιοχής θορυβεί τους αρμόδιους φορείς.
Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία του Αλμυρού από τα κρούσματα λευχαιμίας που...

έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή από το καλοκαίρι. Ήδη αριθμούν τρεις θανάτους εφήβων, ενώ έχουν σημειωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

Οι ηλικίες των πασχόντων δεν ξεπερνούν τα 30 χρόνια, ενώ σε περιπτώσεις έχουν νοσήσει παιδιά ηλικίας από 15 ετών ακόμα. Μετά τις δύο περιπτώσεις θανάτων η ανησυχία των κατοίκων στην περιοχή είναι έκδηλη, καθώς εμφανίζονται και νέα κρούσματα.

Οι συσχετισμοί ως προς το τι προκαλεί τη λευχαιμία δεν είναι εύκολο να γίνουν. Άλλωστε ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που δεν είναι μεταδοτική αλλά και οι λόγοι που εμφανίζεται δεν είναι ευκρινείς. Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν πως η λευχαιμία δεν ακολουθεί ούτε καν τους κανόνες της κληρονομικότητας, παρά το ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν οικογένειες με αυξημένη συχνότητα καρκίνου. Επί πλέον η αιτία ανάπτυξης κάποιας μορφής καρκίνου σε ένα παιδί δεν είναι γνωστή και θα πρέπει ίσως να αποδοθεί σε συνδυασμό ποικίλων παραγόντων, γνωστών και μη.

Βέβαια τουλάχιστον για την περιοχή του Αλμυρού η οποία έχει ιστορικό ύπαρξης βαρέων μετάλλων στο υπέδαφος, γεγονός για το οποίο έχουν γίνει αρκετές διαβουλεύσεις, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που συσχετίζει την εμφάνιση των εν λόγω κρουσμάτων με τα βαρέα μέταλλα.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος για τα κρούσματα απάντησε: «Γνωρίζω ότι από το καλοκαίρι έχουν πεθάνει δύο νεαρά άτομα από λευχαιμία. Δεν μπορώ όμως να ξέρω εγώ από τι προκαλείται».

Αναφορικά με το συσχετισμό που γίνεται από πολλούς με τα βαρέα μέταλλα ο κ. Χατζηκυριάκος επισήμανε ότι «πράγματι έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν βαρέα μέταλλα στα εδάφη μας. Ποιος όμως μπορεί να πει κάτι με σιγουριά; Κανείς. Έχουμε μια μελέτη φοιτητών από το μεταπτυχιακό τους πρόγραμμα αλλά όχι κάτι παραπάνω. Τώρα δρομολογούνται οι ενέργειες για την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με το αν υπάρχουν τελικά βαρέα μέταλλα στην περιοχή, τι είδους και σε τι ποσοστό» και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν, τότε τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Μπορεί ενδεχομένως με τις βροχές να μπαίνουν στις γεωτρήσεις, στα χωράφια και από εκεί σιτίζονται και τα ζώα. Δεν είναι απλό το ζήτημα και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε επιφανειακά».

Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί από την δημοτική αρχή Αλμυρού και η αρμόδια αντινομάρχης περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, η οποία και τόνισε πως «ενδεχομένως στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα έρθει προς έγκριση η υπογραφή
σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για να ανατεθεί σε εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα η διενέργεια εδαφολογικών μετρήσεων, σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο καρκίνος, η λευχαιμία δεν είναι μια ασθένεια που γνωρίζουμε ακριβώς τι την προκαλεί. Αν δεν γνωρίζουμε το ιστορικό του ασθενούς και άλλες παραμέτρους δεν μπορούμε να ρίχνουμε ευθύνες σε βαρέα μέταλλα που υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρχουν από την στιγμή που δεν έχουμε συγκεκριμένα επιστημονικά συμπεράσματα».
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: