17.11.09

Ηλεκτρονικό σαφάρι για τον ΦΠΑ...

Μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στα εισοδήματα και στα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις τους πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι ετοιμάζει η εφορία.
Στο στόχαστρο βρίσκονται και χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν εντοπιστεί να μην αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.
Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων άναψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος...
επισκέφτηκε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου άναψε «πράσινο» για τη διενέργεια εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου άναψε «πράσινο» για τη διενέργεια εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΓΓΠΣ θα μετατραπεί σε Κέντρο Δεδομένων, που θα διενεργεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές διασταυρώσεις.

«Στη ΓΓΠΣ υπάρχει θησαυρός πληροφοριών ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα σύστημα που σήμερα είναι άδικο, καθώς όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ότι συνέχεια «πληρώνουν οι ίδιοι», ενώ τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου δεν δαπανώνται σωστά.

Ετσι σε ηλεκτρονικό κλοιό θα βρεθούν:

Περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες κατά το παρελθόν εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει στην εφορία περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση τα ενοίκια που εισπράττουν για να μην πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο.

Φορολογούμενοι που έχουν δύο ή τρεις δουλειές και στην εφορία δηλώνουν το εισόδημα μόνο από τη μία δουλειά.

Οσοι έχουν υψηλές επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Οσοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις, όπως εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις κ.λπ.

Επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη εργασιών και στη συνέχεια εμφανίζονται να μην έχουν καμία συναλλαγή και υποβάλλουν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν μεγάλες ιατρικές δαπάνες, δαπάνες παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις από κομμωτήρια, ταβέρνες, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα κ.λπ.

Φορολογούμενοι που εισπράττουν επιχειρηματική αμοιβή.

Στο πλαίσιο της καθολικής εφαρμογής του «πόθεν έσχες» και των αλλαγών που δρομολογούνται στη φορολογία των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, θα δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ νέα βάση δεδομένων με αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.

Γι' αυτόν τον λόγο όμως, επεσήμανε, θα πρέπει να γίνουν άμεσα και συντονισμένα βήματα, αφού, όπως διαπίστωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν απαρχαιωμένα μηχανήματα, ελλείψεις στο προσωπικό, αλλά και συμβάσεις για την υλοποίηση έργων που είναι ανενεργές.

Γρήγορες αλλαγές
Ολα αυτά, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να αλλάξουν με γρήγορες διαδικασίες, αφού η περίοδος απαιτεί άλματα και «εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να βάλουμε μπροστά και την πραγματική οικονομία».

Ο υπουργός, παρουσία του νέου γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, ζήτησε τη συνεργασία όλων των εργαζομένων για να περιθωριοποιηθούν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, λέγοντας ότι «οι κακοί υπάλληλοι πρέπει να απομονωθούν και να περιθωριοποιηθούν».

Μαρία Βουργάνα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: