21.11.09

Άρης: Μονά ζυγά δικά του...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Λ. ΠΟΛΙΤΗ.
Και οι δεύτεροι έσονται «καπετάνιοι»...
Το 2000 ο Άρης, ως εκπρόσωπος Τύπου, είχε μεσολαβήσει προκειμένου να γίνει το ραντεβού Καραμανλή- Αβραμόπουλου και να εγκαταλείψει ο τελευταίος τα σχέδιά του για την ίδρυση δικού του κόμματος. Ο στόχος δεν επετεύχθη, αλλά Σπηλιωτόπουλος και Αβραμόπουλος εξακολούθησαν να διατηρούν στενή σχέση
Φεβρουάριος 2000. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ μπαίνουν στο σπίτι του Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Λούλης. Ενημερώνουν στα...

γρήγορα τον πρόεδρο για την πίεση που ασκούν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για νέο κόμμα και να ενταχτεί στη Ν.Δ.

Στις 9.30 φτάνει με απόλυτη μυστικότητα χωρίς επισημότητες, ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πρωταγωνιστούσε στη βραδιά, καθώς ήταν ο επίσημος διαπραγματευτής της κρίσιμης συμφωνίας. Ο Γιάννης Λούλης κρατούσε έναν φάκελο ανοιχτό με στοιχεία δημοσκοπήσεων, με τα οποία προσπαθούσε να πείσει ότι η κοινή κάθοδος στις εκλογές θα ήταν προς όφελος και των δύο.

Όταν τα μεσάνυχτα έφυγαν από το σπίτι του Κώστα Καραμανλή ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Λούλης, πίστευαν βαθιά ότι είχαν πείσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να ματαιώσει τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος. Έτσι, οργανώνουν μια νέα μυστική συνάντηση προκειμένου να κλειδώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Ατύχησαν όλοι, γιατί η επόμενη συνάντηση διέρρευσε. Έτσι όταν έφτασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Ραφήνα, ήρθε αντιμέτωπος με ένα τηλεοπτικό συνεργείο που... τυχαία είχε στήσει καρτέρι. Η συνέχεια είναι γνωστή. Καραμανλής και Αβραμόπουλος βρέθηκαν λίγες μέρες αργότερα στον Διόνυσο κάτω από την Ακρόπολη. Και ενώ όλοι περίμεναν ότι ο δήμαρχος θα ανακοινώσει την προσχώρησή του στη Ν.Δ., έγινε το αντίθετο με αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής να χρεωθεί μια μεγάλη πολιτική και διπλωματική γκάφα την οποία του χρέωναν επί χρόνια φίλοι και αντίπαλοί του.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πάντως, κόντρα στο «αντιαβραμοπουλικό» κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στη Ρηγίλλης, συνέχισε να κρατά ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον δήμαρχο ακόμη και όταν ίδρυσε το δικό του κόμμα. Σε μια σύσκεψη μάλιστα όπου επικρατούσε η αντίληψη να χτυπηθεί σκληρά το κόμμα Αβραμόπουλου, ο Άρης έβαλε βέτο λέγοντας: «Κάνετε λάθος εάν πολεμήσετε τον Αβραμόπουλο πετώντας βίδες στις συγκεντρώσεις του όπως έγινε το ΄93 με τον Αντώνη Σαμαρά». Αυτή η καλή σχέση διατηρήθηκε μέχρι και πριν από 15 μέρες και ήταν τόσο ζεστή, ώστε πολλοί στη Ν.Δ. έπαιρναν όρκο ότι στη μάχη για τη διαδοχή οι δυο τους θα βρεθούν στην ίδια βάρκα.

Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά είναι πλέον δυο σκληροί υπαρχηγοί των διεκδικητών της ηγεσίας στην πιο δύσκολη πολιτική βεντέτα που έχει ζήσει η Ν.Δ. από την ίδρυσή της.


Μονά - ζυγά δικά του...

«Έτσι όπως άπλωσε ο Άρης τα χαρτιά του στην κούρσα της διαδοχής, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, εκείνος θα βγει νικητής» λέει ένα πολύ έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και προσθέτει με σκωπτικό ύφος: «Αν η Ντόρα κερδίσει, θα είναι “αντιβασιλεύς”. Εάν χάσει, θα επιδιώξει να καρπωθεί τον μηχανισμό της και να είναι εκείνος το αντίπαλο δέος του Σαμαρά. Αλλά και εάν πάρει η Ντόρα το κόμμα, μετά την πρώτη ενδεχόμενη ήττα της Ν.Δ. σε εθνικές εκλογές, θα την αμφισβητήσει και θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος». Η εκτίμηση του ιστορικού στελέχους της Ρηγίλλης- το οποίο ποτέ δεν συμπάθησε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο- δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πράγματι ο παλιός στενός συνεργάτης τού Κώστα Καραμανλή, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος απεδείχθη δεξιοτέχνης στην εσωκομματική ίντριγκα. Τις πρώτες 20 μέρες μπλόφαρε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήλπιζε ότι θα τον πάρει μαζί του. Την ίδια ελπίδα είχε λίγες μέρες αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς. Τελικά εκείνος επέλεξε την πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης να μπει στο άρμα της Ντόρας και να ανακόψει την ανοδική πορεία του διδύμου Σαμαρά- Αβραμόπουλου. Πριν κάνει την κίνηση είχε εξασφαλίσει από την υποψήφια αρχηγό να υιοθετήσει το σύνολο των προτάσεών του για την επομένη μέρα στη Ν.Δ. «Ο Άρης είναι πολύ ευέλικτος και έχει τεράστιες αντοχές. Αναγεννιέται από τις στάχτες του και εκεί που νομίζεις ότι χάθηκε, ξαναβρίσκεται στο προσκήνιο» λέει ένας στενός του φίλος, ο οποίος παρ΄ ότι δεν τον ακολούθησε στο στρατόπεδο της Ντόρας, αναγνωρίζει δημοσίως το ταλέντο του στους χειρισμούς. Είναι γεγονός ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος βρέθηκε από τον παράδεισο στην κόλαση της πολιτικής σε πολύ μικρή ηλικία. «Αντιπρόεδρο» του κόμματος τον αποκαλούσαν όλοι την περίοδο που ήταν εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σε μια νύχτα βρέθηκε εκτός σκηνής και για πολλά χρόνια μπήκε στο «ψυγείο» από τον Κώστα Καραμανλή. Κατάφερε όμως με επιμονή και υπομονή να βρεθεί σε κεντρικές κυβερνητικές θέσεις και να κλέψει την παράσταση στο φινάλε: στη μεγαλύτερη συντριβή της Ν.Δ. βγήκε πρώτος βουλευτής στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Στην περίπτωσή του επιβεβαιώνεται το βασικό μάθημα της πολιτικής επικοινωνίας που λέει ότι η πορεία του πολιτικού στελέχους δεν συμβαδίζει με την πορεία του αρχηγού και του κόμματος. Μπορεί το κόμμα και ο αρχηγός να καταστραφούν και το στέλεχος να αναδειχθεί. Ό,τι ακριβώς συνέβη σ΄ αυτές τις εκλογές, με τον Κώστα Καραμανλή, τη Ν.Δ. και τον Άρη.


Έκλεισε ντιλ για δυαρχία

Oι Αμερικανοί άσοι της επικοινωνίας θα έσχιζαν τα πτυχία τους εάν παρακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια την κούρσα προς την κορυφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το ταλέντο του να περνάει από συμπληγάδες και να επιβιώνει, είναι μοναδικό.

Οι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι έχει δημιουργήσει σχολή στην οποία αποφοίτησε με άριστα πρώτος ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο υπαρχηγός του Αντώνη Σαμαρά έχει όπως και ο Άρης, το βλέμμα του στραμμένο στην επόμενη μέρα. Μόνο που ο πρώην δήμαρχος δεν είναι ένας απλός υπαρχηγός στο στρατόπεδο Σαμαρά. Όσοι ξέρουν καλά το παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας μιλούν για δυαρχία και υποστηρίζουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι νικητής.

Στην περίπτωση που εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς, θα είναι αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Εάν κερδίσει και τις εθνικές εκλογές, θα είναι ο «Πάγκαλος» της κυβέρνησης της Ν.Δ. Στην περίπτωση όμως που ο Αντώνης Σαμαράς χάσει το κόμμα, θα φύγει από το προσκήνιο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι το αντίπαλο δέος της Ντόρας Μπακογιάννη και ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Τακτική υποχώρηση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει μάχες στη ζωή του. Κατάφερε να εκλεγεί δυο φορές δήμαρχος Αθηναίων, τρεις φορές βουλευτής στην Α΄ Αθηνών ενώ η δημοτικότητα του- και όταν είχε αναποδιές- ήταν πάντα υψηλή και η εικόνα του ατσαλάκωτη. Αποφεύγει τα μεγάλα ρίσκα, γι΄ αυτό δεν έδωσε δυο κρίσιμες μάχες που επρόκειτο να χάσει.

Διέλυσε το κόμμα του όταν πήρε τον κατήφορο πριν αυτό δοκιμασθεί στις κάλπες. Και έφυγε από την κούρσα για την ηγεσία της Ν.Δ. όταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν στην τρίτη θέση.

Αφού πρώτα κατάφερε να καρπωθεί το κέρδος της εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, επέλεξε να γίνει ισχυρό Νο 2 του Αντώνη Σαμαρά σε μια μάχη που ό,τι και εάν συμβεί, πραγματικοί νικητές θα είναι οι υπαρχηγοί των δύο μονομάχων.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: