20.11.09

«Μια παρέα παιδιών ήμασταν»...

Η βία είναι ένα θέμα που δύσκολα μπορεί να ασχοληθεί κανείς μαζί της. Κι αυτό γιατί, ανεξάρτητα από την επίθεση που γίνεται σε ένα πρόσωπο και στην οικογένειά του, έχει αποτέλεσμα να κάνει την κοινωνία να κλείνεται στα σπίτια της. Κι εμείς θέλουμε να μειωθεί αυτός ο φόβος».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να αφιερώσει τρεις εκπομπές του στη βία. Στους τελευταίους «Πρωταγωνιστές» του ΜΕΓΚΑ καλεσμένη ήταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η μεθαυριανή εκπομπή, που θα προβληθεί στις 23.15, θα είναι αφιερωμένη στη...

...Σοφία Ψυχογιού, τη δόκιμη ειδική φρουρό που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση με καλάσνικοφ στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, η εκπομπή θα μας θυμίσει τον άδικο χαμό του 15χρονου.

«Τι καταλάβανε που μας έκαναν σουρωτήρι; Δέκα άτομα δόκιμοι, δεν ήμασταν σε φάση ούτε άμυνας ούτε επίθεσης. Μέχρι και στον πόλεμο είσαι υποψιασμένος και ξέρεις ότι κάπου θα σου 'ρθει η σφαίρα και θα κρυφτείς», είπε η 23χρονη Σοφία για τους δράστες. «Τι φταίμε; Ημασταν μια παρέα παιδιών που δεν είχαμε προετοιμαστεί για πόλεμο», συμπληρώνει.

«Η Σοφία είναι η μικρή μας ξαδέρφη με πολλά και απλά όνειρα χωρίς πολύπλοκες σκέψεις, που της αρέσει να γελάει», μας είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που την επισκέφθηκε στο δωμάτιό της στον Ερυθρό Σταυρό και συζήτησε μαζί της για όσα έζησε αλλά και για τα παιδικά της χρόνια στο χωριό της, το Αθαμάνι Αρτας.

Αντίθετα με άλλες κοπέλες της επαρχίας που θέλουν να ζήσουν στην πόλη, η Σοφία τη φοβόταν, κι όταν μάλιστα της ανακοίνωσαν ότι θα υπηρετήσει στην Αγία Παρασκευή χάρηκε.

Πήγε στην αστυνομία και για εξασφάλιση αλλά κι επειδή εκεί ένιωθε ότι θα εντασσόταν με τους συναδέλφους της σε μια ομάδα. «Οταν τη ρώτησα αν σκέφτεται τώρα να φύγει από την αστυνομία -λέει ο δημοσιογράφος- απάντησε πως θέλει να επιστρέψει στο τμήμα και στους συναδέλφους της».

Το μόνο που θυμάται από την επίθεση είναι η προσπάθειά της να προστατέψει το πρόσωπο, και τι λέει γι' αυτούς που της επιτέθηκαν; «Να μη βρεθούν ποτέ στη θέση μου», μόνο αυτό.

Από τους πρώτους που την επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ήταν ο συγχωριανός της Αλέξης Τσίπρας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε μαζί του μέχρι το Αθαμάνι και συζήτησε για τη Σοφία, την τρομοκρατία και την «κρατική καταστολή».

«Ακουγα μερικές φορές, όταν ήμουν μικρός, να λένε καλά κάνει η "17 Νοέμβρη". Τώρα πλέον κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο», δήλωσε στον Σταύρο Θεοδωράκη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαρακτηρίζει την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής «μια χουλιγκανιστική σε χυδαίο βαθμό τρομοκρατία».

Η εκπομπή θα παρουσιάσει ακόμη τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε πρωτεύουσες της Ευρώπης έπειτα από «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα καθώς και ένα βίντεο για τη στάση των δύο μεγαλύτερων αυτοαποκαλούμενων επαναστατικών οργανώσεων ΕΛΑ και 17Ν απέναντι στην «τυφλή» τρομοκρατία.
(ΔΩ.ΠΑΠ. από Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: