4.11.09

Μπηχτές...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΤΙ σε ανέκδοτο για τη συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον ΣΕΒ, όπου- ως γνωστόν- ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων. Λοιπόν, κάποιος από τον ΣΕΒ φέρεται να άρχισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος πολύ ευχαρίστως θα συνεισφέρει...». Οπότε πετάχτηκε- λίγο στο αστείο- επώνυμος επιχειρηματίας και είπε: «Ε, όχι και ευχαρίστως...».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως θετικά ...
ανταποκρίθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη φορολογική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Γιατί; Ως εξήγηση- πάλι σε ανέκδοτο- προβάλλεται ότι δεν έχει πλέον ο ίδιος επιχείρηση. Τα γαλακτοκομικά της οικογενείας του έχουν- ως γνωστόν- πουληθεί στον «Μr. ΜΙG» Ανδρέα Βγενόπουλο. Άρα, τι τον νοιάζει; Στην αντίληψή του, προέχει σαφώς το καλό κλίμα με τη νέα κυβέρνηση. Ο Δασκαλόπουλος- για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα- φαινόταν να έχει τακιμιάσει με τον Γιώργο Παπανδρέου πολύ πριν από την 4η Οκτωβρίου. Δεν θα τα χαλάσει τώρα που έγινε Πρωθυπουργός.

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, υπάρχει και μια συστημική ανάγνωση. Μπορεί να ζουν στην Εκάλη, αλλά οι βιομήχανοι δεν βρίσκονται σε κενό αέρος. Η κοινωνική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα έχει κάτι από τον ηλεκτρισμό του τροπικού κλίματος πριν από τη νεροποντή. Η ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί. Η ανεργία συνυπάρχει με την ανέχεια. Και η οικονομική κρίση- που στο εξωτερικό θεωρείται ότι τελειώνει- στην Ελλάδα μόλις έφθασε. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ εκπροσωπούνται πλέον σταθερά τρία μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας, που ψάχνουν για στόχο. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, με την άνετη πλειοψηφία των 160 βουλευτών, έχει υποκύψει εδώ και καιρό στον πειρασμό να τα βάλει με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη κατά την πενταετή διακυβέρνηση της Ν.Δ. Καθώς η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά ένα πακέτο στήριξης για τους ασθενέστερους και δεν έχει περιθώρια δημοσιονομικών κινήσεων, η «εισφορά αλληλεγγύης» ήταν αναμενόμενη. ΑΣΧΕΤΑ ΛΟΙΠΟΝ από τις προσωπικές μπηχτές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Με την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίζει δυσοίωνες προοπτικές, οι βιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να αποφύγουν τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: