24.11.09

Ταμπεραμέντο...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΘΕ ΚΥΚΛΟΣ κλείνει όταν έρθει η ώρα. Και αυτή την εβδομάδα κλείνει ένας κύκλος για τον Δημήτρη Σιούφα.
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ της ηγεσίας Κώστα Καραμανλή στη Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτική σταδιοδρομία του Καρδιτσιώτη. Δεν είναι μόνο ότι από το 1997 μέχρι σήμερα ο Σιούφας ήταν κοντά στον Καραμανλή. Αλλά και ότι ο ρόλος του μεγάλωνε. Υπήρχαν τα αξιώματα: κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπουργός Ανάπτυξης, πρόεδρος της Βουλής. Υπήρχε όμως και...
η ουσία πίσω από τα αξιώματα. Ο Σιούφας ήταν άτυπος επικεφαλής της άτυπης μονάδας πολιτικής υποστήριξης του Καραμανλή. Της μονάδας που ετοίμαζε λόγους, έβλεπε τον πολιτικό σχεδιασμό κι έκανε τις κρίσιμες διευθετήσεις εντός και εκτός κόμματος. Ο Δημήτρης ήταν σταθερός στον ρόλο αυτό, ενώ εναλλάσσονταν γύρω από τον Καραμανλή όλα τα άλλα πρόσωπα: ο Άρης και ο Θόδωρος, ο Σουφλιάς και ο Αλογοσκούφης, ο Βαγγέλης και η Ντόρα ή ο αιώνιος Προκόπης.

ΑΠΟ ΤΗΝ άποψη αυτή, είναι λογικό ότι ο Καρδιτσιώτης χρεώθηκε την τελευταία πράξη της ηγεσίας Καραμανλή. Την εκλογή νέου αρχηγού. Αυτή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πρώτα, ήταν η επιλογή του Κώστα να κάνει εκλογές εν ψυχρώ, κόντρα στην επιθυμία του κόμματος και την πολιτική λογική. Κάτι που έφερε ήττα δέκα μονάδων και βάλε. Ύστερα, ήταν οι υποψηφιότητες. Μόλις αυτές φανερώθηκαν, κατέστη σαφές ότι το πράγμα δεν θα ήταν εύκολο. Το ένα πρόβλημα ήταν το δίπολο Ντόρας- Σαμαρά, κάτι που συνιστά για τη Ν.Δ. τη μητέρα όλων των εσωκομματικών αναμετρήσεων. Ύστερα ήταν η επιμονή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εφόσον δεν θα μπορούσε να γίνει αρχηγός, να βαρύνει επάνω στις διαδικασίες. Η πρότασή του για εκλογή αρχηγού από τη βάση έγινε αποδεκτή υπό την πίεση του πολιτικού κλίματος. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η Ν.Δ. εκτός οδικού χάρτη. Σε μια ad hoc διαδικασία, όπου οι κανόνες ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ανθυποψηφίων.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ανέλαβε να χειριστεί ο Σιούφας. Τα χειρίστηκε στο μέτρο που του επέτρεπαν οι συνθήκες και το ανθρώπινο ταμπεραμέντο. Αν επήλθε τελικά συναίνεση για τη διαδικασία, η τελική κρίση είναι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Πόσοι θα πάνε; Πόσο ήσυχα θα ψηφίσουν; Πόσο ομαλά θα γίνει η καταμέτρηση; Πολλές ερωτήσεις που θα βρουν απάντηση στο πρόσωπο του νέου αρχηγού και, κυρίως, στο αν θα είναι αδιαμφισβήτητο το αποτέλεσμα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: