25.11.09

Πλήθος παρανομιών σε οικοδομές στο κέντρο του Βόλου ...

Για να αποφύγουν την (υποχρεωτική)δημιουργία θέσεων Στάθμευσης...
ΜΑΓΝΗΣΙΑ:Σοβαρές καταγγελίες από επώνυμους μηχανικούς, μέλη της Επιτροπής Πολεοδομικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου, για τις προσθήκες σε παλαιά κτίσματα που συχνά ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος δημιουργίας θέσεων στάθμευσης και για τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους με την αξιοποίηση 100% του ισογείου.
Το θέμα επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, όπως προ μηνών και στο κτήριο Ζάρα, καθώς στη
σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου εισάγεται προς συζήτηση το αίτημα για «προσθήκες σε κτίσματα επί των οδών Κοραή (Ιάσονος - Αργοναυτών) και Δημητριάδος με Σκενδεράνη.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην προ δύο εβδομάδων συζήτηση του θέματος για την έγκριση έκδοσης άδειας προσθήκης στο κτήριο της οδού Ιάσονος στην αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικών και Ρυμοτομικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου έκανε αίσθηση η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας και τοπογράφου - μελετητή κ. Γιάννη Ταμία.
Ο κ. Ταμίας μιλώντας στην Επιτροπή και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης είπε χαρακτηριστικά πως: «…σε πολλές κατασκευές στο κέντρο του Βόλου καταστρατηγείται κατάφωρα ο ΓΟΚ και «βαφτίζονται» ως προσθήκες νέες ουσιαστικά οικοδομές, με στόχο να μην αφεθούν οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης και να μεγιστοποιηθεί η κάλυψη στο ισόγειο, όπου οι αξίες των καταστημάτων είναι πολλαπλάσιες της αξίας των γραφείων ή των κατοικιών των ορόφων. Ο ΓΟΚ, ο Κτιριοδομικός Κανονισμός και οι σχετικές εγκύκλιοι που τους ερμηνεύουν είναι απόλυτα σαφείς περί του τι είναι προσθήκη. Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Ταμία, δεν μένει παρά να εφαρμόζεται σταθερά και πάγια η κείμενη νομοθεσία».
Συνεχίζοντας ο κ. Ταμίας και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιδήμαρχο κ. Δανηλόπουλο, ο κ. Ταμίας υπογράμμισε στην ίδια συνεδρίαση ότι πέρα από τις αγαθές προθέσεις του που ενέγραψε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, πιστεύω ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της, αλλά ούτε και του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσει και να λάβει απόφαση επί θέματος εφαρμογής ή μη εφαρμογής του Νόμου. Το ζήτημα αυτό, σημειώνει ο κ. Ταμίας, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα της Πολεοδομίας η οποία πρέπει να κληθεί να εφαρμόσει το Νόμο. Επισημαίνω, κατέληξε ο κ. Ταμίας, τον κίνδυνο στο μέλλον τα Δημοτικά Συμβούλια να λαμβάνουν αποφάσεις που είτε θα παρακάμπτουν την αρμόδια Υπηρεσία, υποχρεώνοντάς την να παρανομήσει, είτε θα της δίνουν το άλλοθι για να ολιγωρεί αποφεύγοντας την ανάληψη της ευθύνης που της αναλογεί».
Οι καταγγελίες του Γ. Ταμία αποκτούν πρόσθετη αξία, καθώς με την άποψή του συμφώνησαν ο εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. στην Επιτροπή κ. Κυρ. Χατζηευφραιμίδης και το μέλος της Επιτροπής Κ. Καντίκος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια Επιτροπή για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρός της και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γ. Δανηλόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη άδεια δεν αφορά σε προσθήκη, ενώ ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Τάσος Στρατηγόπουλος εκτίμησε ότι «η Επιτροπή καλείται να εισηγηθεί θέματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα. Η Πολεοδομική Υπηρεσία είναι η μόνη αρμόδια για την έκδοση αδειών οικοδομής σύμφωνα με τα οριζόμενα από την πολεοδομική νομοθεσία και στην προκείμενη περίπτωση θα πρέπει να ερμηνευθεί σωστά ο ΓΟΚ και ιδιαίτερα το άρθρο 263. Η πολιτική ηγεσία, πρόσθεσε ο κ. Στρατηγόπουλος, οφείλει να καταστήσει σαφές στους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους ότι θα πρέπει με μεγάλη υπευθυνότητα να αντιμετωπίζουν σχετικά αιτήματα προσθηκών. Ακόμη μπορεί να επιζητήσει πριν από την έκδοση της άδειας να υποβάλλεται αιτιολογημένη εισήγηση του αρμόδιου υπάλληλο στον πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας, ώστε να ελέγχεται η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το αίτημα και να διαπιστώνεται αμφισβήτηση του δικαιώματος ικανοποίησης του αιτήματος να απευθύνεται σχετικό ερώτημα στα προϊστάμενα πολεοδομικά της υπηρεσίας κλιμάκια (Περιφέρεια - ΥΠΕΧΩΔΕ) προς αποφυγή παραλείψεων και λαθών που μπορούν να οδηγήσουν στην έκδοση παράνομης άδειας Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συζητήσει το θέμα ως προβληματισμό, όχι όμως να αποφασίσει για έγκριση έκδοσης άδειας προσθήκης κ.λ.π., όπως εισάγεται ως θέμα στην Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων. Κατόπιν, τούτου, είπε ο κ. Στρατηγόπουλος, δηλώνω παρών».
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: