20.11.09

Ανοικτή επιστολή ΟΜΕ - ΕΡΤ...


Προς: τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους Αρμόδιους Υπουργούς, τα πολιτικά κόμματα, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, τους Συνδικαλιστικούς φορείς ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΕΣΗΕΑ και τα ΜΜΕ.
Λόγω της συνεχούς επίθεσης που υφίσταται η ΕΡΤ από μερίδα του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στα πάσης φύσεως λάθη και ανακρίβειες που δημιουργούν μία τελείως στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.
Κατ΄αρχήν δόθηκε η εντύπωση πως η ΕΡΤ θα μπορούσε να λειτουργεί με 500 περίπου άτομα σαν...


οποιοδήποτε ιδιωτικό κανάλι, πόσο μάλλον που ολόκληρο BBC λειτουργεί με «800 μόλις άτομα» (αργότερα κυκλοφόρησε και «βελτιωμένη» έκδοση πως 800 είναι σε ένα κτίριο!).
Απαντούμε: Το BBC είναι ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στον κόσμο! Διατηρεί 25.000 υπαλλήλους (μόνον στην Αγγλία) και εκπέμπει 8 τηλεοπτικά προγράμματα, και πολλά ραδιοφωνικά. Προϋπολογισμός: 4,5 δισεκατομμύρια στερλίνες! Κι επειδή κάποιοι μίλησαν για ανάγκη ομοειδών συγκρίσεων, ας πάμε στη «μικρή» Δανία και στο “DR” με προϋπολογισμό 3,7 δισεκατομμύρια DKK (ή 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι μόλις 330 εκ. ευρώ για την ΕΡΤ) και 3532 υπαλλήλους (όλα τα στοιχεία είναι απ’ τις επίσημες ιστοσελίδες τους).
Η ΕΡΤ διατηρεί 3600 μόνιμους υπαλλήλους και είναι ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στη χώρα με παραρτήματα, περιφερειακούς σταθμούς και κέντρα εκπομπής σε όλη την Ελλάδα. Εκπέμπει και αυτή 8(!) τηλεοπτικά προγράμματα (μαζί με τα ψηφιακά και τη δορυφορική) καθώς και πληθώρα ραδιοφωνικών προγραμμάτων (7 πανελλήνια και πολλά περισσότερα τοπικά απ’ τους 19 περιφερειακούς σταθμούς).
Όσες ώρες τηλεοπτικού προγράμματος παράγει η ΕΡΤ μόνη της, παράγουν τα άλλα κανάλια εθνικής εμβέλειας, όλα μαζί!
Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τα σκάνδαλα; Το μεγάλο ζήτημα για το προσωπικό είναι πως τα όποια σκάνδαλα σίγουρα δεν αφορούν στους εργαζόμενους βάσης αλλά σε στελέχη της αγοράς που έρχονται και παρέρχονται.
Όμως, όλη αυτή η σκανδαλολογία λειτουργεί σε βάρος του προσωπικού της ΕΡΤ που εργάζεται σε όλο και δυσμενέστερες συνθήκες, καθώς αυτοί που βγαίνουν στη σύνταξη δεν αντικαθίστανται και έτσι χάνεται πολύτιμη εμπειρία χωρίς να αναπληρώνεται. Όσο περνάει ο καιρός το ποσοστό των εργαζομένων σε παραγωγικές ειδικότητες γίνεται όλο και πιο μικρό! Η καθημερινότητα εντατικοποιείται πέρα από κάθε όριο, οι βάρδιες δεν βγαίνουν, το δικαίωμα(;) της ασθένειας καταστρατηγείται και ταυτόχρονα οι άνθρωποι ντρέπονται, γιατί ό,τι κι αν κάνουν, ο κόσμος θα τους θεωρεί πια αργόμισθους και τεμπέληδες.
Το γεγονός πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν έχουν σχέση με τα όποια σκάνδαλα, αλλά είναι σωστοί και συνεπείς στη δουλειά τους μπορεί εύκολα να το καταλάβει ο κάθε πολίτης, απλά παρατηρώντας το τηλεοπτικό προϊόν που παράγεται. Ένας τεχνικός αν δεν παρουσιαστεί στην κονσόλα, δεν θα βγει το πρόγραμμα. Ένας οδηγός αν δεν οδηγήσει στην ώρα του το OBVan, δεν θα γίνει η αναμετάδοση. Ένας ηχολήπτης αν αμελήσει, θ’ ακούσουμε τα προβλήματα στον ήχο. Έστω και 5 λεπτά αν αργήσει ένας υπάλληλος και προξενήσει καθυστέρηση σε εκπομπή, θα ακολουθήσει αμέσως πειθαρχική δίωξη και βαριές ποινές! Και όλα αυτά βέβαια έχουν άμεση ανάγκη από ενεργό και αποτελεσματική διοικητικο-οικονομική υποστήριξη.
Υπάρχει συνέπεια και υπευθυνότητα στη δουλειά της ΕΡΤ. Και αυτό αφορά όχι μόνον τη διαδικασία, αλλά και το περιεχόμενο του προγράμματος που διακρίνεται για το κλίμα της αξιοπρέπειας και της συνέπειας που χαρακτηρίζει το τηλεοπτικό προϊόν της.
Η δημόσια τηλεόραση δεν ευτελίζει τα θέματά της και δεν διασύρει τους παρουσιαζόμενους! Δεν εκμεταλλεύεται λάθη, σαρδάμ, παραδρομές ή αδεξιότητες για να γελοιοποιήσει και να ταπεινώσει! Δεν δημοσιοποιεί «off the record” συζητήσεις και απόψεις. Δεν εκμεταλλεύεται καταστάσεις για ύπουλα κτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη. Δεν λειτουργεί ευκαιριακά. Δεν προσπαθεί να «πουλήσει» με απρεπείς ερωτήσεις ή με την απογύμνωση της προσωπικής ζωής του συνεντευξιαζόμενου.
Από περιστασιακά κτυπήματα όπως το «he’s a jack ass» του Ομπάμα, μέχρι και μείζονα πολιτικά-πολιτειακά θέματα, όπως ο πανευρωπαϊκός διασυρμός της Μπερλουσκονικής Ιταλίας, όπου μόνον η RAI τόλμησε να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία, το μήνυμα δείχνει σταθερά προς την αναγκαιότητα στήριξης της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα.
Το προσωπικό της ΕΡΤ έχει κριθεί άξιο για να στέκεται δίπλα σε διαχρονικούς καλλιτέχνες, αρχηγούς κρατών και πάσης φύσεως εξέχουσες προσωπικότητες χωρίς φόβους για ακρότητες ή «διαρροές». Πάντα με συνέπεια και αξιοπιστία. Ακούγεται παλιομοδίτικο, αλλά είναι αληθινό. Η ΕΡΤ έχει ήθος! Και είναι κέρδος για όλους μας να βγαίνει αυτό το ήθος στο γυαλί.
Απευθυνόμαστε στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, στα πολιτικά κόμματα, στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τους σοβαρούς δημοσιογράφους και τους ζητάμε να ασκήσουν την επιρροή τους για να σταματήσει αυτός ο διασυρμός. Είτε η αιτία είναι τα 50 εκατομμύρια της διαφήμισης, είτε υπάρχουν χειρότερες φιλοδοξίες για κατακερματισμό της ΕΡΤ και διανομή σε «σωτήρες» επιχειρηματίες (υπήρξαν και καθαροί υπαινιγμοί-συσχετισμοί με Ολυμπιακή), η ανθρωποφαγία πρέπει να σταματήσει.''
ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (Ιδρυτικά μέλη της ΟΜΕ-ΕΡΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: