6.11.09

Ανατροπές...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ εκλέγεται Πρωθυπουργός για να κυβερνήσει όπως νόμιζε. Η διαπίστωση ισχύει με διαφορετικό τρόπο, αλλά έχει σταθερή αξία. Μία σύντομη αναδρομή στην ελληνική πολιτική των τελευταίων είκοσι χρόνων αρκεί.

ΤΟ 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης νόμιζε πως εκλεγόμενος θα κυριαρχούσε επί του ΠΑΣΟΚ, αλλά βρήκε γρήγορα μπροστά του το Μακεδονικό που...

...διέλυσε την κυβέρνησή του. Το 1996 ο Κώστας Σημίτης έκανε προγραμματικές δηλώσεις για την Ευρώπη, αλλά τον πρόλαβαν τα Ίμια. Νόμιζε πως εξελέγη για να εκσυγχρονίσει την οικονομία καθ΄ οδόν προς την ΟΝΕ, αλλά πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια ασχολούμενος εντατικά με την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά- κάτι που δεν απέτρεψε το επεισόδιο Οτζαλάν. Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε «σεμνή και ταπεινή» διακυβέρνηση στο πρώτο του Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρωθυπουργός. Όσοι κάθησαν τότε γύρω από το τραπέζι πίστευαν πως θα κυβερνήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Έφυγε κακήν κακώς έπειτα από μια πενταετία, έχοντας σπάσει ρεκόρ σκανδάλων.

ΤΑ ΙΔΙΑ και στο εξωτερικό. Ο Λίντον Τζόνσον νόμισε το 1964 πως εξελέγη για να κάνει τις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Αμερική, αλλά βρήκε μπροστά του το Βιετνάμ. Ο Φρανσουά Μιτεράν έφερε την Αριστερά στην εξουσία το 1981, αλλά σε τρία χρόνια ανέστρεψε τις εθνικοποιήσεις των μεγάλων γαλλικών βιομηχανιών και για μεγάλο μέρος της διπλής προεδρικής θητείας του συγκυβέρνησε με τη Δεξιά.

ΚΑΙ Ο Γιώργος Παπανδρέου; Μερικοί πίστεψαν κάποια στιγμή πως δεν θα εκλεγεί ποτέ Πρωθυπουργός, μα τους διέψευσε κερδίζοντας με διψήφιο σκορ- ρεκόρ για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. Νόμιζε πως θα κυβερνήσει για να κάνει την Ελλάδα μια χώρα πράσινης ανάπτυξης και διαφάνειας. Δεν έχει παραιτηθεί ούτε από το ένα ούτε από το άλλο, κρίνοντας από την απευθείας μετάδοση του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου. Ηγείται όμως μιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιονομικής χρεοκοπίας. Θα την προλάβει αυτός ή θα τον προλάβει εκείνη;

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι ο Παπανδρέου έχει συναίσθηση της κατάστασης. Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις δεν μασάει τα λόγια του. Όπως πάντα, το πρόβλημα είναι τα έργα. Ο προϋπολογισμός είναι το πρώτο βήμα. Ωστόσο, ο Γιώργος δεν θα χρειαστεί «οδικό χάρτη» μόνο στα ευρωτουρκικά ή το Κυπριακό, αλλά και στην οικονομία.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: