8.11.09

Κορυφώνεται η μάχη στη ΝΔ ...

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ σήμερα η ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ με τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο για τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Μετά τις χθεσινές ομιλίες του κ. Κ. Καραμανλή και των τριών διεκδικητών της προεδρίας, ο λόγος δίδεται σήμερα στους 4.500 συνέδρους οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί από χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να εκφράσουν τις απόψεις
τους κυρίως για την εκλογική πανωλεθρία της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και για
τις διαδικαστικές παλινωδίες που συντήρησαν μιαν αναίτια αντιπαράθεση περίπου έναν μήνα. Από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ θα παρελάσουν σήμερα όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της, τα οποία σκοπεύουν να στηλιτεύσουν- αλλά χωρίς να την αποφύγουν και τα ίδια- την παρελθοντολογία που κυριαρχεί προς το παρόν στην προεκλογική εκστρατεία των τριών υποψηφίων, αλλά και τις λανθασμένες επιλογές του κ. Καραμανλή
κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής του. Από αύριο εξάλλου οι τρεις διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου εξορμούν για τον τελευταίο γύρο της καμπάνιας τους, με περιοδείες και προεκλογικές εμφανίσεις, οι οποίες προς το παρόν θα είναι ξεχωριστές, αλλά στο τέλος θα καταλήξουν κοινές, αφού η κομματική βάση απαιτεί να εμφανιστούν στο τέλος μαζί για να εκπέμψουν μηνύματα ενότητας, αλλά και για έχουν ορισμένες ευκαιρίες απευθείας διαλόγου.

Προβάδισμα στη μάχη των εντυπώσεων φαίνεται να αποκτά και πάλι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , καθώς η αιφνίδια αποχώρηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου από την κούρσα της διαδοχής την περασμένη Δευτέρα είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν προς το στρατόπεδό της οι περισσότεροι από τους επώνυμους υποστηρικτές του. Η κυρία Μπακογιάννη φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων από τους εννέα βουλευτές οι οποίοι στήριζαν τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητά του. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αντ.Σαμαράς φαίνεται να ωφελείται από το κομμάτι της εκλογικής βάσης που στήριζε τον κ. Αβραμόπουλο, αν και ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα μετά το τέλος του συνεδρίου.

Η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον κ. Αβραμόπουλο την Παρασκευή στο γραφείο του πρώην υπουργού Υγείας και συζήτησαν οι δυο τους επί μία ώρα, χωρίς να ανακοινώσουν τίποτε για τη συνομιλία τους. Εκτιμάται ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει αντίστοιχες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με τους κκ. Σαμαρά και Π. Ψωμιάδη και στη συνέχεια θα σκεφτεί αν θα τοποθετηθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου και με ποιον τρόπο θα το πράξει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι ομιλίες που θα εκφωνήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη που παραμένουν ακόμη ανένταχτα, όπως οι κκ. Α. Σπηλιωτόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης , Ν.Λέγκας, Χρ.Ζώης, Μ.Σαλμάς , Στ. Καλογιάννης, Στ. Καλαφάτης , Κ.Κουκοδήμος κ.ά., οι οποίοι μάλιστα διατηρούν επικοινωνία με τους περίπου 10.000 ΟΝΝΕΔίτες οι οποίοι κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα κοινό υπόμνημα στη Ρηγίλλης. Τα στελέχη αυτά εκφράζουν τη διαφωνία τους με την παρελθοντολογία, αλλά και με τις προτάσεις για τηλεοπτικές μονομαχίες των υποψηφίων, επιμένοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος. Για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό του από τις εκλογές, θα ζητήσει σήμερα τον λόγο και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος θα αξιώσει να ξεφύγει η ΝΔ από τα χαρακώματα του χθες, αποφεύγοντας παράλληλα τις βολές κατά του κ. Κ. Καραμανλή .

Από αύριο εξάλλου οι τρεις επίδοξοι διάδοχοι του κ. Καραμανλή κλιμακώνουν την προεκλογική τους καμπάνια, στοχεύοντας κυρίως στις εντυπώσεις για να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους οπαδούς του κόμματος.

Η κυρία Μπακογιάννη αποφεύγει να πολώσει τις εμφανίσεις της, αφήνοντας την αποστολή αυτή στους υποστηρικτές της. Η ίδια επικεντρώνεται στις προτάσεις της τόσο για το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και το πώς θα διοργανωθεί καλύτερα το κόμμα, αλλά και για γενικότερα θέματα κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να αποδείξει ότι μπορεί να ασκήσει ασφυκτική αντιπολίτευση στο ΠαΣοΚ.

Αυτή την περίοδο, που πολλά στελέχη- ακόμη και πρώην υπουργοί«λιθοβολούν» την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική, αποδεικνύεται η καλύτερη σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού, επιδεικνύοντας υψηλό «κομματικό πατριωτισμό». Δεν χάνει ευκαιρία να βάζει στη θέση τους εκείνους οι οποίοι τολμούν να τον αμφισβητήσουν- στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο- και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια της ΝΔ και κυρίως την ενότητα. Η κυρία Μπακογιάννη θα πυκνώσει τις επαφές της με στελέχη και θα συνεχίσει τις περιοδείες της με ανοικτές συγκεντρώσεις, όπως αύριο βράδυ στα Γιάννινα. « Οι νεοδημοκράτες ξέρουν την ιστορία του καθενός μας» είναι η φράση που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ δείχνει διάθεση συναίνεσης και θα συνεχίσει στη γραμμή ενός ενωτικού πνεύματος την επομένη των εκλογών, τονίζοντας ότι δεν έχει διάθεση για διχαστικές λογικές.

«Στην πολιτική δεν είναι όλα αυτονόητα,πολύ περισσότερο οι ηγεσίες. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που δεν θα μιλήσουν οι μηχανισμοίαλλά η βάση» υπογραμμίζει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς, με τους επιτελείς του να επιμένουν ότι, παρά το προβάδισμα της κυρίας Μπακογιάννη, μπορεί να γίνει η ανατροπή. Συνεχίζει τις επαφές του για να διευρύνει τον κύκλο των υποστηρικτών του και επενδύει στην ουσιώδη και βασικά ιδεολογική πολιτική παρουσία του, η οποία τον καθιστά σκληρό αντίπαλο και όχι απλώς έναν παίκτη στο παιχνίδι της διαδοχής. Ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει και τις περιοδείες του στην επαρχία με ομιλίες, με επόμενο σταθμό το Αγρίνιο. Αυτό που επιδιώκει ο κ. Σαμαράς με τις επαφές του είναι οι ευρύτερες εσωκομματικές συμμαχίες, και κυρίως να πάρει με το μέρος του τη γενιά των «σαραντάρηδων», αλλά και όσους δεν επιθυμούν να δουν στην ηγεσία της ΝΔ την κυρία Μπακογιάννη. Δηλώνει αποφασισμένος να μην ασχοληθεί στο εξής με «άσκοπες αψιμαχίες» και πλέον θεωρεί ότι απευθύνεται στο σύνολο της παράταξης.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π.Ψωμιάδης, επιμένει ότι δέχτηκε πιέσεις, αλλά και τηλεφωνήματα, να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, χωρίς όμως να διευκρινίζει από ποια πλευρά. Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο κυκλοφορεί πολύ έντονα ότι ο κ. Ψωμιάδης τελικά δεν θα είναι υποψήφιος. Ο ίδιος αρνείται πεισματικά και επιμένει ότι θα φθάσει μέχρι τέλους.

Τo «αντίο» του κ. Καραμανλή
Με τη δευτερολογία του σήμερα το βράδυ ο κ. Κ. Καραμανλής (φωτογραφία) αποχαιρετά την παράταξή του καθώς θα είναι η τελευταία φορά που θα απευθυνθεί σε ευρύ κομματικό ακροατήριο με την ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής σκοπεύει στο εξής να αποσυρθεί στη Ραφήνα και θα επανεμφανιστεί δημοσίως μόνο στις 29 Νοεμβρίου για να συγχαρεί τον διάδοχό του και να τον διαβεβαιώσει ότι θα είναι στο πλευρό του για να αντιμετωπίσουν μαζί πιθανές κινήσεις αμφισβήτησής του από τους ηττημένους της εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει βουλευτής του κόμματος αλλά για τους επόμενους μήνες θα εμφανίζεται σπανίως στη Βουλή και θα προσέρχεται μόνο στις ονομαστικές ψηφοφορίες.

ΤΟ «ΒΗΜΑ» ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών, οι δημοσκοπήσεις για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες. Και αυτό διότι στην ψηφοφορία της 29ης Νοεμβρίου θα συμμετάσχει άγνωστος προς το παρόν αριθμός ψηφοφόρων. Ετσι, είναι πολύ δύσκολο να σταθμιστεί σωστά αντιπροσωπευτικό δείγμα εκλογέων για κάθε περιοχή της χώρας, αλλά και για κάθε υποψήφιο, αφού η διαδικασία ακολουθείται για πρώτη φορά στη ΝΔ και δεν υπάρχει ούτε ιστορικό ούτε βάση δεδομένων από το παρελθόν.

Ως εκ τούτου «Το Βήμα», εκτιμώντας ότι τα συμπεράσματα τέτοιων μετρήσεων δεν είναι αξιόπιστα, δεν δημοσιεύει δημοσκοπήσεις για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: