10.11.09

Το ΑΣΕΠ κυρίαρχος των προσλήψεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέτα Μουτούση

Το πράσινο φως στο νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο βάζει τέλος στα ρουσφέτια...
Ανοίγει ο δρόμος για 6.500 προσλήψεις, που είχαν παγώσει μέχρι την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για διορισμό στο Δημόσιο και το οποίο αναμένεται να πάρει αύριο - το αργότερο μεθαύριο- το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πλήρης έλεγχος στο ΑΣΕΠ και τέλος εποχής στους «ομήρους» του Δημοσίου και στα «παράθυρα»- όπως η συνέντευξη και οι πριμοδοτήσεις- είναι οι βασικές ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί στην κρίση των πολιτών, καθώς όπως ...


ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για περίπου μία εβδομάδα.

Στόχος είναι, μετά και τις προχθεσινές προτροπές του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση να φανεί συνεπής και στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου να έχει ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο και να αρχίσουν να τρέχουν ξανά οι προσλήψεις.

«Πρέπει να επαναθεμελιώσουμε την αξιοκρατία, να επαναθεμελιώσουμε τη δικαιοσύνη στις προσλήψεις», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος είναι «να καταργήσουμε το πολιτικό δουλεμπόριο των νέων γενεών».

Από τις κύριες αλλαγές τοy νομοσχεδίου είναι, όπως είχε εξαγγελθεί, η κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% στα μόρια της προϋπηρεσίας σε δημόσιες υπηρεσίες. «Να παίρνει αυτός που εργάζεται στον δημόσιο τομέα όσα μόρια παίρνει και εκείνος του ιδιωτικού», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Όλα στο ΑΣΕΠ»
Τέλος θα δοθεί και στις δεκάδες εξαιρέσεις φορέων, οι οποίοι με απλές υπουργικές αποφάσεις κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν βάλει στη γωνία το ΑΣΕΠ και διενεργούσαν μόνοι τους τις προσλήψεις. «Έχουμε πει όλα στο ΑΣΕΠ», τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Με τις νέες διατάξεις θα κλείσει και το παράθυρο πρόσληψης ημετέρων μέσω του κόλπου της προφορικής συνέντευξης, καθώς θα καταργηθεί.

Στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος προσλήψεων, έμφαση δίνεται και στους τίτλους σπουδών. Έτσι, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η ενίσχυση των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος από το βασικό του πτυχίο, καθώς και από μεταπτυχιακά ή διδακτορικά διπλώματα.

Τροποποιήσεις θα επέλθουν και στα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα αντικαταστήσουν τις συμβάσεις έργου. Με τα ισχύοντα αντικειμενικά κριτήρια για τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου προτάσσονται κατ΄ αρχήν οι μακροχρόνιοι άνεργοι που μπορούν να πάρουν μέχρι και 1.400 μόρια, ενώ λαμβάνονται υπόψη και άλλα κοινωνικά κριτήρια- π.χ. ανήλικα τέκνα- σε αντίθεση με προσόντα όπως η εμπειρία η οποία δίνει στους υποψήφιους ελάχιστα μόρια.

Έτσι, με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα επιχειρηθεί η μακροχρόνια ανεργία και εμπειρία να λαμβάνουν περίπου τα ίδια μόρια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε πρώην συμβασιούχους έργου ή με stage να διεκ δικήσουν τις θέσεις. Οι αγροφύλακες
Στις νομαρχίες και τις περιφέρειες θα μεταταγούν οι περίπου 1.500 αγροφύλακες οι οποίοι όμως θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βούγιας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους εντάξει στη διοικητική αλλαγή που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε σχεδόν στο σύνολό τους να μεταταγούν στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Με εξαίρεση όσους ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα μπορούν να υπηρετήσουν στις διευθύνσεις προστασίας περιβάλλοντος των νομαρχιών και διευθύνσεις πολιτικής προστασίας.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: