4.11.09

ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΑΒΟΦΩΝΟ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...

Ένας Έλληνας απόδημος, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην πόλη Αλ-Αϊν του Αμπού Ντάμπι, είναι επικεφαλής ενός 12μελούς εργαστηρίου που έχει κατασκευάσει τον "Αβικέννα", το πρώτο αραβόφωνο ρομπότ στον κόσμο, το οποίο σύντομα μπορεί να μπει σε μαζική παραγωγή, με στόχο να αποτελέσει μέρος του προσωπικού σε εμπορικά καταστήματα του αραβικού κόσμου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον Μαυρίδη, ο "Αβικέννας" (που φέρει το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός στη Δύση ο ...

διάσημος μουσουλμάνος φιλόσοφος και επιστήμων Ιμπν Σίνα του 11ου αιώνα) είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να μιλήσει στα αραβικά. Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, ως ρεσεψιονίστ, πωλητής ή άλλο βοηθητικό προσωπικό σε καταστήματα.

Μπορεί να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, να συνδεθεί στο Ίντερνετ για να πάρει πληροφορίες και να παρουσιάσει διάφορα πράγματα στην οθόνη του, ανάλογα με τις επιθυμίες του υποψήφιου αγοραστή. Σύμφωνα με τον Μαυρίδη, σε ένα περίπου εξάμηνο το ρομπότ θα μπορεί να είναι πλήρως έτοιμο και λειτουργικό για να δραστηριοποιηθεί σε ένα εμπορικό κέντρο. Ο "Αβικέννας" είναι ντυμένος σαν κανονικός Άραβας με μια λευκή κελεμπία, φοράει τουρμπάνι και διαθέτει γκρίζα γενειάδα. Μιλά κλασικά αραβικά και συνοδεύει τις απαντήσεις του με εκφράσεις προσώπου που θυμίζουν άνθρωπο. Οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στο ρομπότ να κάνει αυτές τις κινήσεις, δημιουργήθηκαν από την εταιρία Hanson Robotics, ενώ το λογισμικό αποτελεί δημιούργημα του Μαυρίδη και των συνεργατών του. Η ομάδα του Μαυρίδη χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για να αναπτύξει το πρόγραμμα που συνιστά το "νου" του ρομπότ και το οποίο περιλαμβάνει τις δυνατότητες όρασης, λόγου, μνήμης και κίνησης. Ο "Ιμπν Σίνα-Αβικέννας" διαθέτει λογισμικό που του επιτρέπει να δει και να ανιχνεύσει πρόσωπα και αντικείμενα, καθώς επίσης υποσυστήματα που του επιτρέπουν να ανοίγει διάλογο, καθώς επίσης να μετατρέπει τα λόγια σε κείμενα. Ο Μαυρίδης έχει ήδη δεχτεί προτάσεις από εταιρίες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν εμπορικά το ρομπότ, το οποίο (όπως και όλο το εργαστήριο ρομποτικής) αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από τις Αρχές του Αμπού Ντάμπι. Το κόστος ανάπτυξης του λογισμικού έφτασε περίπου τα 200.000 δολάρια. Όπως δήλωσε ο έλληνας ερευνητής, "με δεδομένη όλη την ανάπτυξη που συμβαίνει εδώ σήμερα, είναι σημαντικό, πέρα από την κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο και όλων αυτών των άλλων όμορφων κτιρίων, να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι που έχει σχέση με τα επιστημονικά και διανοητικά επιτεύγματα. Για αυτό το λόγο, διαλέξαμε τον Ιμπν Σίνα ως την προσωπικότητα από όπου εμπνεύστηκε το ρομπότ μας, ώστε να ξαναφέρει στους φοιτητές μας τις αξίες του. Φέρνει μαζί του πολλές παραδόσεις, αρχαίες και πιο πρόσφατες".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: