4.11.09

Επίδομα - ανάσα ...

Επίδομα-«ανάσα» χορηγεί αμέσως σε 2.547.500 δικαιούχους (συνταξιούχους, οικογένειες μισθωτών και αγροτών με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.) η κυβέρνηση, υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση.
Το κόστος φθάνει στο 1,06 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 870 εκατ. ευρώ, και την αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για 60.000 και πλέον μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω...
των 600.000 ευρώ, με προσδοκώμενα έσοδα της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.
Επίδομα - ανάσα
Την ίδια ώρα το ΕΤΑΚ για τα ακίνητα της Εκκλησίας τα οποία εκμισθώνονται ανεβαίνει από το 0,1% στο 0,3% επί της αντικειμενικής αξίας. Το σχετικό σχέδιο νόμου δόθηκε χθες για διαβούλευση και κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας κυβέρνησης.

Τη χαρακτήρισε μάλιστα παρέμβαση «αλληλεγγύης και αναδιανομής».

Πρόσθεσε δε ότι εξαιτίας της απελπιστικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει το επίδομα αν δεν έβαζε έκτακτους φόρους. Ο υπουργός έκανε λόγο για «εισφορά κοινωνικής ευθύνης».

Το επίδομα θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις και κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ ανά δικαιούχο.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις

Ερχεται πριν από τα Χριστούγεννα η πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης για πάνω 2.5 εκατ. άτομα. Η δεύτερη ισόποση δόση θα καταβληθεί εντός των πρώτων μηνών του 2010. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το βοήθημα κυμαίνεται από 300 έως και 1.300 ευρώ και το συνολικό κονδύλι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα την Πέμπτη μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανακοινώνεται και η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οικογένειες μισθωτών με παιδιά (προστατευόμενα μέλη) και χαμηλά εισοδήματα, εγγεγραμμένοι άνεργοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ, άτομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, νεφροπαθείς, άποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου, απροστάτευτα παιδιά, όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Το χαμηλότερο ποσό των 300 ευρώ θα λάβουν οι 850.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι 360.000 συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και το υψηλότερο των 1.300 ευρώ θα το πάρουν 1.500 οικογένειες με έξι παιδιά και πάνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 21.500 ευρώ.

Αντίθετα, εκτός επιδόματος μένουν άγαμοι με χαμηλό εισόδημα, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, ακόμη και αν έχουν εισόδημα κάτω από τα 10.500 ευρώ τον χρόνο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και οι εργαζόμενοι στα stage. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σε πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2008 υπήρχε πρόβλεψη για καταβολή επιδόματος 700 ευρώ σε άγαμους, αλλά και σε ζευγάρια χωρίς παιδιά και εισόδημα χαμηλότερο των 10.500 ευρώ.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την «έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης», ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως υλοποιείται μία προεκλογική δέσμευση με την οποία θα ανακουφιστούν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη το επίδομα και παράλληλα θα δοθεί μία ανάσα στην οικονομία με την τόνωση της κατανάλωσης.

Σε ερώτηση γιατί δεν λήφθηκε μέριμνα για νεαρά ζευγάρια χωρίς παιδιά αλλά και για όσους πληρώνονται με μπλοκάκια, ο υπουργός σημείωσε πως επιχειρούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι με μία μόνο παρέμβαση δεν μπορεί να λυθεί στο σύνολό του το πρόβλημα. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: