26.11.09

Σε ευρωκλοιό πιέσεων για μέτρα ...


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τον πλήρη εκτροχιασμό ελλειμμάτων και χρέους.
Χθες είχαμε ομοβροντία... συστάσεων, καθώς δηλώσεις έκαναν ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ παράλληλα το φως της δημοσιότητας είδε...
δυσμενής έκθεση της Deutsche Bank και δημοσίευμα ανάλογου ύφους των Financial Τimes.
Κοινή συνισταμένη οι παρατηρήσεις για το δημοσιονομικό αδιέξοδο, την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων για άμεση βελτίωση της κατάστασης.

Μάλιστα ο κ. Αλμούνια προειδοποιεί για όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Η Deutsche Bank σε έκθεσή της διατυπώνει την ακραία άποψη περί υπαγωγής της χώρας μας σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθ υπόδειξη μάλιστα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σενάριο, όμως, που οι Financial Times δεν συμμερίζονται, επικαλούμενοι ρήτρα που υπάρχει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, βάσει της οποίας για να αποτραπεί η χρεοκοπία κάποιας χώρας της Ευρωζώνης μπορεί να της δοθεί βοήθεια, αν θεωρηθεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσει μόνη τα δημοσιονομικά της.

Στην εφιαλτική της έκθεση για τη χώρα μας η Deutsche Bank σημειώνει πως εάν η Ελλάδα σε κάποια στιγμή αποτύχει να σηκώσει από τις αγορές τα κεφάλαια που αναζητά και βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας, οι αρχές της ΕΕ θα συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Προβλέπει ακόμη περαιτέρω άνοδο στα spreads και στα Credit Default Swaps και εκτιμά πως εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει τελικά σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας, θα σημειωνόταν διεύρυνση στα spreads και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ισοζύγιο πληρωμών
Χαρακτηρίζει μη διατηρήσιμο το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, ενώ εκτιμά πως το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας εκτινάχθηκε στο 149% του ΑΕΠ στο τέλος του 2008. Την ίδια στιγμή τονίζει πως αν και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει την ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, μένει να αποδειχθεί εάν θα την υλοποιήσει, «εάν ξεσπάσουν πάλι αναταραχές και διαδηλώσεις».

Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφύγει τελικά για δάνειο στο ΔΝΤ, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, αυτό θα λειτουργήσει ως παραδειγματισμός για άλλες χώρες-μέλη που κατ επανάληψη παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πιθανότατα θα συνοδεύεται με παράλληλη διαβεβαίωση προς άλλες χώρες ότι οι σοβαρές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής θα ανταμείβονται με τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την ΕΕ.

Οι Financial Times από την πλευρά τους σε άρθρο με τίτλο «Το αυξανόμενο χρέος θα πυροδοτήσει τη διάσπαση της Ευρωζώνης;» αναφέρουν ότι εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα, προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία κάποιας χώρας της Ευρωζώνης, να δοθεί κοινοτική χείρα βοηθείας. Παρέμβαση που, όπως λένε, έρχεται όλο και πιο κοντά ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που έχουν στερέψει δραματικά τα περιθώρια ελιγμών.

Για παράδειγμα, αναφέρουν οι FT, η Goldman Sachs έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να υπάρξει υποτίμηση κατά 30% των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προκείμενου χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία να επιστρέψουν σε ισορροπημένη δημοσιονομική πορεία. Από τη στιγμή όμως που υποτίμηση δεν μπορεί να γίνει, η μόνη εναλλακτική λύση είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πού πρέπει να φτάσει η ανεργία, προκειμένου η ανταγωνιστικότητα να ανακτηθεί. Αν και υπάρχουν κάποιες διορθώσεις, το σίγουρο είναι ότι ο Γερμανός καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα προκειμένου να στηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα. Βέβαια κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί κάτι τέτοιο δεδομένο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αποκλείουν διάσπαση
Οι FT παρότι τονίζουν ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης τίθεται για μία ακόμη φορά υπό αμφισβήτηση, πράγμα που απεικονίζεται στην ισχυρή άνοδο των CDS των ιταλικών ομολόγων καθώς και από την «εκτόξευση» του spread των ελληνικών ομολόγων, καταλήγουν τελικά στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασής της.

Σημειώνουν δε πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε οι εκροές από το τραπεζικό σύστημα θα ήταν υπερβολικά υψηλές και ως εκ τούτου τόσο η αξία όσο και το κόστος του χρέους θα εκτινάσσονταν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε ολλανδική εφημερίδα παραδέχτηκε εν τω μεταξύ ότι «μερικές χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των μεγάλων τους ελλειμμάτων, καθώς δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά κατά το παρελθόν». Οι χώρες αυτές, είπε, θα πρέπει να αναπτύξουν ένα σκληρό και φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα είχε προβλήματα από την αρχή της εισαγωγής του ευρώ και αν αυτό σημαίνει πως οι ποινές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι αποτελεσματικές, ο κ. Τρισέ απάντησε διπλωματικά πως το Γιουρογκρούπ, η Κομισιόν και οι ελληνικές αρχές πρέπει πρώτα από όλα να βελτιώσουν τον τρόπο που παράγονται τα στατιστικά στοιχεία, τον τρόπο που υπολογίζονται και τον τρόπο που επικυρώνονται.

Χ. ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Μαύρες προβλέψεις αν «δεν υπάρξουν αποτελέσματα»

Οξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, βλέπει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση «Ρrofil», στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για κάποιες χώρες να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, απαντά: «Δεν πιστεύω σε αυτήν την υπόθεση, ακόμη και αν θεωρητικά θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να το σκεφτεί κανείς».

Αναφορικά όμως με το υψηλό έλλειμμα, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές δημοσιονομικές και οικονομικές ανισορροπίες. Συμπληρώνει πως εάν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες δεν έχουν επιτυχές αποτέλεσμα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Τότε, θα υπάρξει πολιτική, οικονομική και κοινωνική διαμάχη, ενώ οι χειρότερες κυρώσεις τις οποίες οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να υπομείνουν, είναι η πτώση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση της ανεργίας και η συρρίκνωση του εισοδήματός τους, επισημαίνει ο Ισπανός επίτροπος.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Από το κόσκινο της Κομισιόν

Από το μικροσκόπιο κλιμακίου της Κομισιόν, το οποίο βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, περνάει ο προϋπολογισμός του 2010.

Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες ενημερώνονται για όλες τις πτυχές του τελικού σχεδίου και εστιάζουν την προσοχή τους στην περιστολή των κρατικών δαπανών εν όψει των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζανιά.

Ελαβαν δε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% εντός του 2010 και πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί και το 2011, κάτι που θα αποτυπώνεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: