25.11.09

Eρχεται καυτόs Δεκέμβρηs...


Για έναν καυτό Δεκέμβριο, στη διάρκεια του οποίου θα τρέξουν Ασφαλιστικό, Φορολογικό και κλειστά επαγγέλματα (με φόντο τον προϋπολογισμό), ετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε την εντολή από τον ελληνικό λαό να αλλάξει τη χώρα. Ανοίγουμε, λοιπόν, όλα τα μέτωπα, σε όλα τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες», διακήρυξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Λέμε την αλήθεια χωρίς να...
κρύβουμε τίποτα. Και με αυτό το αυστηρό πλαίσιο καλούμε και σε διάλογο όλα τα κόμματα, τους φορείς, τους πολίτες, έτσι ώστε να συμβάλλουν με τις απόψεις και τις προτάσεις τους στην επίλυση αυτών των μεγάλων προβλημάτων», ολοκλήρωσε τη διατύπωση της κυβερνητικής θέσης ο Γ. Πεταλωτής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη διαλόγου και αλλαγών θα είναι το αντικείμενο του διαγγέλματος με το οποίο ο πρωθυπουργός θα οριοθετήσει την όλη διαδικασία. Στο ερώτημα «πότε» οι συνεργάτες του απαντούν «τις επόμενες ημέρες». Καθίσταται, έτσι, προφανής η επιλογή της κυβέρνησης να δώσει την αποφασιστική μάχη κοντά στον χρόνο των εκλογών, όσο ακόμη απολαμβάνει της δυναμικής που έδωσαν στον Γ. Παπανδρέου οι δέκα ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες κέρδισε τον Κ. Καραμανλή.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται οι μεταρρυθμίσεις.

Η λαϊκή πτέρυγα και οι βουλευτές έχουν ήδη πάρει θέσεις, «καλά οχυρωμένες» πάνω στις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Για την ώρα, ο Γ. Παπανδρέου περιγράφει το πρόβλημα, αλλά επιμένει να προβάλλει απαντήσεις που δεν ικανοποιούν τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ο πρωθυπουργός δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο επίδομα αλληλεγγύης παρά στα σταθεροποιητικά μέτρα.

Τα μηνύματα από την κυβέρνηση είναι αντιφατικά. Από τη μία η χώρα είναι στην εντατική, από την άλλη αποσύρεται το πάγωμα των μισθών. Από τη μία η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων καθιστά αβέβαιες τις συντάξεις, από την άλλη κινδυνολογούν όσοι μιλούν για δύσκολες λύσεις.

Από τη μία ζει το τέρας της φοροδιαφυγής, από την άλλη καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μη διαταραχθεί το κλίμα στην αγορά. Ολοι κοιτούν στο Μέγαρο Μαξίμου και περιμένουν το σήμα από τον Γ. Παπανδρέου. «Πού πάμε, πώς και μέχρι πού», είναι τα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις.

«Θα προχωρήσουν»
Σε κάθε περίπτωση, ρίχνοντας τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε πως ο διάλογος και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα προχωρήσουν, γιατί «η στασιμότητα που υπάρχει είναι ακριβώς αντίθετη με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Οταν οι δημοσιογράφοι έφεραν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αντιμέτωπο με τη δήλωση του Ν. Αλευρά πως θα πρέπει να εξεταστούν και τα όρια ηλικίας, ο Γ. Πεταλωτής απάντησε ότι «δεσμεύτηκε χθες και ο αρμόδιος υπουργός -ήταν και προεκλογική μας δέσμευση- ότι δεν θα μεταφέρουμε τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες των απλών ασφαλισμένων».

Μίλησε, μάλιστα, για «κινδυνολογία η οποία διακινείται και δεν έχει αντίκρισμα αλήθειας». Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε σε όσους αρνούνται τον διάλογο: «Το κάθε κόμμα έχει τη δική του τακτική, τη δική του πολιτική. Εγώ, αυτό που λέω είναι ότι ο ελληνικός λαός κρίνει. Και εν πάση περιπτώσει, φαίνεται και προκύπτει ποιοι είναι υπέρ της προόδου και ποιοι είναι υπέρ της στασιμότητας».

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Μήνυμα Μαξίμου για στήριξη Παπακωνσταντίνου

«Οποιος θέλει μπορεί να έρθει να αναλάβει, να γεμίσει τα ταμεία και να πηγαίνει αυτός στα ευρωπαϊκά συμβούλια»!

Η ατάκα ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου και αποκαλύπτει το κλίμα που επικρατεί στην πλατεία Συντάγματος. Μετά τη Λ. Κατσέλη, που λοιδορήθηκε στο θέμα των ναυπηγείων και τελικά παρακάμφθηκε με τον διορισμό του Γ. Ανωμερίτη στον ΟΛΠ, τις προηγούμενες ημέρες ήταν η σειρά του Γ. Παπακωνσταντίνου να έρθει αντιμέτωπος με τις κυβερνητικές αντιφάσεις και τις συγκρουόμενες επιδιώξεις διαφόρων «παιχτών» του ΠΑΣΟΚ.

Αφού «επιβίωσε» του Φ. Πετσάλνικου (τέλη κυκλοφορίας), του Χρ. Παπουτσή (πάγωμα μισθών) και του Θ. Πάγκαλου («έπρεπε το οικονομικό επιτελείο να είναι καλύτερα διαβασμένο»), ο υπουργός Οικονομικών ήρθε χθες αντιμέτωπος με βουλευτές του Κινήματος για τη μείωση του ορίου έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα από τα 600.000 ευρώ στα 400.000.

Ο,τι δεν έκαναν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κινούνται ακόμη στο κλίμα της εσωτερικής τους αναμέτρησης, το έκαναν οι βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι ζήτησαν τον λόγο για την αλλαγή. Στις κουβέντες που είχαν μάλιστα στο περιθώριο της συνεδρίασης, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επαίρονταν για τις περγαμηνές που αισθάνονταν ότι είχαν αποκτήσει! Η κατάσταση αυτή έχει απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Ηδη ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, στο πλαίσιο των συντονιστικών αρμοδιοτήτων του τελευταίου. Σε αυτήν επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να σπάσει αβγά και να βάλει τάξη στην οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν σταθερός: «Οι αλλαγές θέλουν στήριξη, απαιτούν αρραγές εσωτερικό μέτωπο»! Βλέποντας το αδιέξοδο και αναλαμβάνοντας εμμέσως και το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έδιναν χθες τη γραμμή «στηρίξτε τον Γιώργο» (σ.σ.: τον Παπακωνσταντίνου). Ξέρουν ότι στη συγκυρία που βρίσκονται θα ήταν τραγικό λάθος να μετατραπεί ο πιο κρίσιμος κρίκος της κυβέρνησης σε αδύναμο.

Το κλίμα αυτό το έπιασαν βουλευτές, που άρχισαν από χθες δηλώσεις υποστήριξης. «Δεν είναι αφοπλισμένος ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ολοι τον στηρίζουμε και πρέπει να τον στηρίξουμε στις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει. Ξέρουμε πια τον τιτάνιο ρόλο που έχει αναλάβει», επισήμανε ο Μ. Παπαϊωάννου.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Ν. Αλευράς: «Το να στοχοποιείται ο υπουργός Οικονομικών, είναι σαν να περνάμε στο κεφάλι μας μια θηλιά. Θα ήταν πολιτικά λάθος αν δεν έχει υποστήριξη στα δύσκολα μέτρα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι «χωρίς όνομα» διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου:

«Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον Γ. Παπακωνσταντίνου και όλους τους υπουργούς χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς καμία σκιά»! Την επίσημη θέση εξέφρασε δημοσίως ο Γ. Πεταλωτής, ο οποίος χθες ήρθε και αυτός αντιμέτωπος με δημοσιεύματα πως «υπουργοί τού τραβούν το αυτί για τα λάθη που κάνει στην πολιτική ενημέρωση»: «Δεν υπάρχουν τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι κατηγορηματική η δήλωσή μου. Είναι μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται. Επαναλαμβάνω ότι αυτά που έκανε αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στις λίγες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: