19.11.09

Ενέσεις ρευστότηταs στην αγορά ...

Τονωτική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ύψους 10,3 δισ. ευρώ ετοιμάζει για το 2010 η κυβέρνηση, με στόχο να απεγκλωβιστεί από την ύφεση και να λάβει εκ νέου αναπτυξιακό ρυθμό.
Παρουσιάζοντας χθες τα στοιχεία για το ΕΣΠΑ 2007-2013, η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη μίλησε για έναν «φιλόδοξο στόχο», προαναγγέλλοντας παράλληλα την κατάρτιση νέου επενδυτικού νόμου και την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ.Η υπουργός για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη γνωστοποίησε ότι σπάει στα δύο αυτό που αφορά τη...
χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ύψους 1,05 δισ. ευρώ), με τη δεύτερη φάση να υλοποιείται με νέα κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, η επιδότηση θέσεων εργασίας και πώς περικόπτεται στα 70 από 250 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι επενδύσεις
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των επενδύσεων η κ. Κατσέλη:

Δεσμεύτηκε πως εντός του ερχόμενου έτους θα προωθηθούν έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 10,3 δισ. ευρώ, 6,95 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης από το ΕΣΠΑ και 3,35 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το συγχρηματοδοτούμενο κομμάτι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΕΕ και οι πληρωμές από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για το 2012 και το 2013, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στις αρχές του έτους, για να τονωθούν οικονομίες που πλήττονται από την κρίση.

Από το σύνολο των πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 26,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, επί της ουσίας έως το 2015 με την παράταση των δύο ετών, απομένουν πόροι 16 δισ. ευρώ προς αξιοποίηση, «ελεύθεροι» από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί περί τα 6 δισ. ευρώ, από τα 26,2 δισ. ευρώ, είναι έργα-γέφυρες μεταξύ Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ΕΣΠΑ και 4,2 δισ. ευρώ είναι ήδη ενταγμένα έργα.

Προανήγγειλε αλλαγή του επενδυτικού νόμου με έμφαση σε δράσεις για την πράσινη ανάπτυξη και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και των όρων του ΤΕΜΠΜΕ. Εως τις 31 Δεκεμβρίου το υπουργείο θα δέχεται αιτήσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου επενδυτικού νόμου.

Ηδη εκκρεμούν πάνω από 2.000 αιτήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια. Οσον αφορά το ΤΕΜΠΜΕ, η κ. Κατσέλη είπε ότι επίκειται αλλαγή των κριτηρίων και αύξηση του κεφαλαίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντάσσονται και επιχειρήσεις που δεν θα έχουν απαραίτητα τρεις κερδοφόρες χρήσεις.

Γνωστοποίησε πως περιορίζεται στα 70 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός το πρόγραμμα για την αγορά εξοπλισμού από ελεύθερους επαγγελματίες.

Προτάσεις
Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Αλλαγές επίκεινται και στο πρόγραμμα του 1,05 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου ενισχύονται μικρομεσαίες μεταποιητικές, εμπορικές, τουριστικές κ.ά. επιχειρήσεις.

Το συνολικό ποσό παραμένει ως έχει. Ομως, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που είναι σε εξέλιξη θα γίνουν εντάξεις έως 500 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο θα ενεργοποιηθεί μεταγενέστερα με νέες προκηρύξεις και νέα κριτήρια, όπως η επιδότηση εργασίας.

Τόνισε πως ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ βρίσκεται μόλις στο 3,1%, που αντιστοιχεί σε 800 εκατ. ευρώ, μέσα σε τρία χρόνια.

Προανήγγειλε δε ανακατανομή δαπανών για παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, περιβάλλον, υγεία, πολιτισμό, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καινοτομία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκπαίδευση-κατάρτιση, πολιτισμό, συνδυασμένες μεταφορές, θαλάσσιο τουρισμό και αναβάθμιση λιμένων.

Τέλος, η υπουργός μίλησε για την επικείμενη αναμόρφωση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ, με κατάργηση του δευτέρου σταδίου πιστοποίησης προτύπου ΕΛΟΤ, των 13 αναπτυξιακών οργανισμών των περιφερειών και της ΝΟΜΟΣ ΑΕ.

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: