29.12.09

Κατάσχεση μαμούθ 3,7 τόνων αλλοιωμένων και ακατάλληλων για κατανάλωση κρεάτων από τη Νομαρχία Πειραιά

Τουλάχιστον υπάρχει μια Νομαρχία που νοιάζεται για τους καταναλωτές...
Διατροφικό σκάνδαλο με ευρύτερες οικονομικές προεκτάσεις έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στις παλιές εγκαταστάσεις της Κρεαταγοράς του Ρέντη, συνεχίζοντας την καθημερινή προσπάθεια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών, προσπάθεια που έχει εντατικοποιηθεί ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες που η αγορά παρουσιάζει αυξημένη κίνηση.
Συγκεκριμένα οι κτηνίατροι της Νομαρχίας κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες ακατάλληλων για κατανάλωση κρεάτων, που...

εμφάνιζαν αλλοίωση στους οργανοληπτικούς τους χαρακτήρες, έφεραν δυσδιάκριτες ή και ελλιπείς σημάνσεις από σφραγισμένο κατάστημα και φορτηγό ψυγείο της εταιρείας Θεσπρωτία ΑΕ στις παλιές εγκαταστάσεις της Κρεαταγοράς του Ρέντη.

Του ελέγχου είχαν προηγηθεί καταγγελίες στη Νομαρχία Πειραιά κτηνοτρόφων από τη Βόρειο Ελλάδα και εμπόρων κρέατος, σύμφωνα με τις οποίες η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν ασυνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις – τα χρέη σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ξεπερνούν τα 5 εκ. € - ενώ κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με κάποιον υπεύθυνό της ήταν αδύνατη.

Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα η Νομαρχία Πειραιά πληροφορήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό ότι ποσότητα κατεψυγμένου γεμιστού ρολού κοτόπουλου που είχε προμηθευτεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία απεδείχθη μετά από εργαστηριακές αναλύσεις ότι ήταν Μη Ασφαλές – Επιβλαβές για τη δημόσια υγεία καθώς ανιχνεύθηκε σε αυτό σαλμονέλα.

Με εντολή του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και αφού ζητήθηκε η συνδρομή της εισαγγελίας και της αστυνομίας για το άνοιγμα του καταστήματος το κλιμάκιο κτηνιάτρων της Νομαρχίας Πειραιά με επικεφαλής τον αρμόδιο αντινομάρχη Σταύρο Μαρκάτο προχώρησε σε έλεγχο των εγκαταστάσεων και του φορτηγού ψυγείου της εταιρείας όπου κατέσχεσαν συνολικά 3,7 τόνους διάφορα κρέατα, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ειδικότερα κατασχέθηκαν :

· Από το φορτηγό ψυγείο, 1.500 κιλά σφάγια θηραμάτων, κυρίως αγριογούρουνου, με δυσδιάκριτες, ελλιπείς σημάνσεις ή και πλήρη έλλειψη σφραγίδας

· Από το κατάστημα, 2,2 τόνοι διάφορα κρέατα και αναλυτικά 1.200 κιλά σφάγια γαλοπούλας που εμφάνιζαν αλλοίωση στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες (οσμή, χρώμα, κακή αφαίμαξη), 900 κιλά σφάγια αγριογούρουνου, 120 κιλά σφάγια μοσχάρι, 15 κιλά σφάγια αρνιού με δυσδιάκριτες, ελλιπείς σημάνσεις.

Οι παραπάνω ποσότητες μεταφέρθηκαν και καταστράφηκαν σε ειδική μονάδα αποτέφρωσης σύμφωνα με την ισχύουσα Κτηνιατρική Νομοθεσία.

Στο κατάστημα δεν βρέθηκαν άλλες ποσότητες του ακατάλληλου για κατανάλωση λόγω της ύπαρξης σαλμονέλας κατεψυγμένου γεμιστού κοτόπουλου.

Για την υπόθεση η Νομαρχία Πειραιά καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα Πειραιά, ενώ θα προχωρήσει και στην επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διοικητικών κυρώσεων.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η ανταπόκριση των υπηρεσιών μας στην ενημέρωση του Πολεμικού Ναυτικού και στις καταγγελίες των κτηνοτρόφων και των εμπόρων κρέατος για την εν λόγω εταιρεία υπήρξε ακαριαία. Ο επιτόπιος έλεγχός μας με τη συνδρομή της εισαγγελικής αρχής και της αστυνομικής δύναμης τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά τους, έφερε στο φως μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων για τις οποίες η εταιρεία πλέον θα έλθει αντιμέτωπη με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις» και πρόσθεσε «Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν αποτελεί το κανόνα αλλά την εξαίρεση στην Κρεαταγορά του Ρέντη. Πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εν γένει λειτουργία της αγοράς και των περισσότερων εμπόρων που όπως προκύπτει από τους καθημερινούς ελέγχους μας λειτουργούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευσυνειδησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: