29.12.09

Πού είναι το ευρω-κονδύλι για την ψηφιακή της ΕΡΤ;...


Κι άλλη «βόμβα» ετοιμάζεται να σκάσει στο «αγαπημένο μου της ΕΡΤ» και μάλιστα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου ανήκει πλέον η ευθύνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πάνω που επιχειρούν να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα -και να κλείσουν (έστω και προσωρινά μέχρι να βάλουν μπροστά το δικό τους σχέδιο για την ΕΡΤ) τις «πληγές»- σκάει ένα άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον «αέρα» βρίσκονται...

45 προγράμματα που έχουν παραδοθεί στην ΕΡΤ αλλά μέχρι στιγμής οι παραγωγοί τους δεν έχουν πάρει τα χρήματα που τους αναλογούν.

Πρόκειται για παραγωγές που προορίζονται για την ψηφιακή τηλεόραση, συνολικού κόστους 17 εκατομμυρίων ευρώ, από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (2008) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (80%) και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» (20%).

Ψηφιακό πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και το οποίο παραδόθηκε στο σύνολό του τέλη Οκτωβρίου, όπως προβλεπόταν από τις συμβάσεις, και θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι εκταμιεύσεις, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει αποπληρωθεί το σύνολό τους.

Ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν είναι οι «Περίπλους», «CL Productions», «Cinetic», «Anemon», «Lynx Productions», «Σγουράκης ΟΕ» κ.ά. Μόνο που, όταν ρώτησαν τι θα γίνει με την αποπληρωμή των τιμολογίων, φαίνεται ότι βρήκαν στόματα και ταμεία ... ελλειμματικά.

Για άγνωστους λόγους, όπως φαίνεται, δεν είναι δυνατόν να εκταμιευθούν τα 17 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςκαι την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν λόγο για εκταμίευση σε αυτή τη φάση περίπου δύο εκατ. ευρώ, που θα μοιραστούν σε όλους, και η οριστική διευθέτηση του θέματος παραπέμπεται στο επόμενο εξάμηνο, με τρόπο όμως που δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι υπήρξαν και ορισμένες καθυστερήσεις στην έκδοση τιμολογίων, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί επιμένουν ότι ακολούθησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Τι έγινε όμως το συγκεκριμένο κονδύλι; Διοχετεύτηκε αλλού και πού; Εκταμιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και την «Κοινωνία της Πληροφορίας» ή όχι; Πώς γίνεται να προϋπολογίζεται ένα ποσό και, όταν έρθει η ώρα της εκταμίευσης, να μην υπάρχει; Τι ακριβώς έκαναν στην ΕΡΤ για να εξασφαλίσουν την κανονική ροή εκταμίευσης των χρημάτων;

Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις (και να βρουν λύσεις) τόσο το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ όσο και οι υπουργοί Οικονομίας και Πολιτισμού.

Τα χρήματα είναι πολλά, οι παραγωγές αυτές δημιουργήθηκαν με ορισμένους να παίρνουν ακόμα και τραπεζικά δάνεια για να τις εκτελέσουν, να προπληρώσουν ΦΠΑ κ.ά. και τώρα έχουν βρεθεί και πάλι στο... «περίμενε».
ΣΩ.ΜΑ. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: